
Cancerul nu tine cont de varsta, sex, etnie, regiune. El este prezent si face prapad peste tot in lume. La noi in tara, in urma unei statistici a Organizatiei Mondiale a Sanatatii realizata in urma cu doi ani, peste 30.000 de barbati mureau din pricina cancerului si peste 20.000 de femei isi gaseau sfarsitul din pricina acestuia. Daca ai impresia ca situatia s-a schimbat prea mult, afla ca te inseli. Diferite forme de cancer se dezvolta in randul romanilor si, daca nu este stopat din vreme, evolueaza rapid si destul de sever provocand, in final, decesul pacientielor.
Cancerul nu este o boala recenta. Cele mai vechi informatii legate de cancer dateaza din perioada Egiptului Antic, semne ale bolii fiind observate la mumiile egiptene care prezentau tumori osoase fosilizate, un asa numit osteosarcom – cancer osos.
Stiai ca…
…“American Cancer Society” noteaza ca cea mai veche descriere a cancerului dateaza din anii 3000 i.Hr. si a fost descoperita in Egipt sub denumirea de Papirusul Edwin Smith? Acesta este o copie a unui fragment dintr-un manual de chirurgie si prezinta opt cazuri de tumori la nivelul sanilor, toate fiind tratate prin cauterizate. La momentul respectiv, boala nu a primit niciun nume si nu i s-a stabilit niciun tratament concret.
Cercetatorii si istoricii afirma ca denumirea de cancer a fost data de Hipocrat, parintele medicinii. Acesta a folosit pentru prima data termenii de ”carcinos” si “carcinom” cu scopul de a descrie tumorile care ulcereaza si care nu ulcereaza. In limba greaca, denumirile respective se refera la “crab” si este posibil ca Hipocrat sa fi vrut sa faca o asociere intre membrele acestui animal si modul in care tumorile se raspandesc in organism.
La un moment dat, medicul roman Celsus a tradus termenul in limba latina – “cancer” si, mai tarziu, Galen, un alt medic roman, a utilizat termenul “oncos”, cu sensul de umflatura, pentru a descrie tumorile. Peste ani si ani, in pas cu evolutia pe toate planurile vietii, s-au dezvoltat diverse terapii vindecatoare insa, nici pana in ziua de azi, leacul pentru cancer nu a fost batut in cuie. Pe langa tratamentele conventionale, de baza (chimioterapie, radioterapie, etc.) exista formule fitoterapeutice care ajuta foarte mult la ameliorarea simptomatologiei. Asadar, prin adoptarea unui stil de viata sanatos corelat cu suplimente benefice sanatatii, cancerul ar putea fi oprit din evolutie.
Curcuminul – leacul anticancer
William LaValley, unul dintre medicii care ani de-a rândul s-a concentrat pe cercetarile privind tratamentul anticancer, menționeaza in notitele sale beneficiile miraculoase ale curcuminului, principalul polifenol al radacinii de Curcuma Longa. In ultimii ani s-au realizat studii ample de laborator in urma carora s-a stabilit ca curcuminul prezinta numeroase beneficii in ceea ce priveste ameliorarea starii de sanatate a organismului uman.
Dr. LaValley si-a dedicat mare parte din timp intelegerii modalitatilor biochimice care ar putea sustine sanatatea nutritionala. In 1982 a participat la un program de schimb in Republica Populara Chineza, unde a intrat in contact cu practicile stravechi ale acupuncturii si medicinii traditionale.
Iata ce marturisea LaValley dupa acest program:“Unul dintre cele mai importante mesaje pe care le-am invatat acolo a fost acela ca produsele naturale, moleculele naturale din plante si animale care sunt deja existente in natura, au fost utilizate de catre chinezi de cel putin sute sau chiar mii de ani. Acest lucru mi-a schimbat perspectiva asupra intregii medicini. M-am reintors la scoala medicala si apoi am analizat cum as putea integra perspectiva administrarii farmaceuticelor conventionale precum si a extractelor naturale, a administrarii produsului natural.”
Inca din 2005, dr. LaValley si-a concentrat atentia pe biologia moleculara a cancerului. Una din lectiile importante pe care le-a invatat a fost aceea ca intelegerea biologiei moleculare poate fi aplicata intr-o serie de boli si simptome descrise in literatura de specialitate.
“Exista numeroase dovezi care sprijina folosirea diferitelor molecule, a produselor naturale si farmaceutice care sunt deja aprobate si care sunt folosite pentru activitatea lor anticancerigena. Acestea sunt stranse sub denumirea de tratament molecular directionat anticancerigen si este practicat pe scara larga in oncologie.” marturiseste dr. LaValley
Cu toate ca oncologia a luat amploare, dr. LaValley mentioneaza ca aceasta nu este prea toleranta cu produsele naturale si uzul lor in activitatea moleculara anticancerigena. Cu toate acestea, dumnealui le foloseste pentru pacientii aflati in grija sa.
”Curcuminul este util in aproape toate tipurile de cancer” spune dr. LaValley
Medicul completeaza:“Am reluat lectura literaturii de specialitate si m-am uitat la modul in care pot sprijini procesul de luare a deciziilor si recomandarile pe care le fac cu privire la tratament. Aici am invatat despre molecula numita curcumin si de tot parcursul sau… Unul dintre lucrurile uimitoare cu privire la aceasta molecula este faptul ca poseda o ampla activitate antiinflamatorie si mai multe tinte moleculare. Exista molecule la nivelul celulelor, iar acestea interactioneaza unele cu altele de-a lungul anumitor cai. Traficul acestei interactiuni, semnalele care sunt trasferate in cadrul acestui schimb de informatii, prezinta mai multe tinte diferite sau complexe moleculare specifice.”
Chiar daca molecula de curcumin determina fie o crestere a traficului sau a activitati unei anumite tinte moleculare, fie o scadere sau o inhibare a activitatii, studiile arata ca rezultatul final este un puternic efect anticancerigen. In plus, curcuminul actioneaza doar asupra celulelor canceroase, spre deosebire de medicamentele folosite in chimioterapie care ataca si celulele sanatoase. Ca tot a venit vorba de chimioterapie, curcuminul functioneaza sinergic cu anumite tratamente din sfera acesteia, incurajand eliminarea celulelor canceroase.
Concret si punctual: ce face curcuminul?
- Are abilitatea de a modifica activitatea si expresia genetica – prin distrugerea celulelor canceroase si prin sustinerea functionarii celulelor sanatoase.
- Incurajeaza procesul de anti-angiogeneza – metoda prin care este intrerupta furnizarea de sange tumorii canceroase. In ceea ce priveste efectul asupra cailor specifice moleculare, curcuminul poate influenta mai mult de o suta dintre ele, de indata ce patrunde in interiorul celulei.
- Inhiba proliferarea celulelor tumorale.
- Reduce inflamatia.
- Inhiba transformarea celulelor normale, sanatoase, in celule tumorale, inhiba sinteza proteinei care este responsabila cu formarea tumorilor.
- Ajuta organismul sa distruga celulele canceroase mutante astfel incat sa nu se raspandeasca prin tot corpul, stopeaza procesul de angiogeneza.