
”Sanatatea este un cuvant mare. Ea cuprinde nu numai corpul, ci si mintea, spiritul si perspectiva unui om.” (James H. West)
Preventie…
Cum ne ferim de muscatura de capusa?
Cu totii trebuie sa tinem cont de masurile de prevenire impotriva muscaturilor de capusa, mai ales ca acum este sezonul lor. Dupa cum spuneam si in prima parte a articolului, dupa o simpla plimbare prin parc ne putem pricopsi cu un chirias nedorit. Si este posibil sa-l observam abia in momentul in care acesta s-a instalat confortabil si a inceput sa se hraneasca cu sangele nostru. Iata cateva masuri utile de preventie:
- utilizarea unui spray special impotriva insectelor (pe care-l gasim in farmarmacii sau il putem realiza noi insine printr-o combinare a catorva uleiuri esentiale: rozmarin, menta, etc.);
- acoperirea unei suprafete cat mai mari a pielii, prin purtarea pantalonilor/sosetelor lungi, a tricourilor cu maneca lunga dar si a hainelor de culoare deschisa, pentru a repera dusmanul mult mai usor;
- in cazul in care locuim la curte si mai avem si animale de companie sau pasari, se va taia iarba, se vor pulveriza periodic insecticide (care nu sunt toxice pentru om sau animale), etc.;
Si totusi, daca m-a muscat o capusa! Cum o indepartez? Si ce fac apoi?
In niciun caz capusa nu va fi indepartata cu mana libera, ci se va utiliza o penseta cu varf ingust sau un instrument special pentru indepartarea capuselor (cel folosit pentru a scoate capusa de pe pielea cainelui). Aceste instrumente ne ajuta sa indepartam in totalitate capusa. Cum procedam:
- apucam capusa cu instrumentul respectiv fie de cap, fie de aparatul bucal, nu de corp;
- fara a smulge brusc sau a rasuci capusa, vom trage usor si continuu, direct in afara;
- dupa ce scoatem capusa o vom pune intr-un borcan cu alcool ca sa o eliminam. Capusa nu moare daca o aruncam la toaleta, de exemplu;
- urmeaza curatarea ranii cu dezinfectant.
Nu uita: cu cat capusa este inlaturata mai repede, cu atat riscul de transmitere a bolii scade!
… si tratament
Daca in urma analizelor si testelor efectuate de persoanele competente in acest sens a fost stabilit diagnosticul de boala Lyme, atunci se va trece la instaurarea unei scheme de tratament in vederea ameliorarii simptomatologiei si a vindecarii pacientului. Tratamentul alopat consta in terapia cu antibiotic in doze mari, antibiotice combinate in cure de patru sau chiar opt saptamani, in functie de stadiul de dezvoltare a bolii.
Tratamentul naturist nu trebuie neglijat, acesta axandu-se pe stimularea si intarirea sistemului imunitar printr-un aport optim de antioxidanti, vitamine, minerale dar si printr-o dieta sanatoasa din care nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele crude.
6 moduri prin care Extract95 Curcumin&BioPerine ajuta pacientii cu boala Lyme
Pentru cei care sunt familiarizati cu articolele de pe site-ul nostru nu mai este un secret ca suplimentul Extract95 prezinta o formula unica in Romania si anume o combinatie foarte eficienta de curcumin in concetratie optima (95%) insotit de extractul de piper negru in forma sa patentata – BioPerine – care-i favorizeaza absorbtia la nivelul intregului organism.
Pentru cei care inca nu stiu ce este curcuminul, ei bine, acesta reprezinta principalul constituent al turmericului, condiment faimos in tarile orientale/asiatice, folosit atat in bucatarie, cat si in medicina traditionala. Curcuminul, caci in el sta toata puterea vindecatoare, poseda proprietati antiinflamatorii si antioxidante care vor fi de mare ajutor celor care sufera de boala Lyme. Iata sase dintre modalitatile prin care curcuminul se face util:
- Reduce eruptiile cutanate
Inca de acum mii de ani, cand la moda era medicina Ayurvedica, turmericul era utilizat ca agent terapeutic in ameliorarea problemelor aparute la nivelul tegumentului. In general, eruptiile cutanate sunt rezultatul unui proces inflamator. In cadrul unui studiu experimental in cazul inflamatiei induse la nivelul pielii, curcuminul s-a dovedit a fi cel mai eficient compus care a redus inflamatia prin inhibarea activitatii chimicalelor inflamatoare. Studiile pe animale au demonstrat ca curcuminul poate atenua mancarimea in cazul reactiilor alergice.
Curcuminul este declarat a fi benefic pentru multe afectiuni ale pielii, cum ar fi sclerodermia, psoriazisul, chiar si cancerul de piele. Proprietatile sale antiinflamatorii si antioxidante ajuta la tratarea acestor conditii. De asemenea, accelereaza vindecarea ranilor si procesul de regenerare a pielii.
Uleiul de turmeric este benefic in situatiile in care pielea sufera din pricina iritatiilor iar in India, un remediu homeopat des intalnit impotriva muscaturilor de insecte este aplicarea pe piele a pudrei de turmeric.
- Combate simptomele similare gripei
Curcuminul are si proprietati antivirale si este eficient in tratarea problemelor care tin de infectii ale tractului respirator.
Febra este un raspuns generat de organism atunci cand acesta se lupta cu o infectie. Factorul nuclear Kappa-B este o proteina complexa care regleaza procesul inflamator. Curcuminul inhiba activitatea acestei proteine si, implicit, ajuta la reducerea febrei.
Curele cu Extract95 Curcumin&BioPerine au proprietati imunomodulatoare si sunt foarte eficiente in intarirea imunitatii, efect apreciat in cazul celor care sufera de boala Lyme.
- Amelioreaza rigiditatea si durerile articulare
Curcuminul este un puternic agent antiinflamator care duce la scaderea activitatii chimicalelor inflamatorii cum ar fi enzimele COX si LOX si, implicit, la reducerea inflamatiei. Aceasta principala proprietate a curcuminului (antiinflamatorie) este de folos in reducerea durerii, a inflamatiei si a rigiditatii articulatiilor. Acesta este si motivul pentru care curcuminul este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii naturale impotriva artritei. Mai precis, in urma a numeroase studii de laborator, s-a stabilit ca curcuminul este la fel de eficient precum analgezicele si antiinflamatoarele prescrise in mod obisnuit (ibuprofen, de exemplu) in tratarea osteoartritelor.
Din cauza ca boala Lyme este caracterizata prin dureri articulare si rigiditate la nivelul incheieturilor, de multe ori este confundata cu artrita reumatoida. Curcuminul este foarte eficient in reducerea acestor simptome, ameliorand in mod vizibil starea de sanatate a pacientilor.
- Atenueaza oboseala accentuata si durerile musculare asociate bolii Lyme
Cand nu este tratata sau nici macar diagnosticata, simptomatologia bolii Lyme include oboseala accentuata, dureri resimtite la nivelul intregului organism de o asemenea intensitate incat persoana in cauza cu greu isi poate indeplini activitatile zilnice.
Studiile de laborator au demonstrat ca suplimentele cu concentratie optima de curcumin previn starile de oboseala, doua dintre proprietatile lor deosebite conlucrand in acest sens. Este vorba despre proprietatile antioxidante – care cresc rezistenta organismului, ajutandu-l sa lupte cu boala si care redau tonusul si vitalitatea – si despre proprietatile antiinflamatorii care reduc cu succes unele dintre cauzele extenuarii (inflamatia si durerea).
- Ajuta in cazul problemelor de natura neurologica si cognitiva specifice bolii Lyme
Din pacate, stadiile avansate ale bolii Lyme prezinta un cumul de simptome neurologice si cognitive. Procesul inflamator ataca membrana care inconjoara creierul (dand nastere meningitei) si terminatiile nervoase. Exista persoane care pot suferi de paralizie faciala, pierderi de memorie pe termen scurt, depresii, insomnii, etc.
Calitatile neuroprotective si antiinflamatorii ale curcuminului lupta impotriva simptomelor de acest tip (neurologice).
- Are proprietati antimicrobiene si repelente
Curcuminul are proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice dovedite. Activitatea antibacteriana este atribuita abilitatilor sale de a distruge membranele bacteriale care sunt vitale pentru supravietuirea microbilor. Studiile au demonstrat ca este eficient chiar si impotriva bacteriilor rezistente la medicamente si actioneaza sinergic impreuna cu antibioticele.
(resurse: turmericforhealth.com, treatlyme.net)