
In urma cu mai bine de 5000 de ani, turmericului i s-a trasat utilitatea de leac natural de catre medicina Ayurvedica, fiind cel mai cunoscut „sistem” de tratament in acele vremuri. In acele vremuri turmericul avea nici mai mult, nici mai putin de 46 de denumiri diferite, printre acestea numarandu-se “pitta” (galben), “gauri” (stralucitor), si toata terminologia care insemna “noapte”. Aceasta din urma are legatura cu traditia conform careia femeile casatorite, isi aplicau noaptea pe obraji o paste de turmeric pregatindu-se pentru vizita lui Lakshmi (zeita prosperitatii).
Conform practicilor Ayurvedice, turmericul creeaza echilibrul dintre cele trei dosha (cele trei tipuri constitutionale umane): vata, pitta si kapha. De asemenea, era folosit de catre vraci ca leac intern, fiind administrat sub forma de suc proaspat, infuzie, tinctura sau pudra; era administrat si extern, sub forma de crema, lotiune, pasta sau unguent. In medicica Ayurvedica au existat foarte multe formule de utilizare a acestui condiment.
Laptele fiert cu turmeric si zahar era un remediu popular impotriva racelilor, in timp ce sucul de turmeric era utilizat pentru a vindeca ranile, vanataile si muscaturile provocate de lipitori. O pasta preparata din turmeric, lime si sare era aplicata in caz de entorse si dureri articulare. Inhalarea fumului de turmeric ars era utila pentru decongestionarea cailor respiratorii. Tot fumul de turmeric ars era utilizat si pentru ameliorarea acceselor de nervi.
O pasta alcatuita din turmeric in combinatie cu frunze de neem era de folos contra herpesului, mancarimilor, eczemelor si oricare altor probleme aparute la nivelul pielii.
In paginile celebrei lucrari specifice medicinii Ayurvedice – Charaka Samhita – sta scris negru pe alb ca turmericul, alaturi de piperul negru, piperul lung si bila de bou, era un bun remediu contra muscaturilor serpilor veninosi. Tot in Charaka Samhita este mentionat un remediu traditional contra icterului, care are a baza turmericul, triphala, coaja de neem, planta denumita Sida Cordifolia, lemn dulce fiert in lapte si unt de bivolita. Daca acest remediu nu era suficient si se mai intalneau reziduuri la nivelul intestinului, se recurgea la terapia prin inhalatie. Se realizau trabucuri din pasta de turmeric, scortisoara, radacina de ricin, arsenic rosu, cedru, orpiment galben si toposica (planta din familia gramineelor cu spice lungi), uns apoi cu unt topit si, ulterior, afumat. Inhalarea fumului provenind de la acest trabuc este, de asemenea, utila in caz de icter.
Hemoroizii erau tratati cu un amestec din ulei de turmeric, frunze de canepa, ceapa si mustar cald sau ulei de in aplicat extern, atunci cand hemoroizii erau proeminenti si durerosi.
Pasta de turmeric era utilizata si pentru variola, varicela, zona zoster, ulceratii la nivelul pielii, conjuctivita, pete pe piele, malaria.Turmericul poseda sute de constituenti moleculari fiecare venind cu o varietate de activitati si proprietati biologice. Sunt cel putin 20 de molecule care joaca rol de antibiotice, 14 care combat cancerul, 12 cu calitati antitumorale, 12 antiinflamatorii si cel putin 10 antioxidanti diferiti.
Turmericul se lauda (si este laudat) cu peste 300 de activitati benefice pentru sanatatea organismului uman. Radacina de Curcuma longa contine 70% carbohidrati, 7% proteine, 4% minerale, si cel putin 4% uleiuri esentiale. De asemenea, poseda vitamine, alcaloizi si, circa 1% rasina. Ingredientul activ din turmeric este numit curcumin si se regaseste in interiorul rizomului in proportie de 3 – 5%. Curcuminul este substanta responsabila pentru activitatea biologica a turmericului si, in combinatie cu piperul negru, curcuminul devine de 2000 de ori mai puternic.
Stiinta si turmericul
In ultimii ani, oamenii de stiinta realizeaza din ce in ce mai multe studii despre curcumin, scotandu-i in evidenta multiplele calitati terapeutice. Proprietatile active ale curcuminului sunt, de fapt, numite „proprietati de protectie”, gratie lor speranta de viata putand fi prelungita si bolile preintampinate si/sau ameliorate.
Studiile clinice si de laborator au indicat ca dietele in care sunt inclusi turmericul si curcuminul (acesta din urma sub forma de capsule), stabilizeaza si protejeaza biomoleculele din organism la nivel molecular, aceste lucruri fiind posibili datorita actiunii antioxidante, antimutagenice, anticarcinogenice. Componetele pot actiona protejand organismul in mod direct aparand, aidoma unui scut, biomoleculele, sau poate fi vorba de o protectie indirecta, stimuland procesul natural de detoxifiere si de aparare a organismului. Statisticile de actualitate afirma ca 98% dintre boli sunt controlate de o molecula denumita NF-Kappa B, o proteina puternica care promoveaza raspunsul inflamator anormal in organism. Excesul de NF-Kappa B duce la imbolnavirea de ancer, artrita, si alte maladii serioase. Aceleasi studii arata ca curcuminul stopeaza actiunea negativa a NF-Kappa B, ceea ce inseamna ca, cu ajutorul sau, foarte multe boli din pricina carora sufera omul modern, pot fi prevenite.
De ceva vreme, oamenii de stiinta au realizat cat de importante sunt proprietatile turmericului/curcuminului in ajutarea pacientilor aflati in suferinta. Nu putine sunt cercetarile care au condus la stabilirea numeroaselor efecte pe care curcuminul le are asupra corpului; cele mai multe studii s-au axat pe efectele pe care le are asupra cancerului (si pe buna dreptate, caci nemilosul cancer este raspandit peste tot in lume, zilnic rapind vieti, netinand cont de niciun criteriu). Atat in India, cat si in Pakistan, unde condimentul curry sau turmericul in forma sa naturala sunt nelipsite din dieta zilnica, incidenta cancerului este mult mai scazuta decat in tarile unde acest condiment-medicament nu este consumat cu regularitate.
Se crede ca turmericul lupta impotriva cancerului pe trei fronturi: mai intai neutralizeaza acele substante si conditii care pot sta la baza aparitiei cancerului; ajuta in mod direct celula sa-si pastreze integritatea in cazul in care este amenintata de agentii cancerigeni; daca se dezvolta vreo tumoare, curcuminul are abilitatea de a o distruge. Sunt multe motive potrivit carora turmericul ajuta la distrugerea cancerului. Una dintre cheile acestei activitati este abilitatea curcuminului de a inhiba enzima topoizomeraza (necesara replicarii ADN-ului si inmultirii celulare).
Curcuminul este unul dintre cei mai studiati inhibitori ai COX-2, cu rol in blocarea acestei enzime numita ciclooxigenaza-2. Iar acesta este un lucru benefic deoarece enzima COX-2 ajuta agentii cancerigeni sa ia cu asalt organismul, sa devina mai activi in interiorul acestora si permite celulelor canceroase sa supravietuiasca. In esenta, curcuminul blocheaza complet actiunea enzimelor responsabile cu formarea cancerului, ceea ce duce la scaderea considerabila a formari si dezvoltarii celulelor canceroase. Curcuminul este bogat in antioxidanti, care sunt factori esentiali in lupta impotriva bolilor, eradicand actiunile radicalilor liberi care pot aduce prejudicii celulelor cauzand multiple boli. In afara de curcumin, alti antioxidanti si inhibitori ai COX-2 sunt struguri rosii, ceaiul verde, rozmarinul si propolisul.
Chiar si atunci cand curcuminul este utilizat in combinatie cu un tratament alopat pentru cancer, ajuta la cresterea eficacitatii medicatiei si scade considerabil efectele adverse pe care aceasta le are asupra organismului.
Cercetarile au aratat ca curcuminul este foarte eficient in prevenirea cancerului si are rezultate remarcabile ca tratament adjuvant in fazele initiale ale acestuia. Un studiu realizat la inceputul anilor 1990 pe 16 fumatori care au consumat in fiecare zi, timp de o luna, 1,5 grame de turmeric, a aratat ca acestia au avut un numar mai mic de substante mutagene in urina decat cei care nu au consumat turmeric. Mutagenii sunt substante care produc modificari in structura genetica a organismelor si pot creste incidenta cancerului.
”Nu am gasit vreun tip de cancer care sa nu raspunda bine la tratamentul cu curcumin”, afirma medicul Bharat Aggarwal, care conducea departamentul de cercetari cu privire la cancer de la Jawaharlal Nehru Centre pentru Cercetari Stiintifice avansale din Bangalore, India. Traditionala medicina Ayurvedica recomanda utilizarea turmericului pentru formele de cancer ale sistemului reproducator feminin, in special pentru canerul de san si cel uterin, dar si in tratamentul tumorilor benigne.
Foarte des apar noi si noi studii cu privire la potentialul curativ al curcuminului, asa ca este bine sa stam conectati pe site-urile care-l apreciaza pentru ca mereu vom afla lucruri interesante.
Pe langa proprietatile anticancerigene, turmericul este si un excelent antiinflamator, fiind de un real folos in tratamentul contra artritei, artritei reumatoide, osteoartritei, ranilor de orice fel, rigiditate in miscare, etc. De asemenea, poate fi de ajutor in starile postoperatorii avand rolul de a diminua durerile si a grabi vindecarea. Un studiu realizat cu ceva timp in urma a demonstrat ca o doza de 1200 mg de curcumin pe zi este mai eficienta in reducerea in reducerea inflamatiei de natura postoperatorie decat medicatia alopata antiinflamatorie prescrisa in mod normal.
Oricine am fi, orice slujba am avea, oricare ar fi pasiunile noastre suntem conectati prin acelasi gand: ne dorim sa fim sanatosi. Iata ca natura ne ofera una dintre bogatiile sale cele mai de pret. Da, despre turmeric este vorba care, impreuna cu ingredientul sau activ – curcuminul – ne este alaturi in mentinerea, protejarea sau redobandirea sanatatii!