
Multe condimente au proprietati medicinale deosebite si tocmai de aceea au fost utilizate in ameliorarea diferitelor afectiuni inca de acum mii de ani, cu mult inainte ca medicamentele de sinteza sa fie patentate. In mod cert unele plante aromatice sunt mai folositoare decat altele, iar una dintre vedetele de necontestat ale farmaciei din natura este turmericul, cel care da culoare si aroma condimentului curry folosit cu precadere in bucataria indiana. Turmericul are si un lung istoric al utilizarii sale in medicina traditionala chineza si in medicina Ayurveda.
Curcuminul – unul dintre cele mai studiate ingrediente bioactive – prezinta peste 150 de beneficii cu potential terapeutic, incluzand si proprietatile anticancerigene. De asemenea, curcuminul este capabil sa treaca bariera hematoencefalica, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este considerat a fi un bun agent neuroprotector intr-o gama larga de tulburari neurologice.
Cercetatorii au investigat (si continua sa investigheze) curcuminul privind rolul sau in ameliorarea simptomelor bolilor Alzheimer si Parkinson dar si in caz de accident cerebral vascular. Gratie proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii, curcuminul sustine intreaga activitate si sanatate cerebrala.
Una dintre modalitatile prin care actioneaza – similara cu vitamina D – este prin modularea unui numar mare de gene. Insa, spre deosebire de Vitamina D care influenteaza mii de gene, curcuminul si-a dovedit influenta asupra a 700.
In “Journal of the American Chemical Society” (aprilie, 2009) se specifica faptul ca studiile anterioare au demonstrat ca curcuminul actioneaza inserandu-se in membranele celulelor si modificandu-le proprietatile fizice, facandu-le sa functioneze mai corect si mai ordonat. Un alt aspect pozitiv al curcuminului consta in capacitatea sa de a influenta moleculele de semnalizare.
Turmericul si compusii sai stimuleaza regenerarea celulelor creierului (celulele stem)
Pana acum cativa ani se credea ca, odata distruse, celulele neuronale dar si cele din restul organismului nu se mai regenereaza. Ba chiar se considera ca ne nastem cu un numar finit de celule ale creierului a caror deteriorare este ireversibila. Insa cercetatorii au descoperit ceea ce se cheama neurogeneza – formarea de noi celule cerebrale la nivelul hipocampusului: la nivel subventricular se dezvolta celule stem care se diferentiaza devenind populatii adulte de neuroni care, ulterior, se integreaza in tesutul neuronal.
Cercetarile efectuate pe animale sugereaza ca un compus bioactiv despre care nu s-a vorbit prea mult pana acum, si anume turmeronul aromatic, stimuleaza si amplifica cu pana la 80% proliferarea celulelor stem. In publicatia “Stem Cell Reasearch&Therapy” se mentioneaza ca turmeronul aromatic poate fi de ajutor in tratamentul dereglarilor neurologice (Alzheimer, atac cerebral, etc.) Celulele stem endogene neutre – care se gasesc in creierul adult – se diferentiaza in neuroni pentru ca apoi sa joace un rol important in auto-reparare si recuperarea functiilor cerebrale in cazul unor afectiuni neurodegenerative.
Studiile anterioare au aratat ca curcuminul din turmeric ajuta la inhibarea acumularii de beta-amiloizi in cazul pacientilor suferind de Alzheimer, distrugand placile senile existente. Persoanele care sufera de Alzheimer tind sa prezinte un nivel ridicat de inflamatie la nivel cerebral iar curcuminul, se stie, este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii.
Principalul compus al turmericului inhiba atat activitatea si procesele inflamatorii secundare metabolice ale enzimelor ciclooxigenaza 2 (COX 2) si 5-lipooxigenaza (5-LOX), precum si ale altor enzime si hormoni care moduleaza inflamatia.
Turmericul – una dintre cele mai utile plante de pe planeta!
Efectele pozitive ale turmericului nu se limiteaza doar la beneficiile pe care le aduce sanatatii creierului. Dupa cum nota la un moment dat renumitul site
GreenMedInfo, “s-a demonstrat empiric ca turmericul influenteaza pozitiv peste 160 de proprietati fiziologice diferite.” Un studiu publicat in “Natural Product Reports” (2011) descrie curcuminul ca fiind de mare ajutor pentru foarte multe afectiuni printre care se numara: boli ale plamanilor si ale ficatului, afectiuni neurologice, afectiuni metabolice, boli autoimune, maladii inflamatorii si cardiovasculare, etc.
De exemplu, curcuminul si-a dovedit din plin beneficiile in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor osteoartritei. In urma studiului din 2011 mentionat anterior, s-a demonstrat ca pacientii care au adaugat 200 mg de curcumin/zi in schema lor de tratament au constatat o reducere semnificativa a durerilor si o crestere importanta a mobilitatii, spre deosebire de grupul de control utilizat in studiu, care nu a primit curcumin si nu a prezentat imbunatatiri notabile ale starii de sanatate.
La momentul actual exista sute de studii in care sunt mentionate beneficiile pe care turmericul si curcuminoizii sai – dintre care un rol deosebit il poseda curcuminul – le au asupra intregii sanatati: mentin in echilibru nivelul colesterolului din sange, lupta impotriva stresului oxidativ, inhiba agregarea plachetara, suprima tromboza si infarctul miocardic, suprima simptomele cauzate de diabetul de tip 2, suprima simptomele artritei reumatoide dar si pe cele ale sclerozei multiple, protejeaza organismul de daunele induse de radiatii si toxicitatea metalelor grele, inhiba replicarea virusului HIV, impiedica formarea tumorilor, grabesc vindecarea ranilor, cresc secretia biliara, combat cataracta, etc.
Planta anticancerigena
Medicul William LaValley este unul dintre cei care apreciaza leacurile naturale anticancer. El a petrecut o cantitate considerabila de timp concentrandu-se asupra studiilor cu privire la curcumin, care are cele mai multe referinte in literatura de specialitate in ceea ce priveste utilizarea sa impotriva cancerului. Alaturi de curcumin, vitamina D poseda, de asemenea, o baza complexa. Curcuminul s-a dovedit a fi non-toxic si eficient in tratamentul adjuvant al tuturor tipurilor de cancer.
Desi pare ciudat ca o singura planta (turmericul) este utilizata pentru toate tipurile de cancer – stiind ca aceasta boala prezinta patologii moleculare diferite – chiar asa se intampla. Compusul sau principal, curcuminul, are abilitatea de a modula activitatea genetica si expresia genelor si, in ceea ce priveste cancerul, distruge celulele cancerigene instaurand si promovand functionarea celulara sanatoasa.
Dupa cum explica dr. LaValley, molecula de curcumin poate provoca fie o crestere a activitatii unei anumite tinte moleculare, fie o scadere/inhibare a activitatii, studiile aratand in mod repetat ca rezultatul final este o puternica activitate anti-cancer. Acesta este motivul pentru care curcuminul pare sa functioneze pentru aproape toate tipurile de cancer. Mai mult de atat, curcuminul nu afecteaza in mod negativ celulele sanatoase si functioneaza sinergic cu anumite medicamente de tipul celor utilizate in chimioterapie, sporind eliminarea celulelor canceroase.
Cum ne folosim de puterea curcuminului?
Pentru a obtine rezultate clinice pozitive, nu este suficient sa adaugam turmeric in mancare. Radacina de turmeric contine doar 3 pana la 5% concentratie de curcumin iar curcuminul astfel obtinut nu este absorbit asa cum se cuvine la nivelul intregului organism. Chiar si in anumite suplimente este putin probabil ca rezultatele prezente in diversele studii sa fie atinse, si asta din cauza absorbtiei slabe. Atunci cand este administrat sub forma sa bruta, se absoarbe doar un procent din curcuminul disponibil.
Cel mai simplu si mai convenabil este sa utilizam un extract de turmeric de inalta calitate, care contine 100% ingrediente organice, si pana la 95 procente de curcumin. Un astfel de produs este Extract95 Curcumin&BioPerine oferit de IanaLife care, pe langa concentratia optima de curcumin vine in completare cu cu un continut semnificativ de BioPerine – extract de piper negru – care are rolul de a favoriza absorbtia curcuminului la nivelul organismului si de a-i creste biovalabilitatea.
(sursa: http://www.mercola.com/)
Care este doza recomandata pentru regenerare neuronala?
Noi recomandam 4 capsule pe zi de Curcumin95&BioPerine, luate cate doua, impreuna cu mesele principale.
Am tiroidita hashimoto dar valori normale ale FT4 si TSH si nu iau nici un alt tratament, care e doza recomandata?
De regula 3 capsule pe zi (4 capsule peste 80 kg), luate impreuna cu mesele principale.
Am comandat si eu si astazi am primit coletul dar in prospect am gasit la contrindicatii ca nu sunt indicate persoanelor cu probleme tiroidiene si eu tocmai m am operat de tiroida si am gatul inflamat de la operatie ca eram cam racita .Eu pe sait n am gasit contraindicatii si acum ce fac cu el ca nu pot lua asa ceva , pot sa vi l trimit inapoi ?
Contraindicatia nu se refera decat la persoanele care sufera de hipertiroidism – adica un nivel ridicat al hormonilor tiroidieni, precum si o scadere marcata in greutate. Aceasta contraindicatie provine de la BioPerine, care are ca efect accelerarea metabolismului, care este si asa crescut in hipertioridism. In cazul Dvs, este cu atat mai indicat, cu cat, avand tiroida scoasa, nivelul de hormoni este mai mic decat cel normal.
Sunt “beneficiar” al unui melanom malign ,sunt sub tratament citostatic si vreau sa stiu daca ma ajuta acest compus !!
Este posibil sa va ajute – insa dozele sunt putin mai mari decat cele uzual recomandate. Gasiti mai multe informatii la noi pe site – https://www.curcumin95.ro/care-este-doza-de-curcumin-recomandata-in-cazul-cancerului/