
Statisticile ne arata ca mai bine de 75% dintre femei s-au confruntat cu problema despre care vom discuta in randurile ce urmeaza. Nu este usor de abordat acest subiect, nici placut, ba unii il considera chiar jenant insa reprezinta o constanta in viata multor persoane de sex feminin, mai ales.
Candida albicans – o ciuperca prezenta in mod normal la nivelul cavitatii bucale, in intestin dar si in flora vaginala – este responsabila de afectiunea denumita candidoza. In momentul in care imunitatea mucoasei vaginale scade, apare un dezechilibru al florei vaginale care poate duce la inmultirea exagerata a ciupercii, ceea ce va provoca boala ce poarta numele de candidoza vaginala. O parte din factorii declansatori ai acesteia sunt reprezentati de consumul de antibiotice folosite pentru a trata alte tipuri de infectii, dar care perturba echilibrul florei vaginale, prin scaderea numarului de bacterii cu rol protectiv, variatiile hormonale, spalaturile vaginale prea dese, stresul, oboseala, dieta precara, sistemul imunitar slabit, etc. De asemenea, obezitatea si diabetul zaharat favorizeaza aparitia candidozei. Chiar daca nu este incadrata in categoria bolilor cu transmitere sexuala, contactul sexual poate facilita transmiterea candidei albicans de la un partener la altul, barbatii “imprumutand” si ei din simptomatologia bolii.
Iti poti da seama destul de facil cand candida albicans incepe sa-si faca de cap in organismul tau: secretie vaginala cu aspect, culoare si miros modificate, senzatie de disconfort, mancarime si usturime, urinari frecvente sunt doar cateva dintre reactiile care pot aparea.
Cat priveste candidoza bucala, printre semnele si simptomele acesteia se numara leziunile albe si cremoase aparute la nivelul limbii, pe interiorul obrajilor sau pe amigdale insotite de durere si pierderea gustului.
Ce avem de facut este simplu insa trebuie sa dam dovada de rabdare si consecventa pentru a putea preveni proliferarea acestei ciuperci: in primul rand vom adopta un regim de nutritie sanatos si vom evita pe cat este posibil consumul de dulciuri; se va evita purtarea lenjeriei intime prea stramta, precum si a celei care nu este din bumbac; se vor evita spalaturile vaginale prea dese precum si folosirea tampoanelor interne (se recomanda absorbantele), se va evita folosirea deodorantelor pentru igiena intima.
Beneficiile curcuminului in ameliorarea simptomelor candidozei
Atunci cand vine vorba de beneficiile pe care turmericul le are asupra sanatatii noastre, trebuie sa ne facem un pic de timp sa le parcurgem pe fiecare in parte, caci acestea nu sunt deloc putine la numar! De-a lungul timpului, multe afectiuni medicale si-au aflat rezolvarea cu ajutorul radacinii de Curcuma longa. In urma cu mii de ani, cand tratamentele revolutionare de azi erau doar un vis indepartat, medicina chineza si cea ayurvedica isi puneau sperantele in leacurile din natura, utilizate frecvent si cu succes ori de cate ori era necesar. Se spune ca acum multi ani, infectiile cauzate de diferite tipuri de ciuperci erau ameliorate prin consumul ceaiului preparat din radacina de lemn dulce si turmeric. De aici reiese ca turmericul poseda proprietati antimicrobiene care pot preveni aparitia infectiilor cauzate de fungi, bacterii sau virusi. Antifungicele sunt necesare pentru tratarea infectiilor, cum ar fi candidoza, ciuperca piciorului, aflete sau pecinginea.
Curcuminul – principalul polifenol antioxidant care intra in componenta radacinii de turmeric – poate fi un ajutor eficient in lupta impotriva Candidei albicans, acesta avand si capacitatea de a intari sistemul imunitar pentru ca organismul sa se apere mai eficient, prin sporirea numarului de glicoproteine CD4 si CD8. Acestea reprezinta varietati de celule albe din sange care lupta impotriva infectiilor si joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar.
Capacitatile uimitoare ale curcuminului nu sunt simple observatii ci au fost stabilite in urma diverselor studii de laborator. Un astfel de studiu a fost efectuat pornind de la eficacitatea curcuminului in lupta impotriva a 23 de tulpini fungice, dovedindu-se ca pacientii cu HIV sunt predispusi la infectiile care au au la baza Candida albicans dar ca curcuminul inhiba cresterea si dezvoltarea acestei ciuperci, avand rezultate mai bune decat fluconazolul prescris de obicei in prevenirea candidozei la pacientii cu SIDA.
Intr-un alt studiu – efectuat pe cobai – a fost urmarita proprietatea antifungica a curcuminului. Cand curcuminul a fost combinat cu piperina (extractul de piper negru) s-a constatat ca a existat o reducere a inmultitii fungilor la nivelul rinichilor cobailor folositi in studiu. In plus, curcuminul a grabit apoptoza celulelor infestate cu candida. Datorita capacitatilor sale antioxidante, curcuminul combate cu succes actiunea radicalilor liberi asupra organismului uman, permitand sistemului imunitar sa functioneze mai bine si sa lupte impotriva infectiilor.
Au fost studiate atat beneficiile pe care curcuminul le are in candidoza vaginala, cat si in cea bucala. Cobaii folositi in cadrul studiului au fost infestati cu Candida albicans, ceea ce a dus la aparitia candidozei bucale. Dupa cinci zile, cobailor li s-a administrat curcumin in diferite doze iar dupa perioada de teste s-a observat reducerea numarului coloniilor de celule bolnave. Fata de medicatia traditionala aplicata in cazul candidozei, curcuminul nu provoaca efecte secundare.
Un stil de viata echilibrat din care fac parte dietele sanatoase, activitatile fizice regulate, igiena stricta, administrarea suplimentelor alimentare naturale benefice pentru sanatate, nu vor face decat sa ne protejeze de “atacurile” nedorite ale ciupercilor si virusilor. Iar curcuminul este situat pe unul dintre locurile fruntase in lupta impotriva acestor neplaceri cu care, din cand in, organismul uman se confrunta.