
Un potential preventiv si terapeutic de neegalat in ceea ce priveste artrita reumatoida il are curcuminul, principalul ingredient activ al radacinii de Curcuma longa/turmeric.
Statisticile ne arata ca un procent din populatia Romaniei sufera din pricina artritei reumatoide. In comparatie cu alte maladii care-si fac de cap in randul romanilor, artrita i-a atins doar pe 200.000 dintre acestia. Aceleasi statistici au stabilit ca artrita este intanita mai des la femei, avand drept cauza principala modificarile hormonale. Netratata, aceasta boala de tip inflamator, duce la scurtarea vietii cu trei sau chiar cu 10 ani, acest lucru datorandu-se si aparitiei altor boli (cardiovasculare, de exemplu).
Cum debuteaza artrita?
Varsta medie de debut a bolii este undeva intre 25 si 40 de ani, insa exista si cauze in care persoane mult mai tinere sunt afectate. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiune reumatice reprezinta a doua cauza de dizabilitate la nivel international.
De ce apare aceasta boala nu se stie cu exactitate, cauza directa fiind necunoscuta. Insa, responsabili pentru declansarea artritei sunt o serie de factori favorizanti printre acestia numarandu-se si fumatul, alimentatia deficitara, viata traita sub zodia stresului, poluarea/radiatiile, factorii chimici, predispozitia genetica (intr-o mica masura), infectiile virale. Practic, stilul de viata si mediul in care traim ne influenteaza foarte mult starea de sanatate.
Stiati ca exista peste 100 de tipuri de artrite, pe primele trei pozitii situandu-se guta, osteoartrita si artrita reumatoida?
In faza de incipit, artrita se manifesta prin dureri articulare puternice, dureri inflamatorii care apar de regula noaptea, cand artriculatiile sunt in repaus, devenind mai puternice in a doua parte a noptii. Practic, cele trei simptome principale care duc la diagnosticarea artritei sunt durerea, rigiditatea articulatiilor (pierderea mobilitatii) si inflamarea articulatiilor – membrana sinoviala din interiorul artriculatiei se ingroasa, produce mult lichid si duce la umflarea articulatiei provocand durere si senzatie de caldura la nivelul articulatiei si a zonei din jurul acesteia. Treptat, artriculatiile se deformeaza iar osul poate suferi o decalcifiere generala in apropierea articulatiei si in lipsa unui tratament adecvat sau daca acesta intarzie foarte mult pot aparea noduli in zonele din jurul articulatiei.
Simptomele principale atrag dupa ele o serie de simptome secundare printre care se numara oboseala, febra, strarea de slabiciune, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate. Calitatea vietii este serios afectata. Aflata in incapacitatea de a-si desfasura viata in mod normal, asa cum era obisnuita, persoana care sufera de artrita poate ajunge sa manifeste episoade serioase de depresie.
Boala cu patru faze
Este evident ca depistarea din timp a bolii si instaurarea unui tratament adecvat va incetini procesul de evolutie al acesteia. In functie de modul in care sunt afectate articulatiile exista patru faze sau stadii ale evolutiei bolii, si anume:
- In prima faza apare rigiditatea de la nivelul articulatiilor. Pentru ca activitatile fizice nu sunt foarte afectate, artrita nu va fi detectata in urma examenelor radiografice.
- In acest stadiu apare inflamatia care distruge, progresiv, cartilajul. Articulatiile incep sa-si piarda din mobilitate, se deformeaza, apar umflaturi. Persoana suferinda isi desfasoara activitatile zilnice, insa mai redus ca de obicei si in prezenta durerii.
- In cea de-a treia faza, artrita devine severa, modificarile suferite de articulatii se pot observa la radiografii. Aici este etapa in care apar anchilozele si atrofiile musculare.
- Faza terminala coincide cu pierderea totala a mobilitatii si instalarea invaliditatii. Pacientii devin dependenti de cei din jur.
Orice semn de neliniste in aceasta privinta trebuie sa va impinga sa mergeti la un control pentru ca, identificata la timp si tratata corespunzator, artrita nu va ajunge in stadiile de final. In plus, dupa cum vom vedea ulterior, exista solutii din natura care pot preveni aparitia bolii sau, daca boala deja s-a instalat, ii poate incetini evolutia.
Ce forme de tratament se impun?
Pe cat este de anevoioasa aceasta boala, pe atat de complicat si dificil este tratamentul. In principiu, medicul va prescrie o medicatie care are drept tinta reducerea inflamatiei si a durerilor, urmarindu-se incetinirea evolutiei bolii si imbunatatirea calitatii vietii. Printre medicamentele prescrise in mod uzual se numara antiinflamatoarele si analgezicele (Ibuprofen, Cortizon, Aspirina, Indometacin, Diclofenac), antireumaticele precum Metotrexat, Hidroxixlorochina, etc.
De asemenea, se recomanda o alimentatie din care sa nu lipseasca produsele bogate in omega 3 (somon, ton, macrou, etc.), vitamina D (seminte, oua, iaurt), antioxidanti (legumele, fructele, plante aromatice). Trebuie evitate produsele lactate grase, faina alba, carnea grasa, sarea, etc. Se recomanda mentinerea unei greutati corporale optime pentru ca surplusul de kilograme poate agrava considerabil simptomele artritei.
Importante pentru controlul si stoparea artritei sunt si kinetaterapie, fizioterapia sau gimnastica medicala.
De ce sa optam pentru o solutie naturala?
Raspunsul este simplu daca ne gandim putin la efectele adverse pe care le au medicamentele mentionate anterior. Intr-adevar, pe termen scurt, acestea par a fi solutia ideala deoarece reduc simptomatologia, insa scopul unui tratament adecvat nu doar de a diminua durerile si rigiditatea ci si de a opri evolutia bolii. Ori in cazul medicatiei conventionale, reactiile secundare nu intarzie sa apara: gastrite sau ulcere, afectarea functiei renale, alergii, anemii, probleme oculare, etc.
Ca modalitate atat de prevenire a bolii, cat si de ameliorare a ei se recomanda aportul de antioxidanti, o dieta echilibrata saraca in grasimi si proteine, o viata activa si lipsita de stres, suplimentele naturale care nu prezinta reactiie negative ale medicatiei folosite in mod curent.
Un potential preventiv si terapeutic de neegalat in ceea ce priveste artrita reumatoida il are curcuminul, principalul ingredient activ al radacinii de Curcuma longa/turmeric. Studii relativ recente efectuate in randul pacientilor cu artrita reumatoida au comparat efectele curcuminul cu cele ale fenilbutazonei privind reducerea umflaturilor de la nivelul articulatiilor si reinstaurarea mobilitatii. Efectele antioxidante si antiinflamatoare de care se bucura curcuminul il recomanda ca fiind un supliment de neocolit atat pentru prevenirea maladiei cat si ca adjuvant in ameliorarea simptomatologiei. In plus, trebuie sa retinem ca curcuminul NU prezinta efectele secundare ale medicamentelor folosite in tratamentul conventional impotriva artritei.
ALEGE combinatia eficienta: Extract95 Curcumin&BioPerine!
Inca din cele mai vechi timpuri, turmericul a fost utilizat atat in bucataria orientala cat si in medicina chineza si Ayurvedica, fiind cel mai renumit condiment-medicament din istorie. In India, turmericul este considerat a fi antiinflamatorul principal iar persoanele care practica yoga, de exemplu, il utilizeaza frecvent pentru a-si mentine sanatoase tendoanele si ligamentele cu scopul de a realiza perfect si fara vreo suferinta asanele (posturile yoga).
Curcuminul este principiul activ din turmeric, cel care inglobeaza majoritatea calitatilor vindecatoare ale acestei exceptionale plante. In urma numeroaselor studii de laborator realizate in ultimii ani, s-a dovedit ca curcuminul este un eficient antiinflamator, anticancerigen, antioxidant, antiviral, antibacterian, etc. fiind util in ameliorarea simptomatologiei unui spectru larg de maladii contemporane.
Cea mai eficienta si mai accesibila formula pentru a putea beneficia de calitatile curcuminului ne este oferita de Iana Life prin suplimentul Extract95 Curcumin&BioPerine. Extractul de piper negru – BioPerine – vine sa sustina proprietatile curative ale curcuminului, crescandu-i absorbtia la nivel intestinal dar si utilizarea hepatica, prin activarea enzimelor de conversie specifice.
Afla mai multe OFERTA Iana Life si bucura-te de o primavara fara dureri articulare dar si de un sistem imunitar fortificat!