
Pana acum nu am intalnit vreo persoana care sa nu-si doreasca sa fie sanatoasa. Poate doar cei mici si inocenti, in ignoranta momentului, vrand sa scape de orele de la scoala au incercat sa grabeasca o raceala sau o indigestie, ba mancand gheata din congelator, ba rontaind vreo bucata de creta, in speranta ca-i va cuprinde febra. Acestea sunt situatii hilare si izolate.Toti, dar absolut toti oamenii isi doresc sa fie sanatosi. A fi sanatos trupeste dar si mental, inseamna a functiona in armonie cu latura ta emotionala si, acestea fiind unite intr-un intreg armonios, iti vei putea desfasura nestingherit si cu randament maxim toate activitatile pe care ti le propui.
De cealalta parte, un organism suferind tradeaza o dizarmonie, o dereglare a normalului. Odata cu boala vine si lupta pentru vindecare, pentru insanatosire. Daca ar fi sa umplem aceste randuri cu cate boli exista in Universul nostru, va spun cu mana pe inima ca am epuiza memoria site-ului. Cu cat inaintam pe drumul modernitatii, se pare ca iau nastere si se dezvolta noi si noi maladii. Si, odata cu ele, se ridica din anonimat cercetatori curajosi care incearca – si, uneori chiar reusesc – sa gaseasca metode de tratament potrivite fiecarei afectiuni in parte.
Paragrafele urmatoare nu sunt despre vreun banal guturai sezonier, ci despre o afectiune care „ataca” nemilos, practic netinand cont nici de varsta, nici de sex, de absolut niciun criteriu. Frustrant este ca nici cauzele aparitiei ei nu sunt concret stabilite. Este vorba despre scleroza multipla, cunoscuta si sub numele de scleroza in placi.
Ce reprezinta aceasta afectiune?
Scleroza multipla este o boala cronica ce afecteaza sistemul nervos central care include creierul, maduva spinarii si nervii optici. Se crede ca scleroza multipla este o afectiune autoimuna si ca placile de mielina sunt rezultatul atacului sistemului imunitar asupra tesuturilor propriului organism. Celulele imune (limfocitele, plasmocitele) dar si celulele macrofage – cele care distrug mielina – sunt gasite in zona locurile cu inflamatie activa.
Atacul sistemului imunitar asupra organismului implica inflamarea mielinei si a celulelor responsabile cu formarea ei – oligodendrocitele din sistemul nervos central. Acest proces poarta numele de demielinizare. Celulele nervoase sau neuronii sunt alcatuite din corp celular, extensiile celulei nervoase care conduc impulsul nervos dinspre corpul celular – axonii – si dendritele. Teaca ce inconjoara axonii si mareste conductanta este mielina. Procesul inflamator numit demielinizare formeaza leziuni/placi de-a lungul tecii de mielina si astfel rezulta simptomele sclerozei multiple: pierderea vederii sau vederea dubla, pierderea echilibrului, rigiditate, slabiciune, amorteala, durere, probleme la nivelul vezicii urinare, oboseala accentuata, dificultati de vorbire si/sau de inghitire, deficit intelectual, schimbari ale starilor emotionale.
Doua persoane suferind de scleroza multipla pot prezenta simptome diferite. Simptomatologia variaza de la un individ la altul, in functie de locul sistemul nervos central unde s-au instalat probleme la nivelul mielinei si al axonilor.
De ce apare scleroza multipla si ce o influenteaza?
Din pacate, nu este cunoscut cu exactitate motivul aparitiei sclerozei multiple. Se pare ca boala apare la persoanele cu predispozitie genetica in momentul in care interfereaza cu un factor declansator infectios de mediu, in acel moment punandu-se in miscare procesul autoimun. Printre factorii de mediu care au fost studiati in raport cu rolul lor in declansarea sclerozei multiple se numara: Chlamydia pneumoniae, virusul Epstein-Barr, infectiile din copilaria timpurie, fumatul, nivelul scazut de vitamina D, stresul, metalele grele, etc.
Se pare ca femeile sunt mai „vizate” de scleroza multipla decat sunt barbatii. Aparitia primelor simptome debuteaza in jurul varstei de 30 – 35 de ani. Persoanele din nordul Europei se imbolnavesc mai des decat hispanicii sau afro-americanii. Scleroza multipla este foarte rara in randul asiaticilor.
Diagnosticarea sclerozei multiple se realizeaza prin rezonanta magnetica (RMN) – una dintre cele mai avansate tehnici imagistice – care nu iradiaza corpul, si neinvazive – care nu necesita o interventie in interiorul corpului. RMN-ul permite vizualizarea unor imagini amanuntite ale tuturor regiunilor anatomice si ale organelor, fiind o tehnica nedureroasa si considerata a fi superioara tomografiei computerizate.
Boala care schimba vieti
Este adevarat ca orice afectiune ne poate da viata peste cap, insa altfel stau lucrurile cand este vorba despre o simpla raceala, cu sanse de a se vindeca in maximum patru-cinci zile, si altfel stau cand se pune problema sclerozei multiple care se prezinta multiple repercusiuni pe termen lung pe toate planurile vietii.
Scleroza multipla aduce cu sine o serie larga de modificari de ordin fizic, mental si social insa, persoanele afectate ii pot face fata prin adoptarea unui stil de viata adecvat, aplicat pe toate segmentele: exercitii fizice potrivite, dieta corespunzatoare, evitarea fumatului si consumului de alcool, evitarea expunerii la caldura excesiva, evitarea stresului si recurgerea la diferite metode de relaxare in scopul dobandirii armoniei interioare.
Exista vreun tratament 100% eficient care sa combata scleroza multipla?
Din pacate nu, nu exista o eficienta completa in tratarea acestei afectiuni. Insa, pe langa medicatia traditionala, interventii chirurgicale (cand este cazul), acupunctura, masaj, exista si alte terapii alternative. Iar una dintre acestea este utilizarea curcuminului ca ajutor secundar in ameliorarea simptomatologiei dar si a impiedicarii declansarii afectiunii in sine.
Stiati ca peste 2,5 milioane de oameni din intreaga lume sufera din pricina sclerozei multiple? Interesant este faptul ca, in India si in tarile asiatice aceasta afectiune este foarte rar intalnita, in comparatie cu tarile din vest. Sa fie oare si turmericul – regele condimentelor – responsabil cu lasarea barierei in calea sclerozei multiple? Oricare ar fi adevarul, un lucru este cert: numeroase studii realizate in diverse centre de cercetare au dovedit eficacitatea turmericului, recunoscandu-l a fi un bun agent antiinflamator, antitumoral si antioxidant. Abilitatile sale neuroprotectoare sunt benefice in cazul bolii Alzheimer, este utilizat si pentru vindecarea ranilor, ca tratament adjuvant al cancerului dar si al sclerozei multiple.
Ingredientul principal al turmericului este curcuminul, cel care ii confera condimentului toate calitatile care-l fac atat de renumit. In urma unor studii de laborator s-a demonstat ca curcuminul blocheaza evolutia sclerozei multiple. Un model animal al sclerozei multiple – si tot o boala autoimuna – este EAE (encefalomielita alergica experimentala) – care poate fi produsa prin injectarea mielinei animalice intr-un laborator unde se fac diverse cercetari pentru a se determina cauzele sclerozei multiple si a se identifica un posibil tratament care sa dea roade. In urma unui astfel de test, cobailor suferind de EAE le-au fost injectate 50 – 100 micrograme de curcumin de trei ori pe saptamana timp de o luna. Animalele care au primit curcumin au prezentat foarte putine simptome ale afectiuni. In schimb, animalele care nu au primit curcumin, in 15 zile de la instalarea bolii, au paralizat. La sfarsitul studiului, cobaii care au primit 100 micrograme de curcumin au prezentat simptome imperceptibile ale bolii.
S-a estimat ca doza utilizata in cazul cobailor reprezenta echivalentul celei consumate de o persoana din India sau din tarile asiatice in dieta zilnica. Acesta pare a fi motivul pentru care bolile autoimune sunt destul de rare in tari precum India sau China, unde turmericul este un condiment nelipsit din bucatarie. Insa, spre deosebire de bucataria orientala, cea europeana nu este foarte obisnuita cu utilizarea turmericului. De aceea, o optiune la indemana fiecaruia este administrarea capsulelor cu continut ridicat de curcumin.
Modalitatea prin care curcuminul actioneaza in cazul prevenirii aparitiei sclerozei multiple este inhibarea Interleukinei-12, una dintre cauzele principale ale deteriorarii tecii de mielina. Unul dintre motivele pentru care se prefera utilizarea curcuminului este ca acesta nu prezinta efecte adverse precum medicamentele de sinteza si poate fi utilizat pe termen lung.
Aceasta boala cu o mie de fete nu este usor de suportat si nici de tratat insa, cu ajutorul terapiilor complementare traiul in compania ei poate fi ameliorat considerabil.