
Mai mult decat o simpla inflamatie!
Studii oarecum recente au demonstrat ca inflamatia cronica nu se limiteaza doar la nivel pulmonar, ci apare in intreg organismul. De exemplu, cand cercetatorii au analizat mostre de sange ale persoanelor cu BPOC au gasit nivelul ridicate din cadrul acelorasi mici dar distrugatoare celule albe care erau prezente si in interiorul plamanilor. De asemenea, au observat ca neutrofilele persoanelor cu BPOC produc mult mai multi radicali liberi decat celulele albe normale din sange. De fapt, ele elibereaza un nivel crescut de radicali liberi chiar si fara a fi stimulate, acest fapt indicand ca ele produc in mod constant radicali liberi distrugatori.
Pe masura ce boala avanseaza, castigand teren, efectele asupra functiei mitocondriale se inrautatesc, ceea ce inseamna ca abilitatea celulelor pacientului de a prouce energie este afectata. Acest lucru duce la o stare de oboseala generala si la distrugerea altor organe. Si nivelurile de radicali liberi din sange sunt ridicate atat in cazul fumatorilor, cat si in ale persoanelor cu BPOC. Ca rezultat al acestui fapt, cei care sufera din pricina BPOC prezinta un risc mai ridicat decat persoanele cu plamani sanatosi de a dezvolta si alte maladii legate de prezenta nivelului ridicat al raicalilor liberi: cancer, boli de inima si ateroscleroza.
Legatura cu inflamatia este atat de puternica incat atat riscul de imbolnavire cu BPOC cat si rata de progresie a bolii pot fi prevazute prin masurarea inflamatiei din sange.
Ce sta la baza inflamatiei?
In multe cazuri originea inflamatiei cronice pulmonare nu are cauze concrete, insa legatura dintre aceasta si actul fumatului este bine delimitata. Fumatul declanseaza inflamatia in bronhiole si alveole, deterioreaza functionarea lor normala si genereaza cantitati enorme de radicali liberi in interiorul plamanilor. Poluarea aerului, cum ar fi gazul de esapament, chimicalele industriale, pesticidele si ierbicidele sunt cunoscute ca fiind factori declansatori ai inflamatiei cronice in interiorul mai multor tesuturi din organism: creier, plamani, inima, vase de sange.
In mod surprinzator, studii recente au aratat ca multi dintre acesti factori se pare ca sporesc reactiile sistemului imunitar la poluantii obisnuiti. Exista dovezi conform carora o dieta improprie poate creste, in cazul bebelusilor, riscul de aparitie a astmului. De asemenea, prin dieta urmata de mama se pot reduce aceste riscuri, daca se realizeaza un aport adecvat de nutrienti precum seleniu, vitamina D3, zinc si vitamina C. O serie de studii la care au luat parte mii de femei insarcinate au aratat ca valorile vitaminei D3, cantitatile de antioxidanti si cele de vitamina E determina riscurile aparitiei episoadelor de ”wheezing” in cazul copiilor lor. Cu cat aceste cantitati sunt mai mari, cu atat mai putini copii vor dezvolta astm si/sau ”wheezing”. Vitamina D3 are si rolul de a reduce simptomele rinitei alergice.
Exista si dovezi ca alergiile si intolerantele alimentare pot agrava astmul in cazul copiilor. Alergiile la oua, la soia si la alte alimente pot inrautati simptomele. La oameni, plamanii se dezvolta foarte devreme in timpul sarcinii, iar nutritia mamei pare sa aiba o influenta majora asupra copilului, in aceasta perioada. Studiile efectuate pe animale de laborator au aratat ca administrarea vitaminei E in timpul sarcinii poate accelera dezvoltarea plamanilor, sporindu-le complexitatea – ceea ce este vital pentru a avea plamani sanatosi in momentul nasterii.
Zincul este decisiv pentru buna functionare a genei care controleaza riscul pe care bebelusul in are in dezvoltarea ulterioara a astmului. Zincul stimuleaza cresterea si maturizarea plamanilor.
Stiai ca turmericul si curcuminul – principalul compus al acestuia – inhiba dezvoltarea BPOC?
Este greu de acceptat ca o boala progresiva asa cum este bronhopneumopatia obstructiva cronica reprezinta o conditie fizica cu optiuni de tratament destul de limitate (tratament care sa aiba si succes). Cei mai multi dintre pacientii cu BPOC au primit drept recomandare utilizarea oxigenului suplimentar, acest lucru facand simptomele bolii mai usor de suportat, insa fara sa ajute la reintoarcerea functiilor plamanilor, chiar si temporar. Tratamentul despre care se vorbeste intr-o ultima situatie ar fi transplantul de plamani, insa aceasta metoda invaziva nu are o rata de succes prea ridicata. Astfel ca, oamenii au inceput sa caute tratamente alternative, mai putin invazive si care au si rezultate pozitive; printre acestea se numara terapia cu celule stem dar si utilizarea plantelor medicinale din natura.
Da, exista chiar un numar semnificativ de plante aromatice care contribuie la buna functionare a plamanilor, printre acestea numarandu-se si aurul condimentelor, turmericul originar din tinuturile indepartatei Indii. Intr-un studiu recent publicat de catre NIH – National Institute of Health s-a raportat faptul ca principalul polifenol care intra in componenta turmericului, si anume curcuminul, aduce multiple beneficii persoanelor care sufera din princina afectiunilor pulmonare. Prin efectul sau antiinflamator si antitumoral, curcuminul inhiba cauzele care pot duce la aparitia bolilor de plamani. De asemenea, curcuminul, prin aportul de antioxidanti, faciliteaza relaxarea cailor respiratorii, fara a avea vreo reactie adversa. Prin capacitatea sa de a suprima o gama variata de celule tumorale, curcuminul este considerat a fi anticancerigen, astfel prevenind aparitia nemiloasei boli in organismul uman.
De ce curcumin si nu neaparat turmeric?
Se spune ca este preferata utilizarea curcuminului, pentru ca acesta poseda adevaratele proprietati curative. Este posibil ca acum sa ridici mirat(a) dintr-o spranceana, stiind de fapt ca turmericul si curcuminul sunt unul si-acelasi lucru. Lucrurile nu stau intocmai: turmericul contine curcumin, care este principalul sau ingredient activ si posesorul acestor atat de apreciate calitati, precum si responsabilul cu coloritul deosebit al turmericului. Trebuie sa stii ca turmericul contine doar intre 3 si 5 procente de curcumin ceea ce inseamna ca, pentru a ne mentine o sanatate de fier, ar trebui sa consumam zilnic vreo 35 de grame de turmeric. Pare cam imposibil, pentru ca retetele noastre de baza nu recunosc acest ingredient-condiment ca fiind unul uzual. Acum intra in scena solutia potrivita: cura cu curcumin, mai precis cu capsule cu o concentratie marita de curcumin, insotit de un alt ingredient valoros pentru starea de bine, si anume extractul de piper negru sau BioPerine (IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine). O singura capsula de Extract95 Curcumin&BioPerine reprezinta echivalentul a 10 grame de faina de turmeric. O cura de trei, patru luni cu aceste capsule iti va mentine sanatatea in limite ridicate sau, in cazul in care semnele de boala se intrevad sau sunt evidente, te va ajuta la recuperarea starii de bine.
Nu trebuie sa uitam nicio secunda ca “medicul ingrijeste iar natura vindeca” (Hipocrate) si ca avem de indeplinit o datorie fata de noi insine: aceea de a ne apleca privirile si asupra a ceea ce natura binecuvantata ne poate oferi spre vindecare.
Va rog mod de administrare ptr :
– rinita si sinuzita alergice cronice, gonartroza
– si ptr alt pacient: hepatita B. si D
Modul de administrare este foarte asemanator in toate cazurile – 3-4 capsule pe zi luate impreuna cu mesele principale. Se poate continua tratamentul oricat este nevoie. In cazul rinitelor si gonartrozei, dupa ce se stabilizeaza se poate continua cu o doza mai mica, pentru intretinere. In cazul hepatitei – dupa 3 luni refaceti analizele, in functie de acestea se continua cu o doza mai mare sau mai mica, in pricipiu ar fi bine sa fie luat preventiv cat mai mult timp, pe termen lung aduce numai beneficii.
Buna ziua a-si dori sa stiu daca ma ajuta am o pata pe plamanul drept
Care este diagnosticul exact?