
…totul in jurul nostru capata valente negative. Durerile de spate sunt o problema sacaitoare, indiferent de momentul din zi in care isi fac aparitia. Junghiurile pe care le resimtim la nivelul coloanei vertebrale, durerile lombare violente si continue care se accentueaza pe masura ce incercam sa ne desfasuram activitatile zilnice sunt semne clare ca tocmai suntem “vizitati” de o hernie de disc lombara.
Te-ai gandit vreodata la modul in care suntem alcatuiti si cum reusim sa functionam astfel incat sa ne indeplinim cu succes toate activitatile? Te-ai gandit vreodata la coloana vertebrala si la rolul sau in sustinere intregului organism? Coloana noastra vertebrala este alcatuita din 24 de vertebre, care se aranjeaza una peste alta legate fiind intre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros si rezistent si dintr-un nucleu pulpos sau tesut gelatinos elastic. Atunci cand este sanatos, discul intrevertebral ofera coloanei vertebrale protectie la diferitele socuri produse de miscari ample (fuga, sariturile, ridicarea greutatilor).
In momentul in care inelul exterior este afectat in urma unor traumatisme sau este slabit din cauza varstei inaintate sau ca urmare a unor maladii degenerative, da posibilitatea nucleului gelatinos sa predomine sau sa iasa din disc ceea ce duce la aparitia suparatoarei hernii de disc. Astfel, o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase aflate in canalul spinal din vecinatatea sa. Hernia de disc apare in general in regiunea lombara.
De cele mai multe ori durerile nu se rezuma doar la zona lombara ci ataca si zonele din jur, cuprinzand fesele sau fata posterioara a coapsei, uneori chiar gambele sau picioarele. In plus, durerile sunt insotite de senzatii de amortire si furnicaturi si, treptat, scade forta musculara, reflexele membrelor inferioare se diminueaza putand aparea chiar paralizia piciorului.
Exista cativa factori de risc care conduc catre hernia de disc iar printre acestia se numara: varsta inaintata, sexul (la barbati apare mai frecvent hernia de disc), istoricul accidentarilor in zona lombara, ridicarea de obiecte grele, exercitii fizice efectuate neregulat sau necorespunzator, obezitatea, tusea frecventa.
Nu putem stii cu certitudine ce ne provoaca suferinta lombara decat in momentul in care facem investigatii amanuntite in vederea stabilirii diagnosticului. In acest sens, rezonanta magnetica este cea care poate confirma diagnosticul. In momentul in care se trece la instaurarea unui tratament, obligatoriu se are in vedere eliminarea durerilor si a slabiciunilor musculare prin acest lucru pacientul putand sa-si reia nestingherit activitatile zilnice. Tratamentul clasic consta in terapie medicamentoasa, interventie chirurgicala si terapie recuperatorie. Din aceasta triada, cel mai preferat tratament ramane cel nechirurgical.
Inevitabil, atunci cand ne gandim la hernia de disc o asociem cu durerea. Si ce facem ca sa indepartam acest simptom suparator? Luam medicamente antialgice, preparate antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau chiar analgetice opioide. Insa, trebuie sa tinem cont de un lucru: multe dintre acestea au numeroase reactii adverse. Aici intervine rolul benefic al curcuminului.
Stiti care este cea mai puternica substanta antiinflamatoare naturala? Exact! Curcuminul!
Desi nu este mentionat in mod specific ca tratament pentru boli degenerative de disc, pentru ca este un atiinflamator puternic, curcuminul poate fi utilizat chiar si pentru perioade mai lungi de timp, fara a avea efecte adverse, actiunea sa fiind comparata cu a corticosteroizilor puternici, cu cea a fenilbutazonei si a medicamentelor antiinflamatorii.
Dupa cum am specificat anterior, medicatia traditionala are numeroase efecte adverse (ulcer, sangerari gastrice, probleme la nivel hepato-biliar). Corticosteroizii, adesea prescrisi cu scopul de a reduce inflamatia, scad rezistenta sistemului imunitar, facand ca organismul sa fie predispus infectiilor. Acest lucru poate cauza dureri in gat, stranut, tuse, febra, vedere incetosata, cresterea senzatiei de sete, urinari frecvente. Medicatia prescrisa pentru relaxarea musculaturii este si ea foarte des utilizata. Aceasta are efecte sedative pe termen lung iar pacientii pot deveni dependeti de ea. Pe de alta parte, curcuminul nu produce niciun fel de reactie toxica iar eficienta sa in cazul reducerii inflamatiei – chiar si in cazul herniei de disc – a fost dovedita de-a lungul timpului prin numeroasele studii efectuate de catre specialisti.
Inainte de a-i mentiona calitatile care-l fac renumit, poate ar fi trebuit sa spunem ca acest curcumin reprezinta principalul polifenol al binecunoscutului condiment denumit turmeric. Nu, nu este acelasi lucru cu turmericul! Datorita curcuminului turmericul poseda culoarea deosebita care-l proclama regele condimentelor insa si proprietati curative de neconstestat. Curcuminul se gaseste doar in proportie de 3-5% in turmeric iar organismul nostru, pentru a beneficia de calitatile acestuia, are nevoie zilnic de aproape un gram. Daca am consuma zilnic doar faina de turmeric ar trebui sa folosim in jur de 35 de grame ceea ce pare imposibil, avand in vedere ca bucataria europeana nu este familiarizata cu el precum este cea asiatica. Asadar, cea mai eficienta solutie ramane utilizarea suplimentelor naturale cu curcumin, de tipul capsulelor IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine. Ce este minunat la aceste capsule este aportul pe care-l aduce adaosul de BioPerine – extract de piper negru, care ajuta stimuleaza capacitatea organismului de a asimila substantele benefice continute de curcumin.
Stiati ca folosind curcumin in combinatie cu BioPerine, dupa o cura completa care va dura cateva luni, va veti bucura de o sanatate de invidiat? De ce? Tocmai datorita calitatilor sale:
- incetineste procesele de imbatranire a organismului;
- stimuleaza capacitatea fizica si intelectuala;
- amelioreaza cu succes problemele semnalate la nivelul articulatiilor;
- poate fi utilizat in tratamentul adjuvant al afectiunilor gastrice, hepatice, renale, cardiovasculare;
- se bucura de succes si in ameliorarea afectiunilor de la nivelul pielii;
- este un excelent antiinflamator si antitumoral.
Suna bine, sunt curios pe baza caror studii, articole stiintifice sau experimente, se fac declaratiile din acest articol? Nu contest declaratiile dar e nevoie de referinte.
Buna ziua! Sunt multe studii care atesta beneficiile antiinflamatorii ale curcuminului. Ca exemplificare, iata doua dintre acestea:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854585/