
3 mecanisme prin care curcuminul influenteaza celulele canceroase
Corpul nostru este alcatuit din 10 – 13 trilioane de celule. Pe masura ce crestem, la fiecare 100 de zile, corpul nostru continua sa isi reinnoiasca tesutul si celulele. Rata mortii celulare este cotata undeva la 100 – 130 miliarde de celule in fiecare zi.
Celulele normale cresc, se inmultesc si mor pentru a se regenera. Celulele canceroase difera de cele normale in mai multe privinte:
- ele singure isi regleaza semnalele de crestere;
- ele nu raspund la semnalele care le inhiba dezvoltarea;
- se pot replica la nesfarsit;
- se metastazeaza si/sau se raspandesc in diverse parti ale corpului.
Incapacitatea lor de a functiona precum celulele normale si anume de a trece prin procesul de moarte celulara este tocmai provocarea dictata de tratamentul celulelor canceroase. Cele doua forma majore de moarte celulara sunt: apoptoza si necroza.
Apoptoza este definita ca „moartea celulara programata” ceea ce asigura un echilibru intre celule. Pe de alta parte, necroza este un tip de moarte celulara, un fenoment patologic, in care celulele se rup si provoaca un raspuns inflamator.
De ce apoptoza este aleasa drept tinta pentru tratamentul anticancer?
Apoptoza este un mecanism foarte bine programat, dirijat de catre gene. Caracteristicile sale implica contractia celulelor, condensarea materialului genetic, distrugerea membranei si a altor organite celulare. Apoptoza este un mecanism care este studiat in detaliu pentru ca dicteaza modul de proliferare si supravietuire a celulelor.
De asemenea, aceasta prevede fundamentul ideii conform careia, la fel ca alte programe metabolice, chiar si moartea celulelor poate fi perturbata de diferite mutatii. Acest lucru implica faptul ca dereglarile apoptozei pot sta la baza bolilor neurodegenerative si a tumorilor maligne.
Ideea ca apoptoza are un rol distinct in bolile maligne dateaza din anii 1970. Se credea ca necroza – tipul de moarte celulara care se petrece cand celula este distrusa – este cea responsabila de regresul spontan sau de disparitia tumorilor; ulterior s-a constatat ca mare parte din pierderea celulalara s-a datorat apoptozei.

http://www.nature.com/articles/cddiscovery201517
Apoptoza afecteaza aparitia tumorii, progresia si raspandirea ei in alte parti ale corpului. Celulele normale sunt supuse distrugerii, in schimb celulele canceroase care-au suferit mutatii par a ramane indestructibile. Si nu se rezuma doar la atat, ci continua sa se prolifereze.
Pentru a se metastaza celulele canceroase trebuie sa dobandeasca abilitatea de a supravietui in fluxul sanguin si de a invada tesuturile invecinate. Perturbarea apoptozei contribuie la fiecare dintre aceste proprietati, inclusiv la rezistenta in fata medicatiei anticancer.
Deoarece apoptoza are la baza evenimente precise – care, de regula, sunt modificate in cazul tumorilor, aceasta este aleasa in locul altor tipuri de moarte celulara ca o tinta pentru terapie; si asta pentru ca fiecare dintre etapele apoptotice programate pot fi manipulate in scop terapeutic-curativ.
De ce in tratamentul cancerului sunt necesari inductori ai apoptozei selective?
Agentii anticancer creati cu scopul de a declansa apoptoza celulelor tumorale, induc apoptoza si in tesutul normal. Acest lucru contribuie la aparitia toxicitatii induse de chimioterapie. Astfel, s-a nascut nevoia de a descoperi inductori ai apoptozei selective care sa provoace doar apoptoza la nivelul celulelor tumorale.
Directionarea apoptozei in tratamentul cancerului poate fi mediata in urmatoarele moduri: manipuland caile anti-apoptotice, restabilind functiile cailor pro-apoptotice, folosind liganzi care activeaza receptorii apoptozei, crescand efectul mutatiilor pro-apoptotice.
Un medicament anticancer de succes este acela care distruge celulele tumorale fara a induce toxicitate celulelor si tesuturilor sanatoase din jur. Acest lucru ne indreapta atentia catre compusii naturali care au un rol important si eficienta dovedita in inhibarea formarii tumorilor.
Dietele bogate in fructe si legume proaspete pot reduce riscul aparitiei cancerului iar extractele din anumite plante au un mare potential chemopreventiv.
Cum reuseste CURCUMINUL sa influenteze moartea celulelor canceroase?
In regiunile unde se consuma in mod obisnuit turmeric (India este cel mai potrivit exemplu) se observa o incidenta scazuta a cancerului. Turmericul poseda o clasa de compusi cunoscuti sub numele de curcuminoizi. Acestia au puternice proprietati antioxidante. Principalul curcuminoid din compozitia turmericului este curcuminul, identificat de catre cercetatori ca fiind un excelent antiinflamator, anticancerigen si antiproliferativ.
In studiul publicat sub denumirea „Curcuminul si celulele canceroase: in cate moduri poate curry-ul sa ucida selectiv celulele tumorale?” cercetarorii au analizat si dezbatut modalitatile prin care curcuminul redefineste si schimba configuratia celulelor canceroase in asa maniera incat acestea devin muritoare, fiind supuse apoptozei.
Direct sau indirect, curcuminul controleaza genele sau produsii genelor in caile mortii celulare si foloseste multiple metode prin care provoaca apoptoza. Din moment ce poseda o abordare multidirectionala, curcuminul compenseaza rezistenta la medicamente si este putin probabil ca celulele canceroase sa dezvolte o rezistenta fata de acest compus natural.
Autorii studiului mentionat mai sus au listat mai mult de 30 de cai apoptotice pe care curcuminul le influenteaza, demonstrandu-i potentialul terapeutic in circa 30 de tipuri de cancer.
Un alt studiu care se pliaza pe acest subiect este „Modularea de catre curcumin a cailor antiapoptotice si de supravietuire ca o strategie in inducerea apoptozei celulelor canceroase”. Iata cateva mecanisme prin care curcuminul remodeleaza sau reprogrameaza selectiv celulele canceroase:
-
Curcuminul activeaza semnale in interiorul celulelor canceroase pentru a initia moartea celulara
Aceasta cale apoptotica are loc prin intermediul mitocondriilor cunoscute ca fiind un centru de putere al celulei. Declansatorii pentru aceasta cale includ deteriorarea ADN-ului, reducerea nivelurilor de oxigen, pierderea factorilor de supravietuire celulara, etc. Cateva dintre obiectivele pe care curcuminul le manipuleaza in acest caz includ:
- familia de proteine Bcl-2 (B-cell lymphoma 2) care joaca un rol major in reglarea apoptozei;
- formarea de specii reactive de oxigen: acesti compusi provoaca leziuni tisulare si apoptoza;
- eliberarea factorilor de inducere a apoptozei: AIF – Apoptosis Inducing Factor, una dintre moleculele pro-apoptotice eliberate de mitocondrii, locazitata in spatiul dintre membranele mitocondiale;
- restabilirea functiei proteinei p53 sau proteina supresoare tumorala.
Aceste mecanisme terapeutice ale curcuminului s-au dovedit a fi eficiente in cancerul de piele, de san, in leucemie si carcinom bazocelular.
In concluzie, curcuminul actioneaza pe calea de activare intrinseca a apoptozei care depinde de semnalele interne pentru a initia moartea celulara. In aceasta cale sunt implicate mitocondriile, iar curcuminul poate controla proteinele apartinand superfamiliei Bcl-2.
-
Curcuminul actioneaza si pe calea extrinseca pentru a induce apoptoza
Calea extrinseca implica receptorii apartinand superfamiliei de receptori TNF/Tumor Necrosis Factor. Curcuminul influenteaza activitatea urmatoarelor componente:
- activarea receptorului FAS – cunoscut si ca Apo-1 sau CD95 – care joaca un rol esential in declansarea procesului de moarte celulara;
- activarea enzimelor cunoscute sub numele de caspaze care au un rol important in apoptoza, necroza si inflamatie;
- inhibarea enzimei mTOR care este implicata in controlul diviziunii celulare (cresterea, supravietuirea si proliferarea) si in dezvoltarea vaselor de sange.
Aceste mecanisme terapeutice ale curcuminului au fost observate in caz de melanom, cancer de colon, cancer de prostata, etc.
-
Curcuminul blocheaza caile de supravietuire celulara.
Doua dintre caile biochimice majore implicate in supravietuirea celulara sunt factorul nuclear kappa-B si semnalele AKT.
Factorul nuclear kappa-B are control asupra procesului inflamator, influenteaza supravietuirea celulara, diferentierea si apoptoza. Curcuminul suprima activitatea acestui factor, impiedica cresterea celulara si induce apoptoza. Acest mecanism terapeutic a fost observat in cazul cancerului la vezica urinara, metastazelor cancerului de san, mielomului multiplu.
Fosfatidilinositol 3 kinaza (P13K/AKT) este un semnal important pentru aspecte ale cresterii si supravietuirii celulare si este deseori perturbat in cazul cancerelor. Activarea factorului AKT inhiba apoptoza. Cercetatorii au dovedit ca curcuminul inhiba activarea AKT si actioneaza cu scopul de a provoca apoptoza.
*in partea a doua a acestui material ti-am pregatit informatii inedite despre: 32 de tinte asupra carora curcuminul actioneaza in scopul inducerii apoptozei in celulele canceroase; cum reuseste curcuminul sa distruga selectiv celulele tumorale si nu si pe cele sanatoase; exercita curcuminul si alte activitati anticancerigene prin intermediul altor forme de moarte celulara?
(surse: http://www.turmericforhealth.com/, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ )