
Problemele aparute la nivelul tractului gastrointestinal reprezinta sursa majora a multor boli cu care se confrunta omul modern. Printre cele mai importante astfel de probleme sunt cele care afecteaza intestinele, acestea ducand la aparitia cancerului, polipilor si maladiilor inflamatorii. O masa de tesut sau o formatiune tumorala crescuta indeosebi pe mucoasele cavitatilor naturale ale organismului poarta denumirea de polip. Descoperiri recente in ceea ce priveste tratamentul acestora mentioneaza ca curcuminul si quercetinul sunt de mare ajutor in redobandirea sanatatii.
Polipii colonici si cei rectali sunt cei mai frecventi polipi intestinali si multi dintre acestia sunt de natura beningna (necanceroasa). Insa exista si formatiuni precanceroase care, in timp, duc la instalarea cancerului in organism. Prin urmare, este foarte importanta tratarea polipilor in aceasta etapa, pentru a preintampina aparitia bolii.
Uneori, polipii din colon pot sa fie asimptomatici insa exista si cazuri cand prezinta anumite simptome, cele mai frecvente fiind scaunele cu sange, diareea sau constipatia cu durata mai lunga – pe parcursul mai multor luni, hemoragiile anale, etc.
Boala Crohn sau enterita regionala este un tip de boala inflamatorie intestinala ce poate afecta o parte a tractului gastrointestinal, de la gura pana la anus. Simptomele majore ale acestui tip de sindrom de intestin inflamator includ durerile abdominale, diareea, scaunele cu sange, pierderea in greutate, ocluzia intestinala, etc. Cei care sufera din pricina bolii Crohn prezinta un risc ridicat de a dezvolta cancer intestinal.
Tractul digestiv este captusit cu celule secretorii care secreta mucus. Un cancer al acestor tipuri de celule este cunoscut sub denumirea de adenocarcinom si poate afecta mai multe organe cum ar fi stomacul, plamanii, pancreasul, intestinele. Cancerul aparut la colon sau in zona rectala poarta denumirea de cancer colorectal si da, este un tip de adenocarcinom.
De asemenea, polipii intestinali sunt cunoscuti ca fiind adenoame colorectale sau tumori ale celulelor din colon sau rect (parti ale intestinului gros). In urma unui studiu cu privire la metodele eficiente de tratament ale Polipozei adenomatoasa familiala s-a dovedit ca curcuminul si quercetinul pot fi de ajutor in acest sens.
Polipoza adenomatoasa familiala este o boala genetica ce se caracterizeaza prin aparitia timpurie a sute pana la mii de polipi adenomatosi in intregul colon. Lasata netratata, aceasta afectiune duce la dezvoltarea cancerului rectal chiar si la persoanele mai tinere, de pana in 40 de ani.
Curcuminul este principalul extract al radacinii de Curcuma longa si un binecunoscut antiinflamator, anticarcinogenic si antioxidant natural. De asemenea, multiple studii i-au dovedit si efectele chemopreventive.
Pe de alta parte, quercetinul este un flavonoid, un compus polifenolic natural derivat din plante, un constituent principal al cepei rosii, ceaiului verde, mararului, etc. Quercetinul se pare ca are aumite efecte inhibitorii in liniile celulare ale cancerului de colon.
Cum s-a desfasurat studiul?
In cadrul studiului au fost implicati cinci pacienti cu Polipoza adenomatoasa familiala cu antecedente de colectomie. Selectia s-a bazat pe existenta anterioara a cinci sau mai multor polipi intestinali. Au fost excluse de la studiu persoanele care, cu o saptamana inainte de demararea cercetarilor au luat antiinflamatoare nesteroidiene .
Cei prezenti la studiu au primit, de trei ori pe zi, cate 480 mg curcumin si 20 mg quercetin cu rugamintea de a nu lua si alt gen de medicatie. In fiecare luna, pe toata durata studiului (intre trei si noua luni), atat nivelul glucozei din sange cat si alti parametri importati au fost masurati.
Numarul polipilor si dimensiunile acestora au fost masurate la intervale de trei, sase si noua luni. Dupa fiecare endoscopie au prelevate mostre pentru studii histologice.
Care au fost rezultatele?
Dupa trei luni de zile la patru dintre pacienti s-a observat o scadere a numarului de polipi. Initial, s-a vorbit despre un numar cuprins intre 11 si 45 de polipi. Dupa administrarea de curcumin si quercetin numarul polipilor a variat intre doi si 19. Dimensiunea standard a polipilor a fost, la demararea cercetarilor, de patru – opt mm. Dupa tratament, dimensiunea a variat intre doi si patru mm. Astfel, s-a constatat o reducere cu pana la 60,4% a numarului de polipi si o scadere cu pana la 50,9% a dimensiunii acestora.
La unul dintre pacienti s-a constatat o crestere a numarului de polipi, insa acest lucru a fost pus pe seama nerespectarii dozei. Astfel, acestuia i s-a administrat o doza crescuta pe o perioada cuprinsa intre sase si noua luni.
Reactiile adverse ale acestui tip de tratament au fost minime. Unul dintre pacienti a prezentat senzatie de greata si gust acru timp de o ora, doua dupa administrarea pilulelor. Dupa trei zile aceste reactii au disparut si nu au mai aparut de atunci. Un alt pacient a prezentat scaune moi timp de cinci zile.
Care a fost rolul curcuminului in acest studiu?
Atat curcuminul cat si quercetinul sunt anticancerigene, dar mecanismul lor de actiune este diferit. Astfel, ele afecteaza diverse aspecte ale celulelor canceroase facand ca atacul impotriva acestora sa fie mult mai puternic. Curcuminul creste nivelul de expresie al enzimelor detoxifiante precum glutation S-transferaza.
De asemenea, prin blocarea factorului NF-kappa B, curcuminul suprima expresia izoentimei ciclooxigenaza-2 (COX-2), care joaca un rol crucial in Polipoza adenomatoasa familiala. COX-2 este esentiala pentru prostaglandine (acizi grasi ciclini cu functii similare cu ale hormonilor) si scade productia de glutation S-trasferaza.
Curcuminul reduce nivelul de prostaglandina E2 (hormon implicat in procesul inflamator). S-a observat ca exista o legatura intre nivelul de prostaglandine si regresia Polipozei adenomatoase familiala.
Cat despre quercetin, efectele sale anticancerigene nu sunt atat de bine studiate comparativ cu cele ale curcuminului. Se spune ca are o actiune pozitiva in reglarea unor gene iar abilitatile sale anticancerigene se datoreaza blocarii genei P21- RAS, una dintre genele care sta la baza aparitiei cancerului.
Acest studiu precum si multe alte documente interesante despre beneficiile pe care curcuminul nu inceteaza sa le aduca sanatatii noastre, pot fi urmarite pe site-ul http://www.ncbi.nlm.nih.gov/.
Alege cea mai eficienta formula, unica in Romania: Extract95 Curcumin&BioPerine!
Atunci cand vine vorba de sanatatea noastra trebuie sa alegem ceea ce este mai bun: hrana potrivita, cat mai naturala cu putinta, produse prietenoase cu mediul, prietenii care sa nu fie toxice. La fel stau lucrurile si in cazul suplimentelor alimentare: trebuie sa le alegem pe cele mai eficiente. Curcuminul este cunoscut a avea beneficii dovedite intr-un spectru larg de afectiuni, putand fi administrat si pentru a ameliora sanatatea dar si pentru a preveni vreo conditie neplacuta. Dar ce curcumin alegem? Cum ne dam seama ca e cel mai potrivit, cel mai eficient?
Formula oferita de Iana Life – Extract95 Curcumin&BioPerine – prezinta concentratia optima de curcumin care garantat va fi absorbita de organism gratie continutului de BioPerine. Pe site-ul nostru aflati tot ce trebuie sa stiti despre diferenta Iana Life, de ce este Extract95 atat de special si care sunt beneficiile sale cele mai importante.