
In medicina orientala exista o credinta conform careia vezica biliara este asociata cu luarea deciziilor, iar in momentul in care aceasta nu isi mai indeplineste in mod corect functiile de baza, apar durerile de cap, nesiguranta, poticnelile. Cert este ca sanatatea organismului uman perceput ca un tot unitar depinde intr-o foarte mare masura de buna functionare a organelor sale, iar bila este un pion principal. Dar, pana sa revenim asupra bilei, sa nu uitam sa amintim cate ceva si despre ficat.
Alimentele pe care le consumam zi de zi ne influenteaza sanatatea sistemului digestiv/hepatic. Un rol important in sanatatea intregului sistem ii revine ficatului. Daca acesta este sanatos, atunci si celelalte organe sunt in regula si functioneaza in limite normale.
Prin numeroasele sale functii, ficatul influenteaza starea de sanatate a inimii si a intregului sistem circulator, bunastarea rinichilor si cea a sistemul limfatic. Ficatul detine functia de stocare, filtrare si purificare a sangelui, intervine in inactivarea unor substante toxice, are un rol esential in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor, este un depozit pentru minerale si vitamine. Produsul de secretie al ficatului, despre care urmeaza sa vorbim in randurile care urmeaza, este, bineinteles, bila sau fierea – cum mai este denumita – depozitata in vezica biliara de unde este eliminata in perioada digestiei pentru a emulsiona lipidele.
Cum functioneaza bila
Vezica biliara este un organ in forma de para, cu dimensiuni cuprinse intre opt si 10 cm, alcatuita dintr-un strat de celule musculare si se afla chiar sub ficat, fiind legata de acesta prin ductul hepatic. Bila are diverse roluri printre care se numara acela de a interveni indirect in digestia si absorbtia grasimilor prin emulsionarea acestora dar si de a favoriza contractile intestinale sau peristaltismul intestinal.
Bila contine acizi grasi, colesterol, saruri biliare, lecitina, mucina, pigmenti biliari, fosfati, bicarbonati.
Printre cele mai des intalnite probleme care apar la nivelul vezicii biliare se numara colelitiaza, colecistita, dischinezia biliara. Acestea nu apar din senini ci sunt precedate de o serie de factori de risc: diabetul, obezitatea, constipatia, hipotiroidismul, fumatul si consumul de alcool, dietele bogate in grasimi nesanatoase, alimente rafinate si zaharuri dar sarace in fibre, factorul ereditar, etc.
Cand auzi pe cineva ca se plange ca ar avea “bila lenesa”, sa stii ca de fapt sufera de dischinezie biliara hipotona care se manifesta prin dureri serioase in partea dreapta, sub coaste, balonare, gust amar in gura, varsaturi, dureri de cap. Aceste simptome denumite crize biliare pot aparea brusc, in orice moment al zilei, dar mai ales dupa ce persoana in cauza a consumat alimente grase sau prajeli. Daca nu stiai pana acum, afla ca si stresul este unul dintre motivele care influenteaza negativ activitatea bilei.
Ai grija ce mananci!
Alimentele usoare ar trebui sa se regaseasca in meniul celor care au probleme cu bila. Cel mai bine este sa se evite grasimile animale, sosurile, tocaturile, mezelurile, ouale, bauturile carbogazoase si energizantele, alcoolul, cafeaua, tutunul. Se pot consuma: fructe si legume crude, supe de legume sau de carne de pui/vita, peste (preparat pe gratar sau fiert), cartofi copti/fierti, branza de vaci, iaurt semidegresat, etc.
Extract95 Curcumin&BioPerine – suplimentul prietenos cu bila
Turmericul (Curcuma longa) nu ne este un condiment strain, ba din contra, este din ce in ce mai folosit si in Romania pentru gustul sau usor lemnos si culoarea sa unica, aspect ce-l diferentiaza de celelalte condimente. In India, tara sa de origine, turmericul este utilizat ca remediu in cazul durerilor dar si al oboselilor, avand proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Daca turmericul este din ce in ce mai renumit, curcuminul – principalul sau ingredient, tocmai cel care poseda majoritatea calitatilor benefice sanatatii umane – isi face si el loc, cu certitudine si eficienta, in topul celor mai studiate si mai utilizate substante naturale din lume.
De curand, in cadrul unui studiu, unui grup format din 50 de pacienti care au fost operati de colecist i s-a oferit curcumin pe parcursul a trei saptamani. Pacientii au fost sfatuiti sa mentina o atenta evidenta a episoadelor dureroase, a oboselii sau altor simptome care ar fi putut aparea dupa operatie. Acestia au fost controlati amanuntit la intervale periodice de timp dupa interventia chirurgicala. Dupa primele doua saptamani de administare a curcuminului, pacientii au declarat ca durerile si strarile de oboseala s-au diminuat iar dupa cea de-a treia saptamana durerile au disparut. Potrivit medicilor, curcuminul a dat rezultate mai bune decat cele ale analgezicelor. Alaturi de curcumin, papadia, uleiul esential de rozmarin si anghinarea sunt frecvent utilizate pentru a trata diferite afectiuni hepatice si biliare.
Stiati ca…
… in India turmericul dar si extractul sau principal, curcuminul, sunt utilizate la scara larga ceea ce face ca incidenta calculilor biliari si a problemelor la nivelul ficatului sa fie mult mai mica decat in alte tari?
Suplimentul Extract95 Curcumin&BioPerine este foarte eficient in protejarea vezicii biliare si a ficatului impotriva stresului oxidativ sustinand cu succes functiile hepatice. Curcuminul aflat in componenta suplimentului are rolul de a creste solubilitatea bilei, ceea ce ajuta la impiedicarea formarii calculilor biliari. Curcuminul are efect coleretic si colagog adica stimuleaza secretia biliara si favorizeaza evacuarea acesteia din vezica biliara in duoden.
In atentia celor care sufera de pietre la fiere (litiază biliară): persoanele cu aceasta problema nu ar trebui sa ia curcumin pentru ca acesta din urma creste mobilitatea vezicii, avand ca efect mobilizarea pietrelor ceea ce poate genera blocajul canalului biliar, in acest fel boala acutizandu-se.
Cu siguranta ai remarcat din denumirea suplimentului ca vestitul curcumin nu isi face datoria singur, ci este ajutat de extractul de piper negru, BioPerine, ingredientul care face diferenta dintre produsul Iana Life si celelalte suplimente cu curcumin din Romania. BioPerine, are rolul major de a creste biodisponibilitatea curcuminului, acesta fiind absorbit asa cum trebuie la nivelul organismului, suficient cat sa-si atinga scopul pentru care Natura l-a creat: acela de a ne reda si de a ne proteja in mod corespunzator sanatatea!