
*in randurile de mai jos se vor utiliza termenii curcumin si turmeric. Se subliniaza faptul ca turmeric este denumirea condimentului in sine, a radacinii de Curcuma longa, iar curcumin este principalul sau polifenol (ingredient activ) care ii ofera toate calitatile curative.
Puterile plantelor medicinale au fost si sunt in continuare privite ca fiind de mare ajutor in vindecarea numeroaselor afectiuni cu care omenirea se confrunta. Insa, dintre toate plantele, sunt cateva ale caror proprietati curative se intind pe mai multe segmente ale functionarii organismului. Una dintre acestea este radacina de Curcuma longa sau turmericul. De-a lungul timpului, diferite popoare s-au folosit de proprietatile turmericului, aceasta planta versatila care nu doar ca ofera mancarurilor in care este adaugata un gust deosebit, dar tine piept unor boli care, aparent, par fara de leac sau foarte greu de tratat.
Cea mai cunoscuta actiune a turmericului este cea antiinflamatorie, fapt pentru care, de multe ori, a fost comparat cu anumite analgezice (spre deosebire de acestea, turmericul nu prezinta efecte adverse si poate fi utilizat pe termen lung). Pe langa faptul ca poate fi utilizat cu succes ca o alternativa sanatoasa a unui analgezic, turmericul este cunoscut ca fiint un bun agent antibacterian, antitumoral, antialergic, antioxidant, antiseptic, antispasmodic, astringent, carminativ, colagog, diuretic, stimulant, digestiv.
Este de remarcat faptul ca, usor, usor stiinta moderna incepe sa-i recunoasca si sa-i inteleaga uimitoarele calitati vindecatoare si, chiar in momentul in care aceste randuri sunt asternute pe coala alba din on-line, undeva in lume, intr-un laborator responsabil, o echipa de cercetatori isi unesc mintile briliante in analizarea amanuntita a turmericului.
Nu sunt deloc putine afectiunile pe care turmericul le poate invinge sau, daca nu le poate veni de hac in totalitate, cu siguranta are abilitatea de a le ameliora considerabil simptomele. Printre aceste afectiuni se numara: artrita, cancerul, Alzheimerul, diabetul, scleroza multipla, ateroscleroza, HIV/sida, bolile cu transmitere sexuala (Hepatita C, herpesul genital), sindromul de colon iritabil, indigestia, inflamatia, acneea, infectiile tractului urinar, infectiile de la nivelul rinichilor, pietrele la rinichi, anemia, hemoroizii, maladiile hepatice, amenoreea, edemele, bronsita, racela si gripa, migrenele, conjuctivita, parazitozele, febra, diareea, circulatia deficitara, durerile lombare si abdominale, etc. Poate fi utilizat pe post de repelent pentru insectele nedorite; turmericul este eficient pentru vindecarea ranilor si este leacul de moment in cazul intepaturii de scorpion (are control asupra ranii si protejeaza impotriva otravirii). De asemenea, este de mare ajutor pentru sistemul reproducator feminin, favorizand fertilitatea si lactatia. Datorita acestor vaste intrebuintari, turmericul nu lipseste din cabinetele care promoveaza terapiile din natura.
Daca denumirea latineasca – „Curcuma longa” ii confera acestui remediu o sonoritate inaltatoare, mai pompoasa, denumirea din araba – „Kurkum” ii releva simplitatea, insa fara sa-i stirbeasca din maretie. Turmericul face parte din aceeasi familie (Zingiberaceae) cu alt remediu deosebit, si anume ghimbirul. In sanscrita, turmericul poarta denumirile de „Harida”/”Cel galben”,”Gauri”/”Cel a carui fata este senina si stralucitoare”,“Kanchani”/”Zeita de aur” si „Aushadhi” /“Iarba”. In limba chineza i se spune “Jiang Huang” iar in hindi este denumit “Haldi”/“Galben”.
Din toata planta, cea care este renumita pentru proprietatile culinare si medicinale este radacina, rizomul, cea care este uscata si transformata ulterior in ceea ce noi numim faina de turmeric, cu rolul principal de a da savoare, culoare si sanatate mancarurilor in care este adaugata. Intalnim turmericul in amestecul de condimente denumit curry, folosit cu succes in numeroase preparate culinare. Gratie culorii sale aurii, este utilizat si pe post de colorant si nu doar alimentar ci si textil.
Stiati ca, in trecut, robele traditionale ale calugarilor Buddhisti erau vopsite cu ajutorul turmericului?
Desi originea sa este din sudul Asiei, in particular din India, radacina de Curcuma longa este cultivata in mai multe regiuni calde de pe glob. Este intalnit pe tot teritoriul Indiei – aceasta fiind principalul producator la nivel mondial, dar in cantitati mai mari in regiunile Tamil Nadu, vestul Bengalului si Maharashtra. De asemenea, este cultivat in Sri Lanka, Indonezia, China, Taiwan, Indochina, Peru, Haiti si Jamacia.
Exista doua varietati principale ale turmericului: una cu rizomi mai tari si ovali, cu un colorit aprins, denumita “Lokahandi Halad”, folosita mai ales la vopsirea textilelor si o varietate mai putin dura, cu rizomi mai lungi, cu coloratura ceva mai delicata utilizata pe post de condiment-medicament.
Stiati ca, in trecut, in sudul Asiei, turmericul era mult mai pretuit decat aurul sau decat pietrele pretioase?
Arucand o privire in istoria turmericului, trebuie sa mentionam ca popoarele antice indo-europene l-au folosit si ele si nu doar pentru proprietatile de conservare a sanatatii ci si pentru calitatile energetice si spirituale. Cultura Arya se axa in jurul unui grup de oameni care venera Soarele ca pe zeitatea suprema. Pentru acest grup, turmericul era sacru, datorita culorii sale galbene inspre portocaliu, intocmai ca cea a soarelui dar si a calitatilor sale protectoare. Reminescente ale acestei credinte mai exista si astazi in sudul Indiei, unde anumiti oameni poarta o radacina uscata de turmeric pe post de talisman, prinsa la un sirag de margele de marimea unor boabe de strugure, fie in jurul gatului, fie in jurul bratului. Ei cred ca acest talisman traditional ii apara de fortele raului si, in acelasi timp, acorda celui care-l poarta vindecare si protectie. Oamenii din India antica erau de parere ca turmericul contine energiile Mamei Divine, ca este de ajutor pentru dobandirea prosperitatii, curatarea chakrelor (centrii energetici ai corpului) si subtila purificare a tuturor canalelor organismului uman. Chiar si azi, populatia Hindu considera ca turmericul are calitati de bun augur si il foloseste in numeroase ceremonii sacre: sub forma de pasta, este aplicat pe frunte (in zona chakrei Ajna – al treilea ochi) in timpul ceremoniilor devotionale (puja) si al nuntilor.
In timpul ceremoniilor traditionale de nunta din India, mirele si mireasa isi aplica reciproc, pe frunte, o pasta alcatuita dintr-un amestec de turmeric si pudra de lemn de santal. Unele femei folosesc aceasta pasta pe post de produs cosmetic, denumit „Kappumanjal”, frecandu-si trupurile cu acest amestec minunat. In mod traditional, turmericul era utilizat si pentru vopsirea straielor de nunta. Se spunea ca hainele vopsite cu turmeric ii protejeaza de febra pe cei care le poarta. Daca in tecut hainele erau colorate cu o pasta obtinuta din turmeric, var si apa, azi sunt la moda culorile sintetice magenta, marsala, albastru tropical sau roz casmir!
*in partea a doua a acestui articol veti face cunostinta cu leacurile Ayurvedice care-l aveau la baza pe regele condimentelor, dar si cu trecerea de la traditional la modern si la rolul major pe care studiile si cercetarile amanuntite le au in construirea imaginii curcuminului!