
Cu totii de dorim sa beneficiem de un zambet frumos si sanatos. Cu ajutorul zambetelor, buna dispozitie ne este mereu alaturi, la fel si sanatatea. Caci o dantura impecabila exprima sanatatea intregului organism!
Una dintre cele mai intalnite afectiuni care afecteaza oamenii de pretutindeni este periodontita. In Statele Unite ale Americii, 47% din populatie sufera din pricina periodontitei iar la nivel mondial intre 10 si 15% din intreaga populatie prezinta periodontite severe care pot duce la pierderea danturii.
Ce este, cum se manifesta si de ce apare periodontita?
Periodontita reprezinta un cumul de boli inflamatorii ce afecteaza sever tesutul care inconjoara si sustine dintii: peridontiul. In cazul periodontitei se remarca pierderea progresiva a osului alveolar din jurul dintilor. Netratata, aceasta afectiune conduce, in timp, la pierderea dintilor.
Aparitia periodontitei are la baza o complexa asociere inte microorganisme patogene si sistemul imunitar. Cele mai intalnite bacterii responsabile de dezvoltarea pariodontitei sunt Actinobacillus actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Bacteroides forsythus (Tannerella forsythensis), Treponema denticola, Peptostreptococcus micros, Fusobacterium nucleatum, Eikenella corrodens, Campylobacter rectus, Eubacterium nodatum, Capnocytophaga spp., acestea fiind doar cateva din cele peste 300 de specii care constituie biofilmul dentar. Distrugerea tesutului periodontal este influentata si de anumiti mediatori inflamatorii cum ar fi interleukina (IL)-1β, IL-6, factorul de necroza tumorala TNF-alfa, interferonul, prostaglandinul (PGE2) eliberati de celulele imunitare neutrofile si macrofage.
In primele faze ale bolii, principalele semne si simptome includ sangerari gingivale, edemul sau eritemul acestora, halitoza. Durerile apar abia in momentul in care dintii incep sa se deplaseze la masticatie sau se formeaza vreun abces sever. Daca in cazul gingivitei lucrurile sunt mai simple, periodontita necesita, dupa cum vom vedea in randurile urmatoare, un tratament sustinut.
Stiati ca…
…turmericul si, mai exact, principalul component al acestuia – curcuminul – este utilizat cu succes la ameliorarea bolilor din sfera periodontala? Condimentul auriu pe care il cunoastem sub denumirea de turmeric contine curcumin, un polifenol cu multiple proprietati benefice pentru sanatate.
Curcuminul, care actioneaza suprimand activitatea receptorilor Toll-like (TLR), a dezvoltat un interes major in randul cercetatorilor care-i considera adecvat potentialul terapeutic in limitarea distrugerilor provocate de periodontita. In plus, curcuminul este de mare ajutor si gratie proprietatilor antimicrobiene.
Se impune preventia dar, in caz de boala, tratamentul este sfant!
Bineinteles ca atunci cand auzim de vreo boala ne gandim cum sa facem sa prevenim aparitia acesteia. Motivele sunt cat se poate de simple: nimeni nu-si doreste sa sufere din pricina durerilor sau sa se indoape cu pastile sau, in cazul periodontitei in stadiu avansat, sa ramana fara dinti. Este nu doar suparator in plan fizic, ci va avea de suferit si emotionalul. Si nu ne dorim acest lucru!
Asadar, preventia este importanta si iata ce ar trebuie sa facem:
- Zilnic se va realiza un periaj adecvat, incercand sa se introduca perii sub linia gingivala pentru a ajuta la eliminarea multiplicarii bacteriilor si la formarea placii gingivale;
- Periuta de dinti va avea perii moi pentru a preveni distrugerea smaltului si a gingiilor sensibile;
- Zilnic se va utiliza ata dentara;
- Zilnic se va utiliza un antiseptic (apa de gura) si, daca este cazul, o crema speciala antimicrobiana pentru a penetra biofilmul bacterian la nivelul caruia se afla microorganisme (vezi mai jos solutia oferita cu ajutorul Extract95 Curcumin&BioPerine);
- Se impune control regulat la medicul stomatolog si curatirea profesionala a dintilor pentru a se identifica semnele periodontitei si a se monitoriza raspunsul la tratament.
Cat priveste tratamentul periodontitei, acesta consta initial in inlaturarea placii microbiene si a calculilor (prin curatarea nonchirurgicala – debridare) apoi, daca acest tratament nu da roade, se recomanda terapia chirurgicala pentru a opri pierderea progresiva de os. Sunt acceptate si tratamentele alternative iar aici isi face intrarea in scena CURCUMINUL.
Imunitatea innascuta reprezinta prima linie de aparare care intervine rapid si eficient impotriva microorganismelor patogene patrunse in oraganism. Se considera ca aceasta joaca un rol non-specific pentru a activa imunitatea dobandita specifica dirijata de limfocitele B si T. Descoperirea receptorilor specifici reprezinta o caracteristica importanta pentru raspunsul sistemului imunitar innascut. Acesti receptori raspund intr-o maniera specifica structurii microbiene distincte cum ar fi lipopolizaharida (LPS) sau acidul lipoteicoic. Este recunoscut faptul ca mecanismul imunitar innascut se interpune intre patrunderea bacteriilor si necesitatea imunitatii adaptative de a raspunde. S-a observat ca, pentru a reusi, agentii patogeni trebuie sa fie capabili sa dezactiveze imunitatea innascuta, receptorii complementari si familia receptorilor TLR de recunoastere a modelului.
Familia receptorilor Toll-like functioneaza ca mediatoare intre sistemul imunitar innascut si inflamatie. Receptorii Toll-like sunt capabili sa afecteze ulterior raspunsurile imune adaptative. Ei sunt prezenti in fagocitele din prima linie (neutrofile, macrofage) si raspund la tipuri distincte de structuri microbiene. Cu toate acestea, distrugerea dintilor observata in periodontita este atribuita activarii receptorilor Toll-like de catre microorganisme. Din cei 10 receptori Toll-like identificati, TLR 2 si TLR 4 sunt importanti cand vine vorba de periodontita. Aici intervine curcuminul, care actioneaza suprimand activitatea receptorilor Toll-like!
Cu toate ca la baza periodontitei stau bacteriile, cele mai multe dintre distrugerile provocate de aceasta boala apartin mediatorilor inflamatori si radicalilor liberi. Studii clinice si de laborator indica faptul ca principala strategie in prevenirea si buna gestionare a periodontitei este controlul inflamatiei. Studii si terapii aplicate atat subiectilor de laborator cat si pacientilor umani au demonstrat ca agentii antiinflamatori si imunomodulatori folositi ca tratament ajutator lupta pentru mentinerea unei sanati bucale nealterate.
Inca din cele ma vechi timpuri plantele au reprezentat un aliat sigur al medicinii si un adevarat izvor de sanatate. In sistemul medicinii traditionale, curcuminului i s-a atribuit un numar considerabil de proprietati curative (dovedite prin studii de laborator): antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, imunostimulatoare, antiseptice, antitumorale, hepatoprotectoare, etc. Datorita acestora, curcuminul poate fi extrem de util chiar si in stomatologie avand un rol important in tratamentul tuturor bolilor parodontale si al cancerului bucal. In plus, poate fi utilizat ca apa de gura si irigant sublingual in diferite preparate.
Potrivit diferitelor studii realizate in ultimii ani, iata care sunt principalele actiuni pozitive ale curcuminului cand este utilizat in cazul periodontitei:
- Reduce in mod semnificativ inflamatia si creste continutul de colagen si numarul celulelor fibroblastice;
- Previne pierderea osoasa de la nivelul alveolar si scade productia de IL-1β si matrix metaloproteinaza;
- In studii in vivo si in vitro au fost evaluate si comparate eficacitatea turmericului, a curcuminului si metodelor traditionale non-chirurgicale pentru tratarea buzunarelor gingivale. Cea mai mare eficacitate a avut-o curcuminul, urmat de turmeric.
- Intr-un studiu denumit „Evaluarea comparativa a curcuminului si a apei de gura cu continut ridicat de gluconat de clorhedixina in prevenirea formarii placi bacteriene si a gingivitei: un studiu clinic si microbiologic” au fost selectati circa 100 de subiecti. Indicele gingival si cel al placii bacteriene au fost masurate in prima zi de studiu, apoi in a 14-a si la final, in cea de-a 21-a zi. Concluzia a fost ca atat apa de gura cu gluconat de clorhexidina, cat si cea cu curcumin pot fi utilizate in mod eficient ca adjuvante in metodele aplicate de catre medicii stomatologi pentru prevenirea complicatiilor dentare.
Cum folosim combinatia de curcumin si BioPerine in beneficiul danturii noastre?
In primul rand trebuie sa retinem ca adaosul de BioPerine in capsulele cu concentratie optima de curcumin creste gradul de absorbtie precum si biodisponibilitatea curcuminului. In al doilea rand, se impune o cura cu pana la trei capsule de Extract95 Curcumin&BioPerine/zi pentru a beneficia de efectele antiinflamatoare, antioxidante si antimicrobiene. De asemenea, iata doua „trucuri” cu aplicare locala, care sunt la indemana oricui doreste sa-si imbunatateasca sanatatea bucala:
- Apa de gura cu curcumin se poate prepara prin dizolvarea continutului a una sau doua capsule de Extract95 Curcumin&BioPerine in 100 ml apa distilata si 0,005% agent aromatizant – ulei de menta cu pH-ul de 4. Acest preparat are rolul de a reduce in totalitate microbii de la nivelul cavitatii bucale.
- Continutul unei capsule de Extract95 Curcumin&BioPerine se amesteca cu o lingurita de ulei de cocos iar pasta astfel obtinuta se aplica la nivelul gingiilor (practic se realizeaza un masaj sau un periaj gingival). Aceasta combinatie eficienta are un puternic efect antibacterian dar este foarte eficienta din punct de vedere antiinflamator.
Citeste pe site-ul nostru mai multe articole care iti arata de ce este CURCUMINUL atat de important pentru sanatate, cum te protejeaza impotriva bolilor si cum poti beneficia si TU de efectele sale UNICE. In plus, chiar in aceste zile avem o SUPER-OFERTA foarte interesanta!