
In momentul in care gasim un supliment care ne ajuta sa ne recuperam sanatatea sau care ne este de folos in tinerea bolilor la distanta, inevitabil ne intrebam care este mecanismul sau de actionare. Dupa cum mentionam in prima parte a acestui articol, curcuminul poseda multiple calitati benefice intregului organism, calitati care-l recomanda atat pentru prevenirea starilor neplacute cat si in tratamentul unor boli grave, alaturi de alte terapii medicale. Dar cum actioneaza si care-i sunt atuurile care l-au facut atat de remarcabil?
Efectul antioxidant
Curcuminul, principalul compus al turmericului, detine o puternica actiune antioxidanta, comparabila cu cea a vitaminelor C si E. Un studiu efectuat in cazul unei inimi de felina suferind de ischemie a demonstrat ca tratamentul preventiv cu curcumin a redus considerabil modificarile induse de aceasta suferinta. Un studiu in-vitro a masurat efectul curcuminului asupra hem oxigenazei-1 endoteliale, o proteina inductibila de stres, fiind realizat folosind celule endoteliale aortice de bovine. In urma incubatia (18 ore) cu curcumin s-a constatat cresterea rezistentei celulare la efectele oxidarii.
Efectul hepatoprotectiv
Curcuminul are un efect hepatoprotectiv asemanator cu cel al silimarinei. Studiile pe animale au demonstrat efectele hepatoprotectoare ale curcuminului in cazul suferintelor provocate de hepatotoxice, incluzand tetraclorura de carbon, galatozamina, paracetamol, aspergillus aflatoxina. Efectul hepatoprotectiv al curcuminului se datoreaza, in principal, proprietatilor sale antioxidante precum si capacitatii sale de a reduce formarea citokinelor pro-inflamatorii. In cazul subiectilor de laborator (sobolani) cu leziuni hepatice acute si subacute induse de tetraclorura de carbon, administrarea de curcumin a scazut in mod semnificativ leziunile.
Intr-un alt studiu, s-a demonstrat ca extractul de turmeric, curcuminul, administrat unor ratuste infectate cu aspergillus parasiticus, inhiba cu pana la 90% producerea de aflatoxina (toxina fungica). De asemenea, curcuminul este de ajutor in hiperplazia biliara si necroza indusa de producerea de aflatoxina.
Efectul antiinflamator
Cand spui curcumin, spui de fapt “cel mai puternic antiinflamator natural”. Administrarea curcuminului in cazuri de inflamatie acuta s-a dovedit a fi la fel de eficace ca si cortizonul sau fenilbutazona. Bineinteles, administrarea sa este de ajutor si in caz de inflamatie cronica. La sobolanii cu artrita indusa de adjuvantul Freund, administrarea de curcumin a redus semnificativ umflaturile generate de inflamatie. La maimute, curcuminul a inhibat agregarea neutrofilelor asociate cu inflamatia. Proprietatile antiinflamatorii ale curcuminului pot fi atribuite abilitatii sale de a inhiba atat biosinteza prostaglandinelor inflamatorii din acidul arahidonic si functia neutrofilelor in cazul starilor inflamatorii.
Efectul anticarcinogenic
Studiile pe animale de laborator (sobolani si soareci) precum si studiile in vitro folosind linii celulare umane, au demonstrat abilitatea curcuminului de a inhiba carcinogeneza in trei etape: promovarea tumorala, angiogeneza, cresterea tumorii. In doua studii asupra cancerului de colon si a celui de prostata, administrarea de curcumin a dus la inhibarea proliferarii celulelor canceroase precum si la inhibarea dezvoltarii tumorii.
Curcuminul este capabil sa suprime activitatea mai multor agenti mutageni si carcinogeni atat in studii in vitro cat si in vivo. Efectul anticarcinogen se datoreaza efectului antioxidant si abilitatii de a creste in mod indirect nivelul de glutation, ajutand astfel la detoxifierea hepatica si inhibarea formarii nitrozaminei.
Eectul antimicrobian
Curcuminul inhiba cresterea mai multor bacterii, paraziti si fungi patogeni. Un studiu pe pui infestati cu parazitii intestinali Eimeria maxima a demonstrat ca dieta suplimentata cu curcumin a dus la reducerea leziunilor intestinale si la imbunatatirea greutatii subiectilor. In urma unui alt studiu pe animale, in care cobaii au fost infectati fie cu dermatofiti, mucegaiuri patogene sau drojdii, s-a constatat ca curcuminul aplicat topic a inhibat actiunea dermatofitilor si a ciupercilor patogene.
Efectul cardiovascular
Efectele protectoare ale curcuminului asupra sistemului cardiovascular includ, printre altele, reducerea colesterolului rau si a numarului de trigliceride, scaderea sensibilitatii lipoproteinelor cu densitate joasa la peroxidarea lipidelor si inhibarea agregarii plachetare. Aceste efecte au fost observate chiar si dupa administrarea unor doze mici de curcumin. In urma unui studiu pe 18 iepuri cu ateroscleroza carora li s-au administrat doze mici de curcumin (1,6 – 3,2 mg/kg corp) s-a observat sensibilitatea scazuta a lipoproteinelor cu densitate joasa la peroxidarea lipidelor, in plus fata de scaderea colesterolului plasmatic si a trigliceridelor.
Efectele curcuminului nu se opresc aici deoarece in fiecare zi cercetatorii interesati de aceasta minune a naturii ii descopera noi si noi valente. Un lucru este cert: utilizarea zilnica a curcuminului integrat in cea mai eficienta formula existenta pe piata din Romania – Extract95 Curcumin&BioPerine – este cel mai frumos si mai benefic dar pe care il putem face propriei sanatati!
(sursa: Romanian Journal of Biology – Plant Biology, vol. 55, nr.2/2010, pg. 65 – 70)