
„Am gasit o planta care are toate calitatile sofranului, dar este o radacina.” nota Marco Polo in anul 1280, facand referire la radacina de Curcuma longa. Acel moment nu a reprezentat descoperirea miraculosului turmeric, ci doar o constientizare a calitatilor sale. Caci planta care a dat nastere turmericului in compozitia caruia intra curcuminul are o existenta ale carei inceputuri se pierd in negura timpului. In randurile care urmeaza, plecand de la lucrarea prof. dr. Prashanti de Jager, specialist in medicina Ayurvedica – „Turmeric, the Ayurvedic spice of life”, vom prezenta succint principalele caracteristici si beneficii ale turmericului si ale compusului sau principal, curcuminul.
Cu totii cautam, intr-o forma sau alta, o cale noninvaziva de vindecare, cat mai naturala si ma putin nociva. Toti ne dorim sa avem parte de vieti echilibrate, traite in armonie, cautand acele lucruri care ne fac fericiti si ne intretin sanatatea. Din idealul unei vieti perfecte si sanatoase nu trebuie sa lipseasca curcuminul – principalul compus al turmericului. La inceput incarcat de ezoterism, treptat, turmericul a inceput sa fie analizat atent de catre cercetatori, acum fiind cea mai studiata si mai recomandata planta din lume.
Arc peste timp
Elementul central al recunoasterii sale la nivel mondial isi are originea in India, in simplitatea cu care radacina plantei Curcuma longa este comercializata de vanzatorii de condimente. La o plimbare la pas prin indepartatele Indii este imposibil sa nu-i zaresti pe vanzatorii de condimente, oferind turmeric la kilogram. Rizomii sunt asezati in movilite uniforme, si-si asteapta cuminti cumparatorii. Aceasta imagine intregeste privelistea vie si colorata, printre muntii de cuisoare, piper negru, seminte de coriandru, scortisoara, cardamom si alte mirodenii cu miros, gust si culori ametitoare.
Medicina Ayurvedica este cladita pe respectul pentru om si natura deopotriva. Desi misticismul transpare la tot pasul, Ayurveda este o traditie respectata chiar si de oamenii de rand, de vanzatorii de mirodenii, de mamele si bunicile pastratoare ale vechilor ritualuri vindecatoare. Acolo totul este transmis din generatie in generatie. Asa au fost transmise si valorile turmericului. „Am invatat atat de multe despre felurite plante, de la diversi oameni, incat pot sa spun ca niciunde nu m-as fi perfectionat mai bine decat aici (n.r. India)” marturisese Prashanti de Jager, intarind ceea ce spusese Paracelsus in 1493: „Medicul nu invata tot ceea ce trebuie sa cunoasca doar studiind la scoli inalte. Din cand in cand trebuie sa mai consulte batranele intelepte, tiganii, magicienii, migratorii si tot felul de oameni simpli si diferiti, sa invete de la ei, pentru ca acesti oameni au mai multe cunostinte despre anumite lucruri decat toate scolile inalte.”
Cu toate ca turmericul este o planta comuna, frumusetea sa este deosebita prin florile portocalii – rosiatice si frunzele lungi si subtiri de un verde inchis care miros a mango. „Medicii Ayurvedici pe care i-am intalnit in India, considerau ca turmericul este una dintre cele mai remarcabile plante din India si, ceea ce medicina Ayurveda stia de milenii, abia de cativa ani incoace a inceput sa cerceteze si stiinta moderna, in clinici si laboratoare performante.” (Prashanti de Jager)
Principiile naturii primordiale: Sattva, Rajas si Tamas
Prin activitatea propriului corp, oricine poate recunoaste prezenta acestor trei principii. Sattva reprezinta puritatea esentiala si echilibrul, Rajas reprezinta tendinta spirituala ascendenta, actiunea, iar Tamas tendinta spirituala descendenta. „Turmericul reda bine principiul Sattva, dar are inclinatii si catre Rajas, fiind aidoma unei combinatii dintre un calugar jovial si un razboinic nobil si calm.”
Scurt sumar al proprietatilor vindecatoare
Departe de a fi doar un condiment folosit pentru aroma si culoare, turmericul era utilizat pentru purificarea sangelui si infrumusetarea pielii. Principalele organe ale corpului omenesc care se bucurau de beneficiile sale erau pielea, inima, ficatul si plamanii. De fapt, lista beneficiilor se prelungeste si se adauga urmatoarele proprietati: analgezic, antibacterian, antiinflamator, antitumoral, antialergic, antioxidant, antispastic, astringent, carminativ, colagog, digestiv. In urma unei cure cu curcumin – principiul activ al turmericului – se amelioreaza starea de sanatate in caz de anemie, cancer, diabet, intoxicatie alimentara, indigestie, paraziti intestinali, slaba circulatie, infectii cu stafilococi, rani la nivelul tegumentului. De asemenea, activitatea sistemul reproducator feminin este imbunatatita.
Toata lumea il vorbeste de bine!
„Am gasit o planta care are toate calitatile sofranului, dar este o radacina.” nota Marco Polo in anul 1280, facand referire la turmeric. Acesta exista cu mult, mult inainte de descoperirea vreunui document care sa-l ateste. Unii spun ca utilizarea sa este foarte straveche, inca de acum 30.000 de ani, cand, in mod ostentativ era folosit pentru ritualuri solare, pe vremea cand zeul suprem – Lord Ramachandra umbla pe Pamant. Si in zilele noastre, mai ales in sudul Indiei, poti vedea oameni care poarta la gat sau la mana un rizom uscat de Curcuma longa, taiat in forma unei margele de marimea unui bob de strugure mai mare. Purtarea unui asemenea talisman este o traditie straveche ce are drept scop protectia, vindecarea, precum si indepartarea raului.
Calugarii budisti l-au folosit pentru cel putin 2000 de ani pe post de colorant pentru robele lor. Turmericul a fost mentionat si de celebrul medic, farmacolog si botanist grec, Discoridae, in faimoasa lucrarea „De Materia Medica”. Medicii chinezi l-au folosit in special pentru probleme de stomac, splina si ficat cu scopul de a stimula si purifica, pe post de antibiotic, antiviral si analgezic.
Cand vechii polinezieni au intreprins celebrele lor calatorii traversand Oceanul Pacific pana in Hawaii, au luat cu ei radacini, butasi si seminte ale celor mai valoroase plante. Cunoscut in cultura lor sub denumire de „olena” (galben), turmericul s-a numarat printre radacinile luate de polinezieni. De-a lungul timpului, ei au folosit turmericul pe post de condiment, medicament, adjuvant in diverse ritualuri de purificare (un amestec de suc de turmeric cu apa de mare era utilizat pentru a stropi oamenii, locurile si obiectele cu scopul de a elimina negativitatea si a restabili armonia).
Compusii moleculari ai turmericului
Turmericul are sute de constituenti moleculari, fiecare avand variate activitati biologice. De exemplu, are cel putin 20 de molecule cu rol antibiotic, 14 cunoscute ca fiind anticancerigene, 12 antitumorale, 12 antiinflamatorii si cel putin 10 antioxidanti diferiti. Practic turmericul in sine este o adevarata farmacie naturala! Vorbind despre constituentii sai, de departe cei mai apreciati si mai cercetati sunt curcuminoizii, indeosebi curcuminul. In stare bruta, turmericul contine doar 3-5% curcumin, de aceea este recomandat consumul suplimentelor cu extract de curcumin 95%, extrem de benefic pentru foarte multe afectiuni.
O optiune sigura si cu rezultate vizibile: Extract95 Curcumin&BioPerine
Respectand principiile si beneficiile celei mai renumite plante din lume, Iana Life ne ofera o formula unica in Romania ce are in componenta principalul polifenol activ al turmericului, curcuminul. Acestuia i s-a alaturat extractul de piper negru – BioPerine – cu scopul de a-i favoriza absorbtia la nivelul organismului. Cei care au incercat o cura cu suplimentul Extract95 Curcumin&BioPerine sunt persoane cu afectiuni diverse, de la cancer pana la grave probleme articulare. Marturiile acestora intaresc utilitatea produsului si beneficiile extraordinare pe care le poate avea asupra organismului nostru:
„Am gonartroza si am inceput sa iau produsul de o luna. Mi s-au atenuat durerile. Am incercat produse si de la alte firme, insa acesta este eficient. Sanatate va doresc!” (Stela Volosincu)
„Sunt excelente, ma simt minunat. Eu am avut carcinom tiroidian operat acum sase ani. Folositi cu incredere acest supliment!” (Andreia Luminita)
„Am fost internat la Mures cu miopericardita. Am luat tratament recomandat de medic dar, dupa un timp, mi-au aparut durerile in piept. Am fost iar la Mures, mi-am facut inclusiv coronografie iar doctorul a spus ca din punct de vedere cardio sunt ok, nu are ce tratament sa-mi dea. Dupa un timp, am vazut pe facebook o reclama la Extract95 si am inceput sa iau. Durerile au disparut usor, usor. ” (Zoltan Cristian Szabo)
Daca starea ta de sanatate nu este una foarte buna sau pur si simplu vrei sa previi aparitia vreunei afectiuni si pana acum nu ai incercat o cura cu curcumin, speram ca randurile de mai sus sa te inspire in luarea celei mai potrivite decizii pentru sanatatea ta.
Pentru a afla cele mai noi informatii despre curcumin urmareste zilnic site-ul nostru www.curcumin95.ro, precum si pagina de facebook . De asemenea, te invitam sa intri si pe link-urile recomandate in cadrul articolelor sau sa dai click pe cuvintele evidentiate, astfel putand citi studiile care stau la baza recunoasterii curcuminului ca fiind un remediu bun la toate!