
“Apa este cel mai neglijat element al hranirii, dar este unul dintre cele mai importante.” (Kelly Barton)
Cand spunem apa ne gandim la viata, la regenerare si la puritate. Apa are rolul sau aparte in Geneza, apa vie este cea care ofera puteri de nebanuit eroilor din basme, apa sta cuprinsa in celulele organismului uman mentinand bunul echilibru intre nutrientii din interiorul acestora. Suntem 70% apa, insa cati dintre noi se hidrateaza in mod corespunzator? Chiar si acum, in anotimpul racoros, suntem indemnati sa consumam doi litri de apa pe zi pentru a functiona in parametri normali. Conteaza foarte mult cata apa bem, ce fel de apa bem si cum o bem!
Importanta hidratarii
Apa reprezinta o parte semnificativa in toate procesele care au loc in organismul uman: circulatie, digestie, absorbtie, excretie. De asemenea, 75% din apa continuta de organismul uman se regaseste in muschi. Pierderea a 3 procente din cele 75 face ca muschii sa piarda 10% din forta si 8% din viteza. Incredibil, nu?!
Se intampla sa ne lasam prinsi de treburile cotidiene si sa uitam un aspect extrem de important pentru a da randamentul scontat: hidratarea. Sesizam ca ne lipseste apa abia atunci cand se instaleaza senzatia de sete. Aceasta apare cand organismul a pierdut un procent din cantitatea de apa. Uneori nu bagam in seama aceasta stare si pierderea cantitatii de apa ajunge la 2%, dar de data aceasta nu vine singura, ci insotita de dureri de cap, oboseala, scaderea randamentului intelectual si a celui fizic, irasibilitate). Trei sferturi din organismul nostru este apa, avem nevoie de hidratare pentru a functiona asa cum trebuie!
Comparativ cu adultii, copiii au mai multa apa in organism. Bebelusii, de exemplu, au 80% apa. Batranii, in schimb, au 55-60%. Cantitatea de apa pe care trebuie sa o bea un copil sau un adolescent cu varsta intre 11 si 18 ani este de 40-60 ml/kg corp/zi. Adultii trebuie sa consume 35 ml apa/kg corp/zi. Atentie, vorbim de apa, nu de alte lichide (ceai, sucuri din fructe si legume, etc.)!
Stiati ca ficatul, in structura lui, contine 70% apa , inima 79-82%, creierul 85-95% iar oasele intre 15 si 20%?
Cantitatea de apa pe care trebuie sa o consumam zilnic este influentata, in cea mai mare parte, de alimentatie. Proteinele, pentru a fi digerate corespunzator, necesita mai multa apa. Vorbind despre persoanele adulte, fiecare calorie consumata, necesita un mililitru de apa. Asadar, la 2000 de calorii consummate sunt necesari doi litrui de apa. In cazul celor mici, pentru o calorie sunt necesari 1.5 mililitri de apa.
Ce apa este bine sa bem?
Se spune ca cea mai buna apa este aceea care vine de la peste 90 de metri adancime. La fel si apa de izvor este recomandata, mai putin cea carbogazoaza care tulbura echilibrul hidro-mineral al organismului. Cea mai des intalnita apa – si cea mai consumata, este apa de la robinet care, din nefericire, prezinta mai multe dezavantaje: clorul liber ii modifica gustul, mirosul si duce la inhibarea pepsinei (enzima implicata in procesul de digestie), perturba flora intestinala si absorbtia vitaminei E (cu rol antioxidant, de prevenire a cancerului si reducere a imbatranirii celulare). Pentru cei care consuma apa de la robinet (aceasta poate dezvolta compusi
cancerigeni), sunt recomandate capsulele Iana Life Extract95 Curcumin&Bioperine, care au in compozitia lor curcumin, cel mai puternic antioxidant natural.
Apa de la robinet poate fi relativ imbunatatita prin asa numita “dezinfectie a apei”: intr-un vas, se pune o cantitate de apa peste care adaugam plante (menta, busuioc, tei, musetel, coriandru, etc.), o lingurita de plante la un litru de apa. Dupa cinci – sase ore, strecuram apa si o putem consuma pe parcursul intregii zile. Ionii de clor care se gasesc liberi in compozitia apei de la robinet, se vor lega de structura plantelor respective. De asemenea, exista si aparate cu rol in ozonificarea apei.
Cand si cum bem apa?
“Atunci cand ne este sete” nu reprezinta cel mai corect raspuns. Dupa cum am specificat anterior, senzatia de sete apare cand in organism exista deja o pierdere de apa, acel procent de 1%. Este bine sa ne incepem diminetile prin consumarea unui pahar cu apa calduta, aceasta avand rolul de a elimina depozitele de mucus (acumulate pe perioada noptii) de pe traiectul digestiv. De asemenea, apa bauta dimineata favorizeaza tranzitul intestinal.
Multe personae beau apa in timpul mesei, insa acest lucru nu este indicat pentru ca apa (sau alte lichide) deregleaza procesul digestiv prin diluarea sucului gastric. Este bine ca apa sa fie bauta cu o jumatate de ora inaintea mesei si la o ora dupa ce am terminat de mancat. Nu se recomanda apa rece ci cea la temperature camerei.
Se spune ca este bine sa “mestecam lichidele si sa bem solidele”. Nu va repeziti hulpavi asupra unui pahar cu apa si nu-l beti dintr-o suflare! Sorbiti apa usor, cu inghitituri mici, rare, savurati-o, “mestecati-o”.
Apa are memorie
Apa nu este atat de simpla precum pare. Daca omul este influentat in mare parte de tot ceea ce se intampla in afara lui, dar si in interiorul lui (ganduri, sentimente, emotii) moleculele de apa inmagazineaza informatia referitoare la structura chimica, fizica si energetica a lucrurilor cu care intra in contact. Desi japonezul Masaru Emoto este binecunoscut in toata lumea datorita studiului sau “Memoria apei”, primul cercetator care a adus in atentia stiintei acest interesant concept (in 1988) a fost imunologul si homeopatul francez Jacques Benveniste.
Cercetatorul japonez Masaru Emoto este cel care a studiat structura apei, supunand lichidul vital mai multor tipuri de influente, negative sau pozitive: felurite tipuri de muzica, vorbe frumoase sau urate, mesaje scrise, rugaciuni, imagini. Pentru ca moleculele de apa se cristalizau in functie de emotia pe care o percepeau, cercetatorul japonez a sustinut ca apa are memorie, modelandu-se dupa amprenta actiunilor pozitive sau negative la care este supusa.