
Nu doar adultii se plang de dureri articulare si de oase si nu doar lor le sunt specifice diferite forme de artrita. Stiai ca exista peste o suta de tipuri de artrita iar printre acestea se numara si artrita juvenila, caracteristica celor mici (copiilor si adolescentilor pana in 16 ani)? Artrita reumatoida juvenila sau artrita juvenila cronica este o boala intalnita in randul copiilor si potrivit statisticilor, afecteaza un copil din 1000. Cei afectati de artrita juvenila se vor plange de dureri articulare profunde, rigiditatea si limitarea miscarilor articulare. Insa simptomele pot varia, deoarece exista trei tipuri de artrita reumatoida juvenila.
Ce este, cum evolueaza si cum poate fi tratata artrita juvenila
Cauzele aparitiei artritei juvenile nu sunt foarte bine cunoscute insa se pare ca la baza evolutiei acesteia stau un sistem imun exagerat care ataca propriile tesuturi ca si cum ar fi niste corpi straini, infectiile virale/bacteriene si factorul genetic. Exista trei tipuri de artrita juvenila: oligoartrita sau artrita pauciarticulara care este cea mai frecventa, afectand circa 60% dintre copiii care sufera de artrita juvenila (prezinta de la una pana la patru articulatii afectate); poliartrita sau artrita poliarticulara care afecteaza circa 30% dintre copiii cu artrita juvenila (prezinta cinci sau mai multe articulatii afectate); artrita juvenila sistemica afecteaza 10% dintre copii cu artrita juvenila si poate afecta orice numar de articulatii.
Toate formele de artrita juvenila au un numitor comun, si anume durerea, insa simptomele acestora sunt variate. De exemplu, poate fi afectata vederea, pot aparea urticarii asociate cu temperatura crescuta (39 – 40C) dar si tulburari ale somnului. Vestea buna este ca peste 90% dintre pacienti se recupereaza fara a ramane cu traume notabile. Insa exista si situatii in care unele simptome vor persista si in viata de adult.
Cum poate fi de folos curcuminul
Turmericul sau sofranul indian, denumit astfel datorita culorii sale vibrante, de un galben aprins, spre portocaliu, este un condiment faimos in toata Asia care, in ultimii ani, a inceput sa fie utilizat si in bucataria europeana. Insa, turmericul (radacina de Curcuma longa) este departe de a fi doar un simplu condiment. “Varul” apropiat al ghimbirului este folosit – si nu de ieri de azi, ci de cateva mii de ani – ca medicament natural, agreat de principiile terapiilor naturiste si, in ultimii ani, folosit cu succes ca adjuvant al terapiilor traditionale pentru tratarea unor afectiuni severe (boli cardiace, renale, hepatice, cancer, etc.)
Culoarea deosebita pe care o poseda radacina de Curcuma longa se datoreaza compusilor sai principali si anume curcuminoizilor, renumiti a fi importanti antioxidanti naturali. Studiile efectuate in ultimii ani le-au relevat proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene. Cel mai important dintre curcuminoizi este curcuminul care, prin proprietatile sale antiinflamatorii si antireumatice este de mare ajutor in tratarea si ameliorarea simptomelor artritei juvenile (dar si a celor responsabile de artrita adultilor).
Curcuminul regleaza producerea de substante care joaca un rol vital in raspandirea inflamatiei cum ar fi ciclooxigenaza 2 (enzima cu rol in transformarea acidului arahidonic in prostaglandine, joaca cu rol important in afectiuni inflamatorii, coagularea sangelui si in proliferarea celulara), lipooxigenaza (face parte dintr-o clasa de enzime ce contin fier si catalizeaza procesul de dioxigenare ai acizilor grasi polinesaturati in lipide), factorul de necroza tumorala (reprezinta o proteina care are functie de citokina – molecula secretata de celulele sistemului imunitar), interleukina (molecula secretata de limfocite sau de macrofage si slujind drept mesager in comunicatiile dintre celulele sistemului imunitar). De asemenea, curcuminul suprima activitatea factorului proteic nuclear kappa-B care reglementeaza activitatea mediatorilor inflamatori mentionati mai sus.
Inflamatia articulatiilor este o prima caracteristica a artritei. Aceasta implica producerea de mediatori inflamatori si migrarea celulelor imune din articulatii acest lucru cauzand cresterea procesului inflamator. Curcuminul are rolul de a preveni acest proces, rolul sau terapeutic fiind foarte apreciat.
Un studiu efectuat in Malaezia a comparat efectul curcuminului in tratamentul artritei reumatoide cu cel al betametazonei. Betametazona este un medicament care se utilizeaza pentru a trata umflarea, inflamatia si durerile care insotesc artrita reumatoida. Studiul a fost realizat pe animale de laborator, grupurile specifice participante primind 0.5mg/ml/kg (greutate corporala) de betametazona si curcumin in doze de 30, 60, 110 mg/ml/kg timp de patru saptamani. Curcuminul, administrat in cea mai ridicata doza, s-a dovedit a fi responsabil cu stoparea modificarilor degenerative ale oaselor si articulatiilor subiectilor folositi la studiu. S-a demonstrat ca ambele tratamente – atat cel cu curcumin, cat si cel cu betametazona – sunt potrivite.
Un alt studiu clinic a evaluat efectul curcuminului asupra artritei: administrat singur dar si in combinatie cu diclofenacul de sodiu (un medicament non-steroidal, folosit ca antiinflamator pentru a calma inflamatiile, durerile si rigiditatea – simptome comune in artrita). Un numar de 45 de pacienti a participat la acest studiu. Acestia au primit 500 mg de curcumin si 50 mg de diclofenac de sodiu. La finalul studiului concluzia pozitiva a fost de partea curcuminului: a fost cel mai eficient si nu au fost inregistrate efecte adverse in urma administrarii lui.
Si cercetatorii de la Universitatea din Arizona, S.U.A. au efectuat studii pentru a investiga efectul curcuminului in tratarea artritei ajungand la concluzii pozitive, recomandand utilizarea curcuminului ca adjuvant in tratamentul conventional.
La unii copii, mai ales la cei care sufera de oligoartrita, se intalnesc si inflamatii ale ochilor, cum ar fi uveita (o complicatie comuna celor care sufera de artrita juvenila, caracterizara prin inflamarea tunicii vasculare a ochiului, care poarta denumirea de coroida sau uvee, manifestata printr-o senzatie de durere provocata la nivelul ochilor din pricina luminii puternice). In Italia, in cadrul „Uveita Center” din „Lavagna Hospital” a fost investigat potentialul curcuminului ca terapie complementara la tratamentul standard folosit pentru aceasta afectiune. De doua ori pe zi, pacientilor cu uveita li s-a administrat curcumin. In peste 80% dintre cazuri curcuminul si-a dovedit eficienta, reducand disconfortul ocular si semnele asociate bolii in numai cateva saptamani de la inceputul tratamentului.
3 motive ca sa alegi IanaLife Extract 95 Curcumin&BioPerine
- Extractul de piper negru – BioPerina – este recunoscut pentru beneficiile sale medicale deoarece contine vitamine, minerale si antioxidanti atat de necesari organismului nostru.
- BioPerine stimuleaza capacitatea organismului de a asimila si de a folosi substantele benefice din alte alimente sau suplimente alimentare, cum este cazul curcuminului, potentand actiunea acestuia, fara a avea efecte secundare.
- Capsulele IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine sunt un veritabil remediu naturat nu doar pentru artrita juvenila ci si pentru afectiunile digestive, cardiovasculare, tumorale, hepatice, pulmonare, cele ale pielii, etc.