
Despre deosebitul condiment ridicat in slavi de bucataria indiana s-au scris numai lucruri exceptionale: ca este benefic nu doar in a da un gust special preparatelor in care este adaugat, ci si in a mentine si/sau a reda sanatatea celor care il consuma. Ati ghicit, despre turmeric (radacina de Curcuma longa) este vorba, condimentul sinonim cu sanatatea, de culoarea aurului, folosit de mii de ani in bucataria Indiana si medicina ayurvedica. Ce trebuie mentionat, subliniat si evidentiat este ca tocmai extrasul de turmeric si anume curcuminul (responsabil si de culoarea galbena a radacicii) este cel care poseda inalte calitati vindecatoare. Acestei realitati demonstrate de numeroasele studii efectuate de-a lungul timpului, i se adauga aceea conform careia atributele curcuminului sunt sporite de prezenta extrasului de piper negru – Bioperine® – avand efecte benefice asupra organismului uman.
Turmeric, curcumin sau…
Pentru cei mai multi oameni din India, de la gospodinele pricepute pana la pustnicii din Himalaya, turmericul, denumit si “regele bucatariei”, este condimentul cu cea mai mare cautare si insemnatate. Nu doar gustul si culoarea deosebita ii definesc perfectiunea, ci si proprietatile curative in procesele inflamatorii, digestive, in probleme cardiace, neuronale, etc.
Turmericul are sute de constituenti moleculari, fiecare cu o varietate de activitati biologice. De exemplu, exista cel putin 20 de molecule care sunt antibiotice, 14 despre care se stie ca au rol in prevenirea cancerului, 12 antitumorale, 12 antiinflamatoare si cel putin 10 antioxidanti diferiti. Lista poate continua. Turmericul nu este doar un condiment ci este o intreaga… farmacie naturala, care are, frumos asezate pe rafturi, sute de molecule cu proprietati miraculoase. De aceea, un rol important in mentinerea unei sanatati optime il are consumul radacinei de Curcuma longa, si in forma sa naturala.
Cu toate acestea, pentru ca tot vorbeam de moleculele continute, mult mai benefic este consumul de curcumin. Moleculele de curcumin au fost izolatate pentru prima data in urma cu doua secole iar structura lor a fost determinata in anul 1910. Curcuminul este extras din radacina de Curcuma longa si are o concentratie de substante active de 95% spre deosebire de pudra care se obtine prin pisarea radacinii de turmeric (3 – 4 % substanta activa).
Pentru ca este o planta originara din India, oamenii de aici s-au obisnuit sa o adauge in fel de fel de mancaruri (vom prezenta si noi o reteta delicioasa si sanatoasa*). Ca sa beneficiem de proprietatile curative ale turmericului, ar trebui sa folosim, in hrana zilnica, circa trei linguri din acest condiment, sau altfel spus, in jur de 30 de grame. Aceast gramaj pare greu de atins si in bucataria indiana, daramite in cea europeana! Totusi, avem un plan B? Exista vreo solutie care sa ne ofere beneficiile turmericului? Da! Capsulele cu extrasul de turmeric, cu auriul curcumin.
Trei capsule IanaLife Extract 95 Curcumin&BioPerine contin un gram de curcuminoizi 95%, exact echivalentul consumului zilnc de turmeric (30 de grame).
Ce ne ofera aceste trei capsule? Sanatatea mult dorita, si nu doar intr-un singur sens, ci pe mai multe filiere, acoperind practic mai toate problemele cu care se poate confrunta un organism supus stresului cotidian, influentei radicalilor liberi si prezentei anumitor afectiuni cronice.
… ambele?
Da, ambele! Si sa nu uitam de piperul negru. Curcuminul este cel mai puternic antiinflamator natural dar si unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Administrarea sa este benefica pentru cei cu afectiuni cardiovasculare, artrita, cancer, boli hepatice, renale, pulmonare, digestive. A adunat o multime de bile albe si in tratamentul afectiunilor pielii sau in cazul Alzheimerului. Sa mai amintim si de efectele sale antivirale, antibacteriene, antialergice si antifungice? Iata cum eficacitatea sa terapeutica se intinde peste tot ce inseamna organismul uman.
Stiti vorba cu “orice razboi e mai usor in doi?” Ei bine, se aplica – cu succes chiar – si in cazul curcuminului. Pentru ca actiunea lui nu are finalitatea scontata atunci cand este singur, ci doar atunci cand este insotit de Bioperine® – extractul de piper negru. Numai cu ajutorul acesteia curcuminul poate fi absorbit in organism asa cum trebuie.
Piperina – sub forma patentata de Bioperine® – este un alcaloid care se gaseste atat in piperul negru, cat si in piperul lung, responsabil pentru gustul intepator al condimentului. Hans Christian Orsted este cel care a descoperit piperina, in anul 1819. Prin studii efectuate de-a lungul timpului i s-au demonstat efectele antiinflamatorii, antioxidante, antidepresive, anticancerigene pe care le are asupra organismului uman. Este minunat ca Bioperine® a crescut biodisponibilitatea curcuminului cu 2000%, fapt care i-a transformat in aliatii perfect impotriva agresiunilor contra organismului uman.
Auzit-ati de termogeneza?
Termogeneza reprezinta procesul metabolic responsabil cu generarea de energie la nivel celular, un proces ce joaca un rol esential in utilizarea zilnica a substantelor nutritive, favorizand digestia lor si absorbtia acestora la nivelul intestinului. Piperina activeaza termogeneza si imbunatateste rata metabolica, avand rolul de a “trezi” organismul pentru transportarea nutrientilor in sange.
Cine ar fi crezut ca doua aparent banale condimente, turmericul si piperul negru, ne pot face atat de mult bine?! Ce putem face pentru a ne mentime sanatosi? Sa le includem in alimentatia zilnica in forma lor naturala dar, pentru o absorbtie oprima, sa nu ocolim capsulele IanaLife Extract 95 Curcumin & Bioperine®!
*Orez Indian – nu e doar gustos, ci si sanatos!
Nu ai nevoie de prea multe ca sa mananci un pranz simplu, delicios dar mai ales sanatos. Iti sunt suficiente o cana de orez basmati, o cana si un sfert de apa, un sfert de lingurita de sare, doua cuisoare, o foaie de dafin sau jumatate de centimetru de baton de scortisoara (la alegere), o jumatate de lingurita de turmeric, o jumatate de lingurita de chimion, o lingura de ulei. Spalam bine, bine orezul si il lasam o jumatate de ora la inmuiat. Punem la fiert apa cu sare, cuisoare, scortisoara/dafin si turmeric. Cand da in fiert, adaugam orezul bine scurs, amestecam, aducem apa in punctul de fierbere, dam focul mic si lasam sa fiarba molcom inca cinci minute. In acest timp, apa se va evapora vazand cu ochii. Dupa cinci minute stingem focul si lasam capacul pus inca 15 minute. Ungem o tigaie larga cu putin ulei si perpelim pret de 30 de secunde semintele de chimion. Adaugam si orezul si-l ametim un pic in jurul chimionului, ajutandu-ne de o paleta speciala. Marturisesc ca imi place sa adaug un strop de autenticitate acestei retete indiene si sa presar peste acest delicios amestec, patrunjel proaspat tocat marunt, maruntel. Sa avem pofta si sa fim sanatosi!