
Potrivit unui raport al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, in Romania, cel mai frecvent tip de cancer este cel de plamani, urmat de cel colorectal. Cu siguranta aceste statistici ar putea fi schimbate daca oamenii ar constientiza ca depistarea din timp a cancerului are sanse mari de vindecare. Cancerul colorectal afecteaza femeile si barbatii deopotriva, fiind intalnit cu precadere la persoanele trecute de 50 de ani. Printre factorii de risc care conduc catre aparitia cancerului colorectal, pe langa varsta inaintata, se numara factorul ereditar, bolile inflamatorii intestinale, alimentatia bogata in grasimi si calorii, dar saraca in fibre, sedentarismul, consumul de alcool si fumatul, obezitatea. Dupa cum stim, tratamentele conventionale constau in controversatele chimioterapii care poseda mult prea multe efecte adverse, uneori devastatoare pentru organism. Exista cercetatori dar si pacienti care au ales sa promoveze si sa incerce o cale naturala de preventie si tratament prin consumul zilnic de curcumin.
Curcuminul previne aparitia cancerului colorectal
In India, incidenta scazuta a cancerului de colon este deseori atribuita antioxidantilor naturali folositi zilnic in alimentatie, printre acestia numarandu-se curcuminul, pigmentul auriu din binecunoscutul condiment denumit turmeric (sofran indian), folosit si in pudra de curry. Cu toate acestea, este important sa amintim ca beneficiile unei diete nu sunt produse de utilizarea unui singur ingredient, ci a unui intreg ansamblu de factori si produse benefice sanatatii.
In anul 2001, intr-o incercare de a salva vietile a 15 pacienti cu cancer colorectal destul de avansat care nu raspundea la terapiile standard cu chimioterapie si radiatii, cercetatorii au inceput sa administreze pacientilor extract de turmeric, curcumin. La o treime dintre pacienti, curcuminul a ajutat la stagnarea evolutiei bolii, ceea ce sugereaza ca extractul de turmeric poate fii de ajutor pacientilor cu cancer colorectal avansat.
Intr-un articol publicat pe nutritionfacts.org, medicul Michael Greger marturiseste urmatoarele: “Daca am vorbi despre o noua forma de chimioterapie, care a ajutat doar o persoana din trei, ar trebui sa punem in balanta beneficiile si efectele adverse ale chimioterapiei, cum ar fi pierderea parului, problemele gastrice, senzatia permanenta de voma, etc. Prin urmare, un scenariu medical ce are la baza administrarea medicamentelor care au oferit beneficii unei persoane din trei s-ar putea sa nu sune foarte atragator. Dar, cand vorbim despre un extract natural, un extract din plante, care s-a adeverit a fi foarte sigur, este remarcabil si demn de luat in considerate daca a ajutat fie si o persoana din 100. Fara a avea efecte adverse, a fi eficient pentru una din trei persoane bolnave de cancer in stadiu terminal este un lucru destul de interesant.”
Pentru a vedea daca nemilosul cancer de colon ar putea fi prevenit, cinci ani mai tarziu, cercetatorii de la Cleveland Clinic si Scoala de Medicina John Hopkins au testat doua fitochimicale, curcuminul (principalul component al turmericului) si quercetina (gasita in fructe si legume, cum ar fi ceapa rosie si strugurii) in cazul persoanelor cu polipoza adenomatoasa familiala – o afectiune ereditara caracterizata prin cancer de colon si rect, in care pacientii pot dezvolta sute de polipi care pot deveni cancerosi, cu exceptia cazului in care este prevenit acest lucru.
Cercetatorii au administrat suplimente cu curcumin si quercetin la cinci pacienti care aveau deja colonul indepartat dar care inca mai prezentau polipi (intre 5 si 45 de polipi) in zona rectala, de exemplu. Dupa sase luni de tratament, numarul polipilor existenti a scazut la jumatate. Unul dintre pacienti a scapat de toti polipii dupa trei luni de tratament insa apoi se pare ca acestia au revenit. Intrebat de catre cercetatori daca si-a modificat in vreun fel medicatia, pacientul a spus ca incetase sa mai ia suplimentele, dupa ce a vazut ca scapase de polipii respectivi. Cercetatorii i-au administrat din nou suplimentele cu fitonutrienti, iar dupa alte trei luni, polipii au disparut fara ca pacientul sa aiba efecte adverse in urma medicatiei si nici modificari ale testelor sanguine.
Prin studierea persoanelor cu risc crescut de a dezvolta cancer de colon, cercetatorii au putut sa demonstreze efectele remarcabile pe care curcuminul le poate avea in doar cateva luni de la administrare. Insa polipoza este o boala destul de rara iar cercetatorii au reusit sa recruteze doar cinci persoane pentru studiu. Ulterior, sau reorientat si au ales pacienti din randul fumatorilor. Dupa inca cinci ani, cercetatorii au administrat unui grup format din 44 de fumatori doar suplimente cu curcumin, timp de o luna, si au tinut sub observatie schimbarile survenite la nivel colorectal, in focarele cu cripte aberante, care pot fi precursorii polipilor si, implicit, ai cancerului colorectal. Dupa o luna de tratament cu curcumin, s-a inregistrat o scadere semnificativa a numarului acestor focare cu cripte aberante, insa doar in randul pacientilor care primeau o doza mare de curcumin. In cazul celor care primeau o doza mica, nu s-au inregistrat schimbari. De asemenea nu au fost semnalate efecte secundare.
Alaturi de curcumin dieta are un rol cheie!
Este adevarat: curcuminul este un excelent antioxidant, antiinflamator, anticancerigen, antitumoral, insa nu este suficient pentru a ne tine la distanta de cancerul colorectal. Iata ce noteaza medicul T.Colin Campbell in “Studiul China”: “Denis Burkitt a emis ipoteza potrivit careia consumul de fibre alimentare este esential pentru sanatatea tubului digestiv in general. (…) El a sustinut ca neoplaziile colorectale se datoreaza in mare parte unui consum redus de fibre alimentare. (…) Analizand datele dintr-un alt studiu renumit, care compara alimentatia din sapte tari, cercetatorii au descoperit ca un consum zilnic mai mare cu numai 10 grame de fibre alimentare reduce pe termen lung riscul de cancer la colon cu 33%. Cele 10 grame de fibre se gasesc intr-o cana de zmeura, o para sau o cana de mazare. De fapt, o cana cu orice fel de legume pastai contine mult mai mult decat 10 grame de fibre.”
Chiar si in prezenta factorului genetic, o alimentatie sanatoasa bazata pe alimente de origine vegetala va controla activarea acestor gene. In plus, trebuie sa tinem cont de hidratarea corespunzatoare dar si de activitatile fizice zilnice, toate acestea contribuind la sanatatea intregului organism.
va urma
*afla in partea a doua a acestui articol marturia unui tanar care a scapat de cancerul colorectal prin adoptarea unui stil de viata sanatos!
cum se administreaza curcuminul in cazul cancerului colorectal?
Ca si schema de trataemtent – vedeti aici – https://www.curcumin95.ro/care-este-doza-de-curcumin-recomandata-in-cazul-cancerului/