
In primul rand trebuie sa stabilim din start ca sciatica nu este o boala in sine ci un termen medical care se refera la o serie de manifestari printre care se numara si durerile de spate care au drept cauza o probleme a nervului sciatic. Cine a experimentat o astfel de durere stie cat de suparatoare poate fi. In plus, o data cu starea de rau resimtita, se ivesc probleme si pe alte planuri, caci activitatile cotidiene nu mai pot fi realizare in mod normal, bunul mers al lucrurilor fiind afectat intr-o proportie considerabila. Problemele de acest gen pot fi prevenite dar si ameliorate cu succes, dupa cum vom vedea in randurile urmatoare.
Ce este nervul sciatic
Nervul sciatic este un nerv foarte important, care se intinde din partea inferioara a spatelui spre partea posterioara a fiecarui picior. Atunci cand acest nerv fie este lezat, fie este supus une presiuni suplimentare, apar durerile de spate, dureri care, de cele mai multe ori, iradiaza inspre sold, fese sau picioare. De obicei, persoanele cu varsa cuprinsa intre 30 si 50 de ani sufera din pricina acestor probleme. Vestea buna este ca peste 90% dintre cazurile de probleme cu sciatica au fost rezolvate fara a necesita interventie chirurgicala.
Factori de risc si simptome
Printre cei mai intalniti factori de risc se numara hernia de disc, tumorile spinale, sindromul piriformis, stenoza spinala, inflamatia musculare, fracturile. De obicei, durerile apar pe o singura parte si sunt resimtite sub forma unui junghi pe o parte a soldului sau a unuia dintre picioare, da si in spatele gambei sau in zona talpii piciorului. Durerea poate dura cateva zile sau chiar cateva saptamani. De asemenea, exista anumite situatii in care durerea se inraurateste si anume atunci cand stam pe scaun sau in picioare un timp prelungit, cand stranutam, tusim sau radem, cand ne apecam indoind trunchiul, etc.
Prevenim, tratatam sau le facem pe-amandoua?
Bineinteles ca cel mai bine ar fi sa prevenim ca aceste dureri sa ne dea batai de cap. Putem face acest lucru prin adoptarea unui stil de viata sanatos care implica efectuarea exercitiilor fizice regulate, prin flexarea genunchilor atunci cand vrem sa ridicam o greutate (nu aplecandu-ne din trunchi), prin adoptarea unei pozitii sanatoase (acasa si la serviciu).
Cat priveste tratamentul, la baza acestuia stau antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, etc.), fizioterapia si solutiile din natura asa cum este suplimentul Extract95 Curcumin&BioPerine.
Rezultate demonstrate
Nu mai este un secret pentru nimeni ca turmericul si-a depasit conditia de simplu condiment. Bucataria orientala, la fel ca cea asiatica, se lauda cu retete a caror savoare este desavarsita tocmai prin adaugarea turmericului. Cu mii de ani in urma, pudra aurie era preferata tratatelor de medicica Ayurvedica, fiind folosita in cele mai diverse scopuri terapeutice gratie proprietatilor sale antiinflamatorii, antioxidante si antimicrobiene. Toate efectele benefice pe care turmericul le poseda sunt puse pe seama principalului polifenol aflat in componenta sa, si anume curcuminul.
Foarte multe boli cronice cum ar fi bolile de plamani, bolile metabolice si autoimune, maladiile cardiovasculare si neurodegenerative, tumorile pot fi ameliorate cu ajutorul curcuminului. Potrivit studiilor de laborator, problemele cauzate de nervul sciatic sunt si ele atat preintampinate, cat si tratate cu ajutorul unei cure cu Extract95 Curcumin&BioPerine.
Cum actioneaza Extract95 Curcumin&BioPerine?
- Actiune antiinflamatoare
Inflamatia radacinilor dorsale este o cauza importanta a sciaticii. Citokinele proinflamatorii sunt cele care produc durerea neuropatica si inflamatorie. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt utilizate pe scara larga pentru tratarea durerilor de spate. Un numar mare de studii au fost efectuate pentru a testa eficacitatea antiinflamatoarelor nesteroidiene in atenuarea simptomelor sciaticii. Cateva studii au descoperit ca anumite medicamente, cum ar fi dipirona/metamizol, diclofenacul si meloxicamul sunt eficiente impotriva sciaticii.
Insa unele studii au indicat si faptul ca acestea reduc durerea numai pe termen scurt, si nu sunt foarte eficiente in tratarea completa a problemelor sciaticii sau a durerilor lombare. Una dintre cele mai importante proprietati ale suplimentului Extract95 este capacitatea sa de a reduce inflamatia.
Articolele intitulate “Proprietatile antiinflamatorii ale curcuminului – un constituent major al radacinii de Curcuma longa. O revizuire a cercetarii preclinice si clinice” si “Curcuminul – un agent antiinflamator” mentioneaza in detaliu mecanismul antiinflamator prin care actioneaza curcuminul. Aceste articole indica faptul ca curcuminul inhiba expresia enzimelor inflamatorii, cum ar fi ciclooxigenaza 2 (COX-2), lipoxigenaza si sinteza inductibila de oxid nitric (iNOS). De asemenea, curcuminul suprima eliberarea interleukinei – 12, 6, 8 si a citokinelor inflamatorii, prostaglandinelor, hialuronidazei si necrozei factorului tumoral alfa (TNF-alfa) si inhiba agresiunea trombocitelor.
- Curcuminul este asemanator cu corticosteroizii in producerea efectului analgezic
Corticosteroizii sunt medicamente care contin hormoni steroizi si sunt utilizate pe scara larga pentru ameliorarea durerilor, deoarece inhiba sinteza prostaglandinelor si, prin urmare, reduc inflamatia. Durerea radiculara lombosacrala poate fi ameliorata eficient prin administrarea de corticosteroizi. Studiile au demonstrat ca efectul corticosteroizilor epidurali este unul analgezic dar pentru o scurta perioada de timp. Acest lucru este mentionat si intr-un studiu publicat in “Europe PubMed Central” si intr-un altul publicat in “Joint Bone Spine”.
Corticosteroizii produc un numar mare de efecte adverse: sunt imunosupresoare, provoaca hiperglicemie, tulburari psihice (depresia), au efecte secundare la nivel cardiovascular (hipertensiune), favorizeaza sangerarile gastrice, etc. Mai multe studii au indicat faptul ca curcuminul poseda efectele pozitive ale corticosteroizilor (nu si pe cele negative). Astfel, ar fi mai indicat daca in locul medicatiei cu multiple efecte secundare nedorite am alege o solutie naturala si, mai ales, eficienta!
- Curcuminul actioneaza ca un bun antidepresiv
Cand avem de a face cu suferintele cauzate de nervul sciatic vorbim despre un cumul de dureri neuropate* si nociceptive**. Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc doar durerea nociceptiva. Pentru a calma durerea neuropata, pacientii trebuie sa ia si antidepresive. Un studiu publicat in “Europe PubMed Central” sugereaza importanta administrarii antidepresivelor cum ar fi amitriptilina impreuna cu antiinflamatoarele nesteroidiene pentru a trata complet problemele sciaticii.
Cu toate acestea, antidepresivele de sinteza au foarte multe efecte secundare. In acest sens, in ajutorul persoanelor suferinde vine din nou suplimentul Extract95 Curcumin&BioPerine care poseda un puternic si dovedit efect antipresiv, fara efecte secundare semnificative. Curcuminul are capacitatea de a creste nivelurile de serotonina si dopamina si contribuie la scaderea nivelului de enzime monoaminoxidaza.
Iata ca nu este necesar sa ne otravim organismul cu medicamente de sinteza pentru a scapa de chinuitoarea sciatica. O postura corecta, exercitii fizice efectuate zilnic, grija fata de propriul corp si suplimentarea alimentatiei cu un plus de sanatate oferita de Extract95 Curcumin&BioPerine este tot ce ne trebuie!
*durere neuropata – stare dureroasa cronica complexa asociata, de regula, cu o leziune tisulara; durere ascutita sub forma de arsura, amorteala si furnicaturi.
**durere nociceptiva sau durere senzitiva – cauzata de stimularea excesiva si repetitiva a receptorilor pentru durere de la nivelul terminatiilor nervoase senzitive. In functie de durata si severitate se clasifica in durere acuta (extractii dentare, entorse, cefalee, etc.) si durere cronica (afectiuni articulare, metastaze osoase, etc.)