
Stiai ca de sanatatea ficatului depinde sanatatea intregului organism? Si asta pentru ca, prin functiile sale complexe,ficatul influenteaza in mod direct functionarea aparatului cardio-vascular, a sistemului circulator, a organelor digestive, functionarea rinichilor, a sistemului limfatic, dar si a creierului. Ficatul este un mecanism extrem de complex si valoros de care se leaga bunul mers al tuturor organelor interne. Din pacate, alimentatia deficitara sau nepotrivita, consumul exagerat de alcool, tutun si medicamente, stresul, oboseala cronica si virusul hepatic pot deteriora functiile ficatului.
De hepatita si diversele ei forme am auzit cu totii si, probabil, suntem contienti de faptul ca ocupa un loc fruntas printre afectiunile care ataca ficatul. Cele mai severe forme de hepatita sunt cele virale sau epidemice care vin la pachet cu efecte devastatoare pentru organism. Hepatitele virale acute de tip A sunt cele transmise pe cale alimentara iar hepatitele de tip B, C si D sunt transmise pe cale parenterala, prin transfuzii de sange infectat cu virus, injectii sau manevre stomatologice cu instrumente nesterilizate corespunzator, pe cale sexuala.
Curcuminul actioneaza impotriva hepatitei B!
Inainte de a enumera calitatile de care curcuminul se foloseste pentru a ameliora starea celor bolnavi de hepatita, este bine sa stim cateva aspecte importante despre aceasta afectiune.
Cum si cine a descoperit-o?
Hepatita B sau hepatita serica este o afectiune hepatica de natura infectioasa, cauzata de un adenovirus. Boala a fost identificata in anul 1885, de catre A. Lurman, in randul docherilor din Bremen (muncitorii care lucreaza pe docuri la incarcat si descarcat vapoare) care au fost vaccinati contra variolei cu limfa vaccinala umana. Din 1289 de oameni care au fost vaccinati, 15% s-au imbolnavit de hepatita sau icter prin inoculare.
In anul 1942 in urma vaccinari anti-malarie a unui numar de 28585 de persoane, 62 au decedat. In serul utilizat la prepararea vaccinului s-ar fi aflat un virus hepatic, purtatorul acestuia fiind un pacient asimptomatic. Este momentul in care acest tip de hepatita a fost identificat si denumit hepatita prin ser omolog.
Care este modalitatea de transmitere a bolii?
Transmiterea virusului hepatitei B nu se face printr-o simpla strangere de mana, prin imbratisari sau stranut, ci prin expunerea la sange sau la secretiile infectate (contact sexual neprotejat, transfuzii de sange, tatuajele si piercingurile realizate in medii improprii cu ustensile nesterile, instrumentarul chirurgical si stomatologic, de la mama la copilul nou nascut). Infectia cu acest virus poate fi acuta sau cronica (atunci cand depaseste sase luni). Aproximativ 95% dintre persoanele bolnave se pot vindeca, dar atunci cand sistemul imunitar nu are forta necesara sa lupte cu virusul, infectia devine cronica si se amplifica, exista riscul aparitiei cirozei, insuficientei hepatice sau cancerului hepatic.
Care sunt principalele simptome?
In cazul hepatitei B, simptomele se instaleaza in circa 12 saptamani de la infectare, printre acestea numarandu-se: febra, durerile articulare, stari accentuate de oboseala, dureri abdomninale in partea dreapta sub coaste (zona ficatului), ingalbenirea pielii (icter), urina inchisa la culoare. Insa exista si cazuri cand simptomatologia lipseste cu desavarsire, chiar daca virusul este in organism si poate fi transmis si altor persoane.
Cum se stabileste diagnosticul?
Diagnosticul poate fi stabilit prin efectuarea testelor de sange care vor identifica markerii hepatitei virale B, facandu-se si diferenta intre forma acuta si cea cronica:
- AgHBs – antigenul de suprafata al virusului hepatitei B – daca testul iese pozitiv inseamna ca pacientul este purtator si poate infecta si alte persoane, iar daca iese negativ inseamna ca nu este infectat;
- Anticorpii anti HBs – rezultatul pozitiv indica prezenta anticorpilor impotriva virusului (in urma vaccinarii sau in urma unei infectii anterioare care acum nu mai este prezenta).
Primele lucruri recomandate!
Hepatita B ataca functiile ficatului: debuteaza printr-o usoara inflamatie care poate conduce la fibroza, ciroza si cancer hepatic. Virusul se multiplica si se tot multiplica, atacand in timp celulele hepatice.
Se recomanda un regim alimentar adecvat, o hidratare corecta, tratamente clasice dar si din sfera fitoterapiei (armurariul, cimbrisorul, schinelul, sunatoarea, musetelul, coada-soricelului, lichenul de piatra, rostopasca, etc).
Curcuminul inhiba actiunea virusului hepatic
Curcuminul s-a facut remarcat in medicina Ayurvedica si gratie actiuni sale hepatoprotectoare. In plus poseda calitati antioxidante, antiiflamatoare, anticancerigene, etc. Curcuminul are actiune coleretica dovedita exercitand si o actiune protectoare hepatica.
La nivelul ficatului, curcuminul creste nivelul de glutation (peptida care contine cisteina, acid glutamic si glicina) care are functie de coenzima in numeroase reactii de oxidoreducere. Nivelul crescut de glutation din sange este asociat cu longevitatea. Cand prezenta sa este scazuta, se instaleaza afectiunile hepatice.
Studiile de laborator au demonstrat ca diverse concentratii de curcumin inhiba virusul hepatitei B, prin blocarea expresiei proteinei PGC-1 alpha (responsabila cu energia metabolica). Virusul hepatitei B declanseaza productia de PGC-1 alpha cu scopul de a-si spori capacitatea de replicare. In cazul in care replicarea virusului s-a produs deja, curcuminul actioneaza prin activitatea sa antivirala blocand cu fermitate infectarea celulelor hepatice, inhiband virusul prin imposibilitatea conectarii de membrana celulara si intra-celulara.
Curcuminul actioneaza si impotriva hepatitei C!
Diferenta dintre hepatita B si hepatita C este ca aceasta din urma produce o forma cronicizata la un numar la mai mare de oameni. Persoanele cu hepatita C se resimt din pricina oboselii, au dureri musculare, greata, icter, hepatomegalie sau splenomegalie, etc. Insa nu in toate cazurile simptomatologia este prezenta. Din pacate, din forma sa cronicizata, hepatita C poate sa duca la aparitia cirozei hepatice.
Vaccinarea, medicatia antivirala si regimul corect sunt cele trei directii prin care afectiunea este tinuta sub control. Prin proprietatile sale antivirale, curcuminul este un ajutor de nadejde si in tratamentul hepatitelor.
Cercetatorii care i-au analizat efectele au concluzionat ca curcuminul poseda proprietati antiinflamatorii care il fac util in tratarea ficatului inflamat din cauza hepatitelor de tip B si C. In urma studiilor de laborator s-a constatat ca principiul activ al turmericului stopeaza evolutia virusului hepatitei C, imbunatateste functiile hepatice prin detoxifierea ficatului de enzime si chimicale.
Un studiu despre eficacitatea curcuminul in ceea ce priveste virusul hepatitei C a rezumat ca acesta poate reduce expresia genelor virusului prin suprimarea activitatii kinazelor Pl3K si AKT si stimularea productiei hemoxigenazei (HO-1), responsabila cu producerea bilirubinei.
Activitatea hepatoprotectoare a curcuminului se datoreaza si efectului sau antioxidant si procesului prin care inhiba sinteza citokinelor proinflamatorii, in urma acestora rezultand scaderea leziunilor hepatice. Totodata, curcuminul intareste sistemul imunitar si protejeaza intregul organism impotriva afectiunilor cronice.
4 motive pentru care e indicat sa alegi suplimentul potrivit pentru ficatul tau: Extract95 Curcumin&BioPerine
- Extract95 contine curcumin de calitate intr-o cantitate optima (95%) pentru sanatatea ta. Nu, nu contine pudra de turmeric pe care o gasesti la plafar ambalata sub diferite forme. Turmericul e condimentul pe care-l adaugi in mancare si contine doar 3 sau 5% curcumin. Curcuminul este principiul sau activ si asupra lui trebuie sa te concentrezi.
- Curcuminul din suplimentul oferit de IanaLife ajunge acolo unde trebuie, fiind absorbit la nivelul organismului gratie unui alt compus esential: BioPerine – extractul de piper negru in forma sa patentata. Mai multe despre cat de important este acest component poti citi in “BioPerine – super ingredientul care face diferenta”
- Marturiile celor care au urmat cel putin o cura cu Extract95 Curcumin&BioPerine vin sa confirme studiile de laborator realizate de catre cei mai priceputi cercetatori din lume: curcuminul actioneaza pozitiv asupra organismului nostru!
- Datorita concentratiei de produse active si eficientei acestei combinatii unice (curcumin si BioPerine) Extract95 Curcumin&BioPerine este cel mai bun supliment cu curcumin din Romania!
AM hepatita cu virus C pot lut curcumin?
Curcuminul poate ajuta foarte mult in hepatita C, sunt studii medicale care arata ca impiedica patrunderea virusului in celula hepatica. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23903236
de asemeni, inhiba in mod specific replicarea (inmultirea) virusului -http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20026048
Se iau de regula 3-4 capsule pe zi. Durata unei cure poate fi cat e nevoie – functie si de rezultatele testelor de laborator.