
”Sanatatea nu este pretuita pana cand nu apare boala.” (Th. Fuller)
Are atat de multe simptome, similare cu cele ale altor maladii, incat a fost supranumita “boala cu o mie de fete” sau “marea imitatoare”. Chiar daca la baza tratamentului sta medicatia alopata, nu putem exclude beneficiile pe care alaturarea remediilor homeopate le au asupra ameliorarii starii de sanatate. Extract95 Curcumin&BioPerine este una dintre solutiile adjuvante in tratamentul bolii Lyme.
Daca pana acum cativa ani putini stiau de boala Lyme, situatia s-a schimbat de cand tot mai multe persoane prezinta simptomele acestei boli cauzata de muscatura de capusa. In luna aprilie a acestui an, Directia de Sanatate Publica Sibiu a lansat o alerta epidemiologica pentru boala Lyme, drept urmare a cresterii numarului de oameni care se prezinta la spital cu intepaturi de capuse.
Purtatorii de cuvant ai DSP, citati de publicatia online turnulsfatului.ro, mentioneaza ca, fata de anul 2014 cand la spital s-au prezentat doar 958 de persoane intepate de capuse, in 2015 numarul a ajuns la 1713, numai la nivelul judetului Sibiu fiind depistate 63 de cazuri de boala Lyme (fata de 44 in 2014).
Ploile abundente, schimbarile climaterice, temperaturile ridicate trezesc la viata temutele capuse. Si pe buna dreptate le-am numit “temute” caci nu este persoana care, de cand cu inmultirea cazurilor celor care sufera de boala Lyme, sa nu stea cu teama de a fi muscata, fie la padure, fie in parc sau pur si simplu in propria gradina.
Ce este boala Lyme si cum o dobandim
Pare surprinzator cum o vietate atat de mica precum capusa, poate genera atat de multe probleme, uneori chiar fatale. Numita si borrelioza, boala Lyme este cea mai des intalnita maladie transmisa prin intepaturile de capuse din familia Ixodidae, purtatoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi sau Borrelia afzelii sau garrini.
Initial, boala a fost identificata pentru prima data la un grup de copii din Lyme, Connecticut – Statele Unite ale Americii (in anii 1970). Acestia prezentau simptome asemanatoare celor care apar in cazul artritei. Ulterior, boala a fost descoperita in aproape toate statele americane dar si in Europa, unde a ajuns sa afecteze in jur de 10.000 de oameni pe an.
De regula, capusele paraziteaza corpul animalelor cu sange cald (caini, pisici, pasari, etc.), fiind paraziti hematofagi, care se hranesc cu sangele gazdelor. Cele mai multe cazuri de muscaturi de capuse se inregistreaza din primavara pana in toamna (inclusive). Nu toate capusele transmit boli insa este bine ca, atunci cand se depisteaza muscatura de capusa (atentie, muscaturile capuselor sunt, de regula, indolore!), sa se realizeze un consult medical insotit de analizele corespunzatoare, pentru a se elimina suspiciunea de boala.
Desi este destul de micuta, capusa are o forma care o diferentiaza de alte gaze. Masculii sunt negri, la fel si femelele, insa acestea din urma au abdomenul rosu. Capusele nu sar de pe o gazda pe alta precum puricele, nici nu zboara de ici, colo precum tantarul. Ele se ataseaza de corpul victimei, si raman acolo pana cand sunt indepartate. Cum ne pricopsim cu o capusa? O simpla plimbare prin iarba inalta din parc ne poate darui un chirias nedorit: capusa.
Etapele bolii si simptomatologia
Exista trei etape ale bolii, fiecare fiind caracterizata de un cumul de simptome diferite. Prima etapa este cea a infectiei localizate: dupa o perioada de trei pana la 30 de zile de la muscatura de capusa, in zona respectiva apare inrosirea pielii, o leziune tegumentara (eritem migrator) cu forma tipica, similara unei tinte, care se extinde. La atingerea acestei zone, pacientul nu simte durere sau mancarime, ci doar o senzatie de caldura. Tot in aceasta prima etapa a bolii, persoanele infectate prezinta stari de oboseala si slabiciune, dureri la nivelul incheieturilor, inflamarea ganglionilor limfatici sau simptome similare celor de gripa sau raceala puternica.
A doua etapa este cea a infectiei diseminate. La patru – sase saptamani de la infectare, apar simptome care deja nu mai au legatura cu zona in care a aparut muscatura: dureri ale incheieturilor si tendoanelor, dureri musculare, ameteala, palpitatii. Pot aparea si reactii mai severe cum ar fi semiparezele, poliartrita, meningita, nevrita, pericardita.
A treia etapa este cea a infectiei persistente si poate aparea la cateva luni sau chiar la cativa ani de la momentul infectarii, mai ales la pacientii care nu s-au tratat sau au beneficiat de un tratament incorect aplicat. In aceasta etapa simptomatologia este cronica, afecteaza mai multe parti ale corpului (inima, creieri, nervi, ochi, articulatii). In cele mai grave situatii se instaleaza paraplegia. Pot aparea problemele cognitive, insotite de pierderi de memorie. Circa 5% dintre pacientii aflati in a treia etapa a bolii dar care nu au beneficiat de niciun tratament, prezinta simptome neurologice cronice, asemanatoare celor prezente in cazul sclerozei multiple.
Diagnosticarea
In situatia in care prezinti o muscatura de capusa este indicat ca, in scurt timp, sa faci un test pentru diagnosticarea bolii Lyme. Daca testul dezvaluie existenta bolii, cu cat tratamentul este instaurat mai repede, cu atat sansele de recuperare cresc. De cele mai multe ori, abordarea bolii este una clasica, se merge pe un tratament alopat, cu antibiotice puternice si antiinflamatorii insa si abordarea homeopatica ajuta extrem de mult pacientii. In vreme ce medicina clasica merge pe distrugerea virusului, abordarea holistica isi propune restabilirea sanatatii intregului organism, prin stimularea raspunsului sistemului imunitar si intarirea organelor si a sistemelor afectate de boala.
Diagnosticarea bolii ridica probleme deoarece simtomele pot varia de la persoana la persoana, unele fiind similare cu cele ale altor boli (gripa, artrita, epilepsie, scleroza multipla, artrita, lupus, sindrom Sjorgen, etc.).
Va urma
*afla din partea a doua a articolului cum prevenim aparitia bolii dar si cum ne ajuta curcuminul in redobandirea sanatatii (in cazul in care am fost diagnosticati cu boala Lyme).