
In ultimii ani, numarul cazurilor de cancer de piele inregistrat in tara noastra a crescut alarmant, depasind cancerul de plamani, prostata, san si colon. Principalul vinovat pentru aceasta crestere a numarului de pacienti este considerat a fi soarele. Intr-adevar, expunerea nepotrivita la soare si radiatiile solare sunt cauzele majore ale aparitiei cancerului de piele. Daca ai impresia ca doar vara poti fi expus radiatiilor solare, te inseli pentru ca si primavara, cand vremea este un pic mai calduroasa si insorita si simtim nevoia unei plimbari lungi prin parc, si atunci ne expunem riscurilor radiatiilor solare. Expunerea prelungita la soare, in ore nepotrivite, fara ca pielea sa fie protejata, duce la imbatranirea acesteia, la modificari ale texturei si culorii sale, provoaca aparitia ridurilor si a petelor.
Cancerul de piele se dezvolta in trei directii si anume: carcinomul bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele insa cu cea mai mare rata de supravietuire, acest lucru datorandu-se faptului ca nu dezvolta metastaze), carcinomul spinocelular (acesta poate metastaza) si melanomul (metastazeaza destul de rapid, fiind cel mai grav). Nu trebuie omise nici leziunile precanceroase, numite keratoze actinice. Acestea sunt provocate de soare si se prezinta sub forma unor denivelari aspre, de mici dimensiuni, acoperite de o crusta. Majoritatea dintre ele sunt benigne iar unele se pot transforma in carcinoame spinocelulare invazive daca nu sunt tratate la timp.
Carcinomul bazocelular – care este una dintre cele mai frecvente forme de cancer din lume – apare sub forma unui nodul perlat care poate ulcera si, ulterior, va incepe sa sangereze. Nodulii respectivi au la baza expunerea indelungata la soare dar si la lampile de bronzare artificiala (iata cum mersul la solar poate fi extrem de nociv!)
Carcinomul spinocelular debuteaza cu noduli roz opaci care ulcereaza frecvent. Si in acest caz vinovata este expunerea prelungita la soare.
Cea mai grava forma de cancer de piele ramane melanomul care apare ca un nodul sau o pata multicolora cu margini neregulate care poate sangera si forma cruste.
Prevenirea este cea mai importanta:
- Evita expunerea excesiva la soare, mai ales in intervalul orar 10.00 – 16.00;
- Foloseste o crema de fotoprotectie cu spectru larg si factor de protectie inalt;
- Poarta imbracaminte care sa te protejeze de soare (pantaloni lungi si lejeri, bluza cu maneca lunga, ochelari de soare cu filtru UV, palarie de soare cu boruri largi, etc.);
- O data pe luna, examineaza-ti cu atentie pielea, pentru a depista din timp unele neregularitati;
- Evita solarul si lampile de bronzare artificiala.
Rolul turmericului in prevenirea si tratarea cancerului de piele
Turmericul nu este doar acel praf auriu care intra in compozitia condimentului curry, dand o aroma si o savoare inegalabile preparatelor culinare. Turmericul sau radacina de Curcuma longa este recunoscut si folosit de mii de ani pentru vastele sale proprietati terapeutice. Primii care l-au folosit ca medicament natural au fost indienii in a lor medicina ayurvedica. Principalul sau ingredient activ este curcuminul, un flavonoid cu proprietati antiinflamatorii si antitumorale care ofera turmericului denumirea de planta vindecatoare. Pentru a beneficia de calitatile sale ar trebui sa consumam zilnic o cantitate destul de mare de turmeric, pentru ca acesta contine doar pana la 5% curcumin. De aceea, cea mai buna solutie care ne este la indemana este administrarea capsulelor cu continut ridicat de extract de turmeric – curcumin, iar in acest sens, IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine este cea mai potrivita alegere.
Curcuminul joaca un rol important in incetinirea si stoparea evolutiei cancerului de piele datorat expunerii la razele ultraviolete dar si a celui cauzat de diverse chimicale, punand in slujba sanatatii una dintre cele mai importante arme ale sale: proprietatea antiinflamatoare. Datorita acesteia, oamenii de stiinta ii recunosc potentialul curativ in ceea ce priveste mai multe forme de cancer.
Structura sa unica face posibila inhibarea anumitor tipuri de kinaze, cum ar fi proteina kinaza C (PKC) care este implicata in formarea si dezvoltarea celulelor canceroase. Un studiu a aratat ca celulele canceroase implicate in melanom, in urma tratamentului cu curcumin nu mai sunt capabile sa creasca, sa se dezvolte si ajung la apoptoza (moartea celulara).
Melanomul, cel mai grav cancer de piele, poate fi tratat cu curcumin. S-a demonstrat ca curcuminul este capabil sa impiedice cresterea celulelor canceroase acestea nemaiavand niciun efect asupra celulelor normale. In cele mai multe cazuri, melanomul poate deveni rezistent la chimioterapie iar aici intervine rolul pozitiv al curcuminului, acesta fiind capabil sa declanseze un adevarat proces de curatare a componentelor celulare care au devenit disfunctionale. Curcuminul are rolul de a proteja pielea de atacul radicalilor liberi, de a reduce inflamatia prin inhibarea tuturor factorilor implicati in formarea tumorilor. In plus, curcuminul asigura protectie impotriva stresului oxidativ.
Cancerul de colon, de plamani, de san si de prostata sunt raspandite peste tot in lume, numarul pacientilor fiind mereu in crestere. Insa, in India, incidenta cancerului este de 10 ori mai scazuta decat in alte regiuni iar cercetatorii pun acest lucru pe seama consumului de turmeric – specific bucatariei indiene.