
Sanatatea intregului organism depinde de buna functionare a tuturor componentelor sale. De multe ori corpul nostru este comparat cu un angrenaj complicat, ale carui piese se leaga aidoma unui puzzle, depinzand unele de altele, acestea actionand pe mai multe planuri: biologic, intelectual, emotional. Este foarte important sa nu ramanem indiferenti atunci cand angrenajul da rateuri, caci este posibil ca, nereparat, sa aiba repercusiuni pe termen lung asupra intregului sistem. Este clar: ca sa functionam in parametri optimi, trebuie sa fim sanatosi. Afectiunile splinei si ale ficatului nu trebuie sa te lase indiferent si ar fi indicat sa previi orice forma de boala care ar putea prejudicia activitatea acestor importante organe.
Splina este unul dintre cele mai importante organe ale sistemelor limfatic si imunitar, situat in partea stanga a abdomenului (opusa ficatului). Ca aspect, splina are o forma asemanatoare unei boabe de cafea, de culoare brun-roscata si o greutate de pana la 200 de grame. Printre cele mai importante functii ale acestui organ se numara: distrugerea globulelor rosii imbatranite sau deteriorate, transformarea hemoglobinei in bilirubina, apararea antiinfectioasa prin producerea unor substante anttimicrobiene. Splina este un depozit important de fier in organism.
O splina marita are la baza probleme bacteriene (septicemii, tuberculoza, etc.), virale, parazitare, fungice. De asemenea, atunci cand ficatul prezinta vreo suferinta (ciroza hepatica, fibroza cistica, atrezia biliara, etc.) si splina este afectata. Alte cauze de marire a acestui organ sunt bolile hemoglobinei, anemiile hemolitice autoimune, talasemia, leucemia, limfomul Hodgkin si non-Hodgkin, sarcoidoza, stocarea anumitor substante in splina, artrita reumatoida juvenila, etc.
Persoanele suferinde simt o stare de disconfort in zona subcostala stanga, ameteli si oboseala, sughita mult mai des si se satura foarte repede atunci cand mananca.
In partea opusa splinei, se afla ficatul, plasat sub plamanul drept, in spatele coastelor care au rolul de a-l proteja. Ficatul poseda cele mai complexe functii ale organismului, influentand in mod direct starea de sanatate ale celorlalte organe. Tot ce tine de un stil de viata dezechilibrat – stresul, alimentatia nepotrivita, consumul de alcool,etc. – plus virusul hepatic, duc la deteriorarea functiilor sale. O viata traita in armonie si sanatate are mare legatura cu starea de bine si cu buna functionare a ficatului. Deseori acest organ a fost comparat cu carburatorul unui autoturism care, atunci cand nu functioneaza corespunzator, forteaza masina sa consume combustibil, insa fara a avea putere. La fel se intampla si cu cei al caror “carburator” este obosit: desi se hranesc oarecum corespunzator, sunt palizi, fara vlaga, slabiti atat fizic cat si psihic. Iata primele semne ca avem de-a face cu un ficat cu probleme, a carui functie de procesare si stocare a principiilor alimentare (proteine, lipide, glucide, vitamine, saruri minerale) nu mai functioneaza asa cum trebuie. La nivelul ficatului sunt stocate fierul, zaharurile, vitaminele A, D, E, K, B12, si tot aici are loc procesul de metabolizare a produsilor de degradare a globulelor rosii, din care rezulta bilirubina care se elimina prin bila. Cu ajutorul ficatului substantele toxice sunt transformate in produsi care nu prezinta vreun grad de toxicitate, urmand a fi eliminati prin bila. Tot ficatul este si responsabil cu metabolismul colesterolului, fiind principalul loc de sinteza a acestuia si principalul responsabil cu nivelul sau din sange.
Un ficat aflat in imposibilitatea de a-si desfasura asa cum trebuie fiecare functie, inseamna stare de boala la nivelul intregului organism.
Atat pentru protejarea functiilor splinei, cat si pentru ingrijirea si mentinerea unei bune functionari a ficatului, ne sunt recomandate remediile din natura, iar unul dintre cele mai importante si apreciate este si va ramane curcuminul – principalul component al radacinei de Curcuma longa (turmeric). La nivelul ficatului, curcuminul are abilitatea de a creste cantitatea de glutation (proteina vietii), o peptida care contine aminoacizii cisteina, glicina si acidul glutamic, avand functie de coenzima in numeroase reactii de oxidoreducere. Nivelurile ridicate de glutation din sange sunt, deseori, asociate cu longevitatea. Cele mai mari depozite de glutation se regasesc la nivelul ficatului, ajutand la neutralizarea toxinelor si la descompunerea produsilor de sinteza ai metabolismului. Cand nivelul de glutation este redus, este momentul in care isi fac aparitia afectiunile hepatice sau diabetul. Iata ca nivelul optim de glutation nu este esential doar pentru detoxifierea ficatului ci pentru sanatatea intregului organism.
De mii de ani, turmericul a fost utilizat de catre popoarele asiatice, atat pe post de condiment, cat si ca veritabil medicament cu leac dovedit in ultimii ani si pe plan stiintific. Potrivit medicinii chineze, splina joaca un rol esential pentru sanatatea si vitalitatea organismului, prin transformarea alimentelor digerate la nivelul stomacului, in nutrienti si favorizand absorbtia acestora. Tot medicii chinezi au specificat ca turmericul stimuleaza fluxul sanguin actionand in mod pozitiv asupra punctelor de acupunctura ale splinei. In urma unui studiu efectuat in laborator s-a dovedit capacitatea curcuminului de a influenta pozitiv raspunsurile imune. Cobaii au fost imunizati cu hematii provenite de la oi, astfel incat sa poata produce anticorpi si celule imune, ca raspuns la celulele straine din organism. Prin administrarea de curcumin, s-a demonstrat ca numarul de celule imune din splina a crescut, acesta fiind responsabil cu producerea de anticorpi. In combinatia cu ghimbirul, curcuminul a imbunatatit sistemul imunitar al cobailor imunocompromisi. Pe de alta parte, un alt grup de cobai a fost supus intoxicatiei cu tetraclorura de carbon care afecteaza activitatea globulelor albe. Administrarea de curcumin (50 mg/kg greutate corporala) si ghimbir (120 mg/kg greutate corporala) a dus la reducerea efectelor adverse ale intoxicatiei cu tetraclorura de carbon, prin imbunatatirea raspunsurilor imune, cum ar fi producerea de interferon, factorul de necroza tumorala.
Mediile poluate pot provoca diverse boli in diferite sisteme ale corpului, putand reduce si capacitatea antioxidanta a splinei. Si aici intervine rolul amplu pe care administrarea de curcumin il joaca, prin proprietatile sale antioxidante, fiind responsabil cu eradicarea efectelor nocive ale poluarii si ale actiunii radicalilor liberi asupra organismului uman.
Pentru sanatatea splinei si a ficatului, putem opta pentru o cura cu capsule IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine. Un lucru deosebit la aceste capsule este continutul de BioPerine, extractul de piper negru fara de care curcuminul nu ar avea aceleasi efecte la nivelul organismului. BioPerina isi aduce aportul pozitiv, favorizand absorbtia curcuminului la nivelul organismului si crescandu-i biovalabilitatea cu pana la 2000%.
In fiecare zi trebuie sa ne pese de sanatatea noastra si sa nu uitam ca aceasta depinde de buna functionare a intregului organism! O alimentatie sanatosa, hidratarea corespunzatoare, evitatarea stresului, ocolirea sedentarismului, intoarcerea catre remediile din natura, toate acestea ne vor transforma in indivizi sanatosi, fericiti, multumiti, gata oricand sa se bucure din plin de placerile vietii!
ATENTIE! Se impune insa o remarca pentru cei care sufera de litiază biliară (pietre la fiere): acestia nu ar trebui sa ia suplimente pe baza de curcumin pentru ca acesta din urma creste mobilitatea vezicii, avand ca efect mobilizarea calculilor (pietrelor) ceea ce poate genera blocajul canalului biliar, in acest fel boala acutizandu-se.
Simt sub inima o umflatura,in general când stau pe scaun sau beau acidulat, ce pot face pentru a scăpa de disconfort?
Pentru un diagnostic si o schema de tratament corecta, cel mai indicat este sa consultati medicul de familie.
Simnt o durere la ficat parca si un pic de usturime si nu pot dormi pe partea dreapta ma doare parca apas pe ficat
Curcuminul este un foarte bun hepatoprotector si poate fi luat preventiv, de regula 2 capsule pe zi sunt suficiente. Insa – foarte indicat in situatia Dvs. ar fi sa mergeti la medic, pentru a incerca sa obtineti un diagnostic mai precis, sau sa va linisteasca cum ca nu e nimic grav.
Ce medicament este cel mai potrivit pentru un ficat obosit?
Cele mai bune hepatoprotectoare sunt: Silimarina, Curcumin, Anghinare, radacina de papadie, si un probiotic bun – ar trebui sa va ajute sa va reparati ficatul. Fiecare este foarte bun in felul lui, insa luate impreuna efectele se cumuleaza si rezultatele pot fi spectaculoase.