
Dupa ce vei parcurge randurile urmatoare este posibil sa iubesti curcuminul si sa apreciezi si mai mult proprietatile sale. De ce spun asta? Pentru ca are o calitate care-l face sa creasca in ochii persoanelor cu… greutate: ingenuncheaza acul cantarului, si o face in cel mai natural mod cu putinta.
Daca esti obisnuit sa pierzi noptile, sa duci o viata haotica, sa mananci numai de la fast-food, sa te ”hidratezi” cu sucuri si ciocolata calda, sa rontai in pauzele dintre mese, sa dai iama in dulciurile copiilor, sa nu te misti din varful patului sau din fata calculatorului atunci este foarte posibil sa te numeri printre acele foarte multe persoane care au probleme cu kilogramele in plus. Stiai ca la nivel mondial exista peste un miliard de persoane care sufera de obezitate si ca in tara noastra 30% din populatie se lupta cu surplusul de kilograme? Insa si aceasta lupta nu se stie cu exactitate cat de corect este purtata, cat de mult se triseaza si ce metode se folosesc pentru a trimite la plimbare kilogramele nedorite.
Un lucru este cert: trebuie sa exista o motivatie iar aceasta vine din interiorul fiecarei persoane. Motivatia, secondata de vointa si determinare, impreuna cu metodele naturale de vindecare, duc catre reusita, catre implinirea scopului.
Cu siguranta ai observat atunci cand mergi la cumparaturi ca foarte multe persoane sunt supraponderale sau obeze (vezi in finalul articolului diferenta dinter cei doi termeni). Daca arunci o privire in cosul lor de cumparaturi vei observa ca este plin cu mezeluri sau alte alimente procesate, carne din belsug, dulciuri, sucuri si prea putine fructe si legume. Acestea sunt primele indicii ca, la baza acelui surplus de kilograme se afla o alimentatie nesanatoasa. Dieta nu este singurul factor care contribuie la… dereglarea cantarului, dar mai ales la dereglarea sanatatii noastre. Problema in sine are mai multe ramificiatii cum ar fi diverse afectiuni ale sistemului endocrin, stresul cronic, sedentarismul, etc. In fiecare an sunt cheltuite sume imense de bani pentru gadget-uri care ne ”promit” solemn ca ne ajuta sa slabim, pentru chirurgia bariatrica si pastile de slabit, insa problema surplusului de kilograme, in loc sa se atenueze, se amplifica pe zi ce trece.
Cum ar fi daca am reusi sa revenim la o greutate normala folosind ceva natural, familiar, care ne poate ajuta si in alte aspecte ale sanatatii si nici nu este foarte costisitor? Un nou studiu publicat in ”Journal of Nutritional Biochemistry” arata ca curcuminul, principalul compus al condimentului auriu cunoscut sub numele de turmeric, poate oferi o solutie unica pentru persoanele supraponderale prin modificarea compozitiei celulelor adipoase (celulele grase), favorizand arderea caloriilor.
Tesutul adipos brun vs. Tesutul adipos alb
”Grasime” este un cuvant care nu suna extraordinar de frumos. Nu ca ar avea o compozitie eronata din punct de vedere lingvistic, ci pur si simplu cand il auzi, acest cuvant iti infatiseaza in fata ochilor aspecte fizice dizgratioase sau iti anunta din start un stil de viata in dezacord cu principiile sanatoase. Cu toate acestea, in ultima vreme, un numar mare de persoane imbratiseaza conceptul de ”grasimi bune”, ba chiar adauga acest tip de grasimi in dieta lor. Vorbim, bineinteles de uleiul de masline, avocado, nuca de cocos, etc.
Multi dintre noi nu stiu ca organismul uman beneficiaza de un tesut adipos ”bun” (cel brun) si de unul ”rau” (cel alb) si, in functie de nivelul nostru de activitate, de conditiile de mediu, de ceea ce mancam (sau de ceea ce nu mancam), va exista un anumit raport intre cele doua care va afecta semnificativ starea noastra de sanatate.
Tesutul adipos brun este situat in jurul vaselor mari si al organelor toracice, fiind specializat in consumul de energie. Are un rol important in termogeneza, adipocitele brune arzand grasimea. Adipocitele care intra in compozitia sa contin un numar mare de mitocondrii (organite celulare care au rolul de a produce energie) si acestea ii dau culoarea specifica.
Tesutul adipos alb constituie rezervorul energetic cel mai important al organismului. Este situat sub piele dar si in profunzime in zona abdomenului (mai ales la barbati), pe fese si pe coapse (mai ales la femei). Tesutul adipos alb are o capacitate enorma de expansiune si, de cele mai multe ori, acumularea excesiva de grasime este strans legata de tulburarile de metabolism.
Este evident ca la adultii supraponderali si obezi predomina tesutul adipos alb, ccea ce conduce la riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, diabet, etc. Celulele adipoase din componenta tesutului alb produc un hormon numit adinopectina, care face ca ficatul si muschii sa fie sensibili la actiunea insulinei, scazand riscul de diabet sau de boli cardiovasculare. In cazul unei persoane obeze, productia de adinopetina scade sau este oprita si se pot declansa boli grave. Astfel se impune echilibrarea raportului dintre cele doua tipuri de tesut adipos.
Curcuminul poate fi solutia ideala
In cadrul noului studiu realizat de cercetatorii coreeni s-a stabilit pentru prima oara ca curcuminul este capabil sa transforme adipocitele in celule brune prin patru mecanisme diferite:
- Prin cresterea expresiei genelor specifice tesutului adipos brun. Aceasta este o forma de modificare epigenetica nutrigenimica, ceea ce inseamna ca un nutrient este capabil sa modifice structura celulara a unei gene de expresie ”din exterior in interior”, rezultand schimbari semnificative in structura si functionarea celulelor implicate.
- Prin stimularea producerii de noi mitocondrii, dupa cum reiese din activitatea crescuta a lantului de transport de electroni si a cresterii gradului de oxidare a acizilor grasi. Biogeneza mitocondriala poate fi stimulata cu substante naturale si modalitati terapeutice si este o interventie care poate fi in beneficiul celor care si-au pierdut abilitatile si forta musculara (pierdere corelata cu varsta) sau functiile cerebrale, dar si in beneficiul celor care doresc sa-si imbunatateasca performantele sportive.
- Prin cresterea nivelului de lipaza intracelulara hormonsensibila si acetil CoA carboxilaza, doi markeri ce joaca un rol important in lipoliza si lipogeneza.
- Prin cresterea activitatii protein-kinazei AMP care actioneaza asemenea unui comutator celular care imbunatateste homeostazia metabolica are adesea este in dezechilibru la persoanele supraponderale sau obeze.
Pe langa aceste patru mecanisme de actiune care sprijina proprietatile tesutului adipos brun, cercetatorii au observat ca curcuminul este un bun agent antiinflamator si, deoarecere obezitatea si variatele sale repercusiuni uneori mortale, precum diabetul sau bolile cardiovasculare sunt stari in care deseori sunt implicate procese inflamatorii, curcuminul folosit in tratamentul contra obezitatii, poate da rezultate si datorita principiilor sale antiinflamatorii.
Un mecanism suplimentar de actiune relevant dar care nu a fost discutat in cadrul acestui studiu, insa a fost recent identificat intr-un alt studiu publicat in revista ”Molecular Medicine Reports” se refera la capacitatea curcuminului de a induce apoptoza in cadrul celulelor adipoase albe. Acest lucru poate contribui permanent la reducerea abilitatii organismului de a stoca grasimile nesanatoase.
Despre obezitate vom mai discuta pentru ca este un subiect amplu si asupra caruia trebuie sa se revina cu informatii noi, care sa fie de folos celor care au nevoie de ajutor. Ce trebuie sa retinem este ca, la baza luptei cu kilogramele in plus stau, in primul rand, vointa si determinarea, acestea fiind urmate de alimentatia sanatoasa, hidratarea corespunzatoare, sportul si tratamentul care are la baza curcuminul, un ajutor de necontestat in acest sens.
Mini dictionar:
Apoptoza – moarte celulara izolara si programata, care incheie ciclul celular normal al unei celule si creeaza conditii fiziologice pentru inlocuirea sa.
Lipoliza – descompunere a grasimilor in acizi grasi si glicerina in procesul digestiei.
Lipogeneza – producerea de lipide in organismele animale si vegetale.
Supraponderal – persoana cu greutate peste media normala. Expresia standard pentru dimensiunea corpului este indicele de masa corporala (IMC). Aceste reprezinta greutatea corpului in kilograme raportata la inaltimea corpului (in metri patrati). Potrivit standardelor oficiale, a fi supraponderal inseamna a avea IMC peste 25.
Obezitate – este o crestere exagerata a greutatii corporale – IMC peste 30 – cauzata de acumularea unei cantitati mari de grasime in tesutul subcutanat si in jurul viscerelor. Reprezinta o afectiune medicala de nutritie si metabolism.