
Se intampla ca atunci cand ne este lumea mai draga sa ne imboldeasca o problema de sanatate, fie ca vorbim de o banala durere de cap sau de o raceala. Chiar daca problema este minora asta nu inseamna ca nu trebuie tratata cu seriozitate. La fel stau lucrurile si in cazul herpesului, unde minor poate fi doar aspectul acestuia, nu si factorul care a dus la aparitia si dezvoltarea sa.
Acea leziune sau vezicula de la nivelul buzelor cu care se intampla sa ne pricopsim chiar peste noapte provine de la infectia cu virusul herpes simplex – HSV – 1. Trebuie stiut faptul ca virusul herpex simplex – HSV-2 este principala cauza a herpesului genital iar cel HSV – 1 este responsabil cu aparitia herpesului la nivelul gurii/buzelor, insa exista si persoane purtatoare ale virusului care nu prezinta niciun simptom.
Manifestarile exterioare apar, de obicei, in urma existentei unor factori declansatori: stresul, sistemul imunitar slabit, febra, expunerea la soare, menstruatia. Chiar daca nu pare o problema foarte grava, herpesul este suparator si cele mai bune metode de a-l tine la distanta de organismul nostru sunt cele de preventie, in primul rand.
In functie de tipul de virus, transmiterea se face prin saliva (sarut, utilizarea acelorasi tacamuri sau vase pentru mancare, schimbul de obiecte personale) in cazul HSV – 1 si prin activitate sexuala in cazul HSV – 2. Cercetatorii au remarcat faptul ca si virusul HSV – 1 este responsabil pentru pana la 50% dintre cazurile de herpes genital, nu doar HSV – 2.
Infectia cu virusul herpes simplex poate fi transmisa de o mama copilului in momentul nasterii. Chiar daca infectia cu herpes cu prezinta complicatii deosebite, atunci cand vine vorba de sugari sau de persoane cu un sistem imunitar extrem de slabit, infectiile herpetice pot afecta ochii, membrele, chiar si creierul.
Pentru ca un tratament care sa ne scape de acest virus nu exista, accentul cade indeosebi pe preventie. Totusi, se pot utiliza medicamente antivirale pentru a reduce discomfortul cauzat de herpes si a accelera recuperarea. Tratamentele naturiste si remediile homeopate sunt de mare ajutor. Astfel, sunt recomandate unguente pe baza de roinita, aloe vera, rubarba, ulei de menta.
7 efecte uimitoare ale curcuminului!
Curcuminul este cel mai important compus al turmericului si da, ne este de folos atunci cand avem de-a face cu un herpes. Iata principalele sale calitati in acest sens:
- Curcuminul inhiba replicarea virusului
Curcuminul poseda proprietati antivirale care-l ajuta sa lupte impotriva unui numar mare de infectii virale (virusul gripal, HPV, HIV, etc.). In urma unui studiu s-a dovedit ca curcuminul inhiba replicarea HSV – 1 prin incetinirea activitatii proteinei sale virale si prin prevenirea genelor de a promova multiplicarea virusului si abilitatea de infectare. Studiile efectuate pe culturi celulare arata ca curcuminul a demonstrat ca are un efect antiviral excelent impotriva HSV.
- Curcuminul reduce gradul de inflamatie
Daca aducem in discutie cazurile mai grave sau chiar cele asociate cu decesul de pe urma infectiei herpetice, rapoartele cercetatorilor indica faptul ca, la baza acestora a stat procesul inflamator. De exemplu, in cazul virusului herpetic care afecteaza ochiul si provoaca ceea ce se numeste cheratita strimala, se declanseaza un raspuns inflamator intens.
Proprietatile antiinflamatorii ale curcuminului sunt deosebit de puternice incat activitatea sa a fost comparata cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene conventionale. Curcuminul inhiba activarea factorului nuclear kappa – B, principala molecula biologica care regleaza procesul inflamator.
Curcuminul reduce productia de substante chimice inflamatorii, creste producerea de molecule antiinflamatorii si previne migrarea celulelor imune la locul infectiei. Acest lucru poate preveni dar si vindeca leziunile cutanate pruriginoase, poate reduce aparitia cheratitei si a encefalitei (inflamarea creierului).
- Prin proprietatile sale antioxidante, curcuminul este un excelent remediu pentru herpes
Infectia cu HSV – 1 duce la aparitia stresului oxidativ, caracterizat prin producerea speciilor reactive de oxigen, reducerea nivelului de enzime antioxidante si peroxidarea lipidelor. Curcuminul este un puternic antioxidant care impiedica producerea acestor daune.
- Curcuminul vindeca veziculele aparute in urma infectiei
Curcuminul accelereaza procesul de vindecare naturala a ranilor prin reducerea inflamatiei si oxidarii, sprijinind depunerea de colagen si reinnoirea tesutului cicatricial cu piele normala. Aceasta proprietate poate fi relevanta in tratarea ranilor cauzate de infectia cu virusul herpetic.
- Curcuminul creste imunitatea organismului
Cercetari relativ recente arata ca imunitatea compromisa este responsabila pentru recurenta infectiilor cu herpes. Curcuminul are proprietati imunomodulatoare si poate reglementa raspunsurile imune. In caz de inflamatie necontrolata sau stari patogene, curcuminul reduce raspunsurile imune. In conditiile in care imunitatea este compromisa, chiar si administrat in doze mici, curcuminul stimuleaza activitatea sistemului imunitar.
- Curcuminul este un veritabil analgezic natural
Gratie proprietatilor sale antiinflamatorii, curcuminul actioneaza ca un analgezic reducand durerea. Are eficienta dovedita atat luat in combinatie cu analgezicele obisnuite cat si independent de acestea. Diverse studii experimentale arata ca curcuminul poate reduce durerea neuropatica (resimtita de pacient precum o arsura, senzatie de rece sau infigere de ace in piele, mancarime).
- Curcuminul functioneaza ca un agent neuroprotectiv
Una dintre complicatiile extreme ale infectiei cu HSV este inflamatia creierului care poarta numele de encefalita herpetica. Bolile care afecteaza cognitia (tulburarea bipolara, de exemplu) au fost si ele asociate cu infectia cu HSV. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antiamiloide si antioxidante curcuminul protejeaza creierul si sistemul nervos reducand inflamatia de la nivelul acsetuia.
Preventia este extrem de importanta in cazul herpesului! Pe langa utilizarea suplimentului Extract95 Curcumin&BioPerine care va va tine departe de declansarea virusului, se recomanda evitarea sarutarii persoanelor cu leziuni herpetice vizibile, spalarea mainilor cat se poate de des, evitarea folosirii la comun a obiectelor personale, evitarea situatiilor stresante, etc. Grija pentru sanatatea noastra si a celor din jur trebuie sa primeze, astfel ca trebuie sa gasim cele mai propice metode prin care sa ne-o tinem alaturi!