
Eficienta curcuminului, dovedita si prin studii de laborator
Studiile la care a fost supus curcuminul mentioneaza, printre altele, ca extractul de turmeric poate ameliora cu succes diverse afectiuni renale. Unul dintre studii ne aminteste ca inflamatia joaca un rol important in bolile de rinichi ducand, in final, la insuficienta renala. Inflamatia este caracterizata prin producerea de substante chimice pro-inflamatorii si migrarea ceulelor albe din sange la locul leziunii sau al infectiei.
Factorul alfa de necroza tumorala – TNF-alfa – este principalul mediator inflamator care activeaza un grup de proteine numite factorul nuclear kappaB (acesta regleaza procesul inflamator). Factorul alfa de necroza tumorala scade expresia proteinei peroxizomului si accelereaza in continuare inflamatia.
Un studiu experimental a fost realizat pentru a evalua rolul curcuminului in tratarea inflamatiei in caz de insuficienta renala. Mai multe animale de laborator (sobolani) au fost impartite in trei grupe: una care nu a primit tratament, una care a primit curcumin si una care a primit enalapril (un medicament utilizat in tratamentul tensiunii arteriale prin modularea factorilor controlati de rinichi. Este utilizat si pentru tratarea afectiunilor cauzate de insuficienta renala cronica.) Valorile crescute ale ureei, creatininei din plasma si ale altor parametri au fost observate in grupul care nu a primit tratament ceea ce a indicat o insuficienta renala cronica. Aceasta conditie a fost ameliorata prin tratamentele cu curcumin si enalapril. Curcuminul a redus nivelurile de TNF-alfa si a prevenit activarea NF-kappaB.
Concluzia trasata a fost aceea ca curcuminul s-a dovedit a fi la fel de eficace precum enalaprilul in tratarea insuficientei renale cronice iar faptul ca nu este toxic il recomanda drept un tratament bun in cazul bolilor renale atat singur, cat si in combinatie cu alte medicamente.
Nitrilotriacetatul (NTA) reprezinta un agent de chelare a fierului intalnit in detergentii de rufe care cauzeaza toxicitate si tumori la nivelul rinichilor. In cadrul unui studiu de laborator, unui grup de cobai le-a fost injectat nitrilotriacetat ceea ce le-a provocat stres oxidativ (dezechilibru intre agentii prooxidanti si antioxidanti), peroxidarea lipidelor (oxidarea grasimilor gasite in membrana celulelor de catre radicalii liberi) si modificarea bazelor ADN-ului.
Cobaii supusi studiului au fost hraniti cu o dieta suplimentata fie cu curcumin sau tetrahidrocurcumin – un metabolit derivat din curcumin.
Stresul oxidativ a fost controlat de curcumin prin cresterea productiei de enzime antioxidante. Concluzia studiului a fost ca proprietatile antioxidante ale curcuminului sunt esentiale in lupta impotriva tumorilor renale.
Rinichii polichistici se datoreaza unei dereglari genetice care duce la formarea mai multor chisturi pe rinichi. Aceste chisturi sunt umplute cu lichid cauzand tumefierea sau umflarea masiva a rinichiului. A fost organizat un studiu amplu care a avut drept scop evaluarea efectului inhibitor al curcuminului asupra formarii chisturilor renale. In cadrul experimentului au fost utilizate doua linii celulare diferite. S-a demonstrat ca curcuminul inhiba dezvoltarea chisturilor cu pana la 62% (atunci cand este administrat in doza maxima) fara a fi toxic pentru organism. Curcuminul a produs aceste efecte benefice prin influentarea productiei de proteine implicate in cresterea celulara.
Glomerulonefrita este o afectiune renala care impiedica rinichii sa-si indeplineasca functiile de filtrare si de excretie, caracterizata printr-o inflamatie persistenta a vaselor mici de sange (leziuni glomerulare primare). Capacitatea rinichilor de a retine proteine si celule rosii este afectata. Administrarea a 30 mg curcumin/kg corp reduce glomerulonefrita si imbunatateste functiile renale.
Nefropatia diabetica, una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului, reprezinta principala cauza a stadiului terminal de insuficienta renala. Nefropatia diabetica este determinata de aparitia unor leziuni la nivelul rinichilor si de o concentratie mare de glucoza in sange ceea ce duce la afectarea functionarii nefronului. Pentru a evita aparitia acestei afectiuni, bolnavii de diabet trebuie sa isi mentina in limite normale atat tensiunea arteriala cat si nivelul glicemiei.
In urma unui studiu de laborator realizat pe sobolani suferind de diabet indus experimental, s-a studiat efectul pe care curcuminul il are asupra functiei renale. Sobolanii au fost impartiti in patru grupe experimentale, dintre care doua au fost tratate cu doze de 15 respectiv 30 mg curcumin/kg, timp de doua saptamani. In urma studiului, s-a demonstrat ca curcuminul a atenuat atat disfunctiile renale cat si stresul oxidativ, dovendindu-si astfel potentialul curativ in cazul nefropatiei diabetice.
Unii aleg turmericul. Altii merg pe mana curcuminului. Noi va recomandam sa alegeti a doua varianta.
Turmericul este bun, aromat, excelent in combinatia cunoscuta sub numele de curry si delicios atunci cand ii simtim savoarea in mancaruri felurite. Insa puterea lui paleste in fata curcuminului, caci tocmai extractul sau este cel care poseda toate calitatile curative: antioxidante, antiinflamatorii, antivirale, antitumorale, etc. Turmericul contine foarte putin curcumin – pana la 5% – si ar trebui sa consumam zilnic mai multe zeci de grame de turmeric pentru a simti pe pielea noastra beneficiile curcuminului. Si nici asa aceste beneficii nu ne sunt garantate deoarece capacitatea de absorbtie a curcuminului la nivelul organismului este foarte scazuta. Insa, in prezenta BioPerinei din capsulele Extract95 Curcumin&BioPerine, atat absorbtia cat si biovalabilitatea curcuminului sunt crescute, proprietatile acestuia atingandu-si scopul.
Iata ca natura ne dovedeste inca o data ca forta sa vindecatoare lucreaza in beneficiul nostru, fara a avea efecte secundare si fara a ne indopa cu chimicale! Dar trebuie sa retinem ca, pe langa o cura cu Extract95 Curcumin&BioPerine, se impune si o alimentatie sanatoasa, cu 80% hrana alcalina (legume, fructe, plante aromate, condimente, etc.) si doar 20% hrana acida (lactate, proteine animale, etc.) In prezenta unui stil de viata dezechilibrat, sangele va contine multe toxine care vor trebui filtrate de catre rinichi. Toxinele, substantele sintetice blocheaza si distrug nefronii, generand inflamatii severe.