
Cred ca toata lumea a auzit vorbindu-se despre turmeric, aceasta radacina extraordinara folosita inca din cele mai vechi timpuri atat pe post de condiment, cat si pe post de medicament. Medicina Ayurvedica i-a ridicat in slavi beneficiile – si pe buna dreptate – caci efectele sale asupra organismului uman sunt uimitoare. Ce face ca turmericul sa fie atat de apreciat este existenta ingredientului sau bioactiv – curcuminul – principalul responsabil pentru valentele sale medicale. Mai este nevoie sa va reamintim ca curcuminul este un veritabil agent anticancerigen? Pe langa proprietatile sale antitumorale, curcuminul actioneaza si ca un adjuvant in chimioterapie.
Ce este si cum actioneaza un chemosensibilizator?
Rezistenta la medicamente reprezinta un obstacol des intalnit in mai multe arii ale medicinei. In cazul cancerului se mentioneaza rezistenta la mai multe medicamente atunci cand celulele canceroase nu se dau batute in urma tratamentului chimioterapeutic. Aceasta rezistenta poate fi:
inerenta: celulele rezista la tratament fara ca inainte sa mai fi fost expuse unei alte medicatii;
dobandita: celulele devin rezistente la medicamente dupa o recidiva.
Curcuminul, folosit ca tratament adjuvant in chimioterapie, are rolul de a creste sensibilitatea celulelor fata de medicamente sporind si eficacitatea acestora din urma. Mecanismul prin care ”functioneaza” curcuminul este bine descris in articolul ”Death by Design: cazul in care curcuminul sensibilizeaza celulele tumorale rezistente la medicamente”. Iata, pe scurt, esentialul: curcuminul intervine in activitatea proteinelor raspunzatoare de rezistenta la medicamente si induce deteriorarea ADN-ului in cazul celulelor canceroase; induce apoptoza celulelor canceroase; perturba functionarea cailor biochimice care sustin supravietuirea celulara.
Ce spun studiile?
Rolul benefic al curcuminului in terapia diverselor tipuri de cancer a fost atent evaluat in studii clinice si de laborator . Iata cateva dintre concluziile acestora.
Curcuminul compenseaza rezistenta la medicamente in cazul formelor de cancer care afecteaza femeile (mamar, ovarian,etc.)
Cancerul de san este cea mai des intalnita forma de cancer in randul femeilor. Cercetatorii de la Institutul de Biotehnologie Rajiv Gandhi (India) au descoperit ca curcuminul imbunatateste sensibilitatea la 5-FU/5-fluoracil. Acest medicament actioneaza prin inhibarea enzimelor care sunt esentiale pentru refacerea ADN-ului si, prin urmare, povoaca moartea celulelor. Problema este ca celulele canceroase dezvolta rezistenta fata de 5-FU. In aceasta situatie, curcuminul isi intra in drepturi si ajuta medicamentul sa isi faca datoria.
Este dovedit faptul ca curcuminul exercita un efect antitumoral in cazul cancerului mamar si, in acelasi timp, anuleaza rezistenta la medicamente. Combinatia de doxorubicina si nanoparticule de curcumin elimina rezistenta la medicamente si are un efect terapeutic eficient impotriva celulelor cancerului de san rezistent la adriamicina.
Un studiu clinic a fost efectuat pentru a stabili doza de curcumin necesara pentru tratarea cancerului de san in stadiu avansat sau cu metastaze. Conform acestui studiu se recomanda, pe langa doza standard de docetaxel, o doza de 6000 mg curcumin/zi timp de 7 zile la fiecare trei saptamani.
Concluzia de baza este ca curcuminul poate fi utilizat in caz de cancer mamar, ovarian, cervical, in combinatie cu 5-fluoracil, doxorubicin, tamoxifen, docitaxel, paclitaxel, cisplastin.
Curcuminul sporeste efectul terapeutic al chimioterapiei in cancerul gastric
Cancerul esofagian reprezinta maladia in care celulele maligne se formeaza in tesutul esofagian. Esofagul este un conduct muscular care transporta alimentele si lichidele dinspre cavitatea bucala spre stomac. Cele mai frecvente tipuri de cancer esofagian sunt denumite dupa celulele care devin maligne, cum ar fi cele scuamoase (carcinomul scuamos) sau celulele glandulare/secretorii (adenocarcinomul). S-a dovedit că curcuminul consolideaza activitatea antitumorala a 5-fluoracilului si cisplastinului in astfel de celule canceroase.
Curcuminul este folosit ca tratament adjuvant si in cazul cancerului de colon (cancerul care afecteaza intestinul gros). Studiile au dovedit ca curcuminul, combinat cu trioxiran (un anticancerigen experimental), 5-fluoracil, oxaliplatina si dasatinib sensibilizeaza celulele din cancerul avansat de colon. Un studiu clinic a fost efectuat pentru a se determina doza optima de curcumin in cazul cancerului de colon. La inceput, doza a fost de 500 mg/zi care, ulterior, a crescut la 1 si chiar 2 grame/zi. Pacientii au fost tratati si cu agenti chimioterapeutici 5-fluoracil si oxaliplatina. La 11 din 12 pacienti boala a stagnat sau s-a inregistrat un raspuns partial la acest tratament cu simptome adverse minore. Astfel, s-a concluzionat ca curcuminul poate fi utilizat ca adjuvant la tratamentul conventional pentru cancerul de colon.
Cancerul gastric este a cincea cauza a mortalitatii la nivel mondial. Factorul nuclear kappa-B este proteina care controleaza o serie de procese in organism, unul dintre acestea fiind supravietuirea celulara si este dovedit faptul ca activitatea sa sta la baza chimiorezistentei in cazul cancerului gastric. Curcuminul previne activarea factorului nuclear kappa-B si reduce expresia genelor antiapoptotice sau a genelor care promoveaza supravietuirea celulara. Acest lucru reduce chimiorezistenta celulelor canceroase gastrice la doxorubicina si etoposid.
Pancreasul este organul care produce enzime digestive. Curcuminul creste sensibilitatea la gemcitabina a celulelor pancreatice senzitive si rezistente. Studiile clinice sugereaza ca 8 grame de curcumin administrate oral sunt eficiente alaturi de tratamentul cu gemcitabina pentru pacientii cu cancer pancreatic.
Curcuminul creste sensibilitatea la doxorubicina in cancerul la ficat
Se pare ca nanoparticulele de curcumin cresc chimiosenzitivitatea la doxorubicina in cazul tratamentului carcinomului hepatocelular si in cel al cancerului la ficat. Studiile au aratat ca curcuminul a dus la diminuarea nivelurilor de gene necesare pentru supravietuirea celulelor si a redus activitatea proteinelor care provoaca rezistenta la medicamente. De asemenea, tratamentul cu curcumin si doxorubicina a crescut rata apoptozei.
Curcuminul creste chimiosenzitivitatea in cazul cancerului pulmonar
Exista diferite tipuri specifice de cancer pulmonar, printre care se numara carcinomul non-microcelular, cancerul cu celule mari, carcinomul cu celule mici. Aceste clasificari sunt realizate pe baza tipului de celule afectate. Studiile arata ca curcuminul creste sensibilitatea celulelor cancerului pulmonar la carboplatina, cisplastin si erlonitib. Studiile pe animale arata ca curcuminul, in combinatie cu doxorubicina inhiba dezvoltarea tumorilor pulmonare.
Curcuminul si-a dovedit eficienta si in cancerul cerebral
Glioblastomul este un tip de tumoare pe creier care apare in celulele gliale (care protejeaza si sustin neuronii). Acestea sunt rezistente la chimioterapie si radiatii. Cercetarile arata ca curcuminul depaseste sfera de actiune a chimioterapiei si radiorezistentei in celulele glioblastomului si reduce rata de supravietuire a celulelor canceroase interferand cu activitatea factorului nuclear kappa-B si sporind chimiosenzitivitatea celulelor la radiatii si la medicamente (cisplatina, etopozida, camptotecina, doxorubicina).
Extract95 Curcumin&BioPerine – cel mai bun supliment cu curcumin din Romania
Extract95 Curcumin&BioPerine este alegerea perfecta pentru pacientii care sufera din pricina cancerului. Extract95 Curcumin&BioPerine poseda o formula unica in Romania care, alaturi de curcuminul continut prezinta o cantitate importanta de BioPerine – extract de piper negru cu rol in cresterea absorbtiei curcuminului la nivelul intregului organism. Suplimentul oferit de Iana Life actioneaza pozitiv asupra intregului sistem imunitar, greu incercat in urma bolii. Acest supliment poate fi utilizat in cure de lunga durata, fara a prezenta efecte adverse, asa cum se intampla in cazul medicatiei conventionale.