
Cine a trecut printr-o interventie chirurgicala stie cat de anevoioasa si suparatoare poate fi perioada post-operatorie, atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Aceasta faza care urmeaza dupa interventia in sine este, la randul ei, alcatuita din trei etape: recuperarea imediata (momentele cand pacientul se trezeste din anestezie), recuperarea intermediara (perioada de spitalizare), recuperarea pe termen lung sau intarziata (cand pacientul isi revine complet si ajunge la stadiul in care poate sa isi desfasoare in mod normal activitatile zilnice).
Interventia chirurgicala, desi este o tehnica utilizata pentru a vindeca sau a reduce anumite afectiuni, este o procedura invaziva si, prin urmare, este posibil sa provoace o reactie din partea sistemului imunitar, similara cu cea a corpului atunci cand este supus unei traume (atunci cand sufera o rana, de exemplu). Diferitele tipuri de interventii chirurgicale prezinta riscuri variate si susceptibile. Asadar, este esential sa constientizam ca ingrijirea postoperatorie este foarte importanta, poate chiar mai importanta decat pregatirea si ingrijirea preoperatorie. Avand in vedere cresterea calitatii tratamentelor este un lucru normal si absolut necesar sa incercam sa gasim tehnici eficiente si sigure pentru a combate riscurile asociate recuperarii post-chirurgicale.
Cum ne ajuta curcuminul?
Curcuminul este principalul polifenol continut de condimentul auriu cunoscut sub denumirea de turmeric. Istoria turmericul dateaza din perioada vedica a Indiei, iar literatura sanscrita a pastrat referiri la utilizarea sa ca veritabil elixir al sanatatii. Planta poseda numeroase proprietati farmacologice care vin in completarea efectelor benefice pe care le are asupra organismului. Calitatile terapeutice se datoreaza existentei compusilor din pudra de turmeric (contine peste 100 de constituent biologici active). Componentele majore sunt uleiul de turmeric si agentii care ii confera, printre altele, culoarea deosebita: curcuminoizii. Dintre acestia se diferentiaza curcuminul, demetoxicurcuminul si bisdemetoxicurcuminul care sunt antioxidanti naturali. Insa cel mai important este curcuminul, principalul responsabil pentru activitatea biologica a turmericului.
In conformitate cu indrumarile privind managementul gestionarii durerilor postoperatorii, publicate de catre Departamentul American de Sanatate si Servicii Umane, consecintele fiziologice ale durerii postoperatorii sunt clasificate dupa cum urmeaza: stresul post-chirurgical (dureri), complicatii respiratorii, complicatii cardiovasculare, complicatii tromboembolice (formarea cheagurilor de sange), complicatii musculo-scheletice, complicatii psihologice. Aceasta clasificare include o varietate de simptome si, in randurile care urmeaza, vom incerca sa explicam cum poate curcuminul sa ajute in recuperarea postoperatorie. Iata opt dintre efectele sale sunt uimitoare:
- Un analgezic eficient!
Curcuminul este un analgezic potrivit in ameliorarea durerilor de orice fel (chiar si postoperatorii) si, spre deosebire de medicamentele cu continut ridicat de chimicale, el nu prezinta reactii adverse. In urma unei interventii chirurgicale, durerea este poate cel mai suparator efect. Sistemul imunitar percepe operatia ca pe un prejudiciu adus organismului si, prin urmare, reactioneaza la aceasta cauzand durere. Un studiu efectuat de Stanford University School of Medicine, California, a evaluat potentialul curcuminului in tratarea durerilor postoperatorii. Rezultatele au aratat ca curcuminul a redus semnificativ sensibilitatea la durere si cea la caldura (cauzata de inflamatie).
Un studiu realizat in India a dovedit efectul remarcabil al curcuminului in ceea ce priveste reducerea durerii postoperatorii la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a calculilor biliari. Pacientii care au primit si curcumin pe langa doza obisnuita de analgezice, au simtit o reducere semnificativa a durerilor, comparativ cu cei care au primit doar analgezice traditionale.
Proprietatile antiinflamatorii ale turmericului se fac remarcate in eliminarea durerii si a inflamatiei asociate cu conditiile post-chirurgicale.
O alta proprietate prin care curcuminul ajuta la ameliorarea durerilor este aceea ca actioneaza ca un agent antinociceptiv, ajutand la reducerea sensibilitatii la durere.
- Tine infectiile la distanta!
Curcuminul este un bun agent antimicrobian si este utilizat cu succes in prevenirea infectiilor care pot aparea in urma operatiilor. Se stie ca, in astfel de situatii, infectiile pot afecta activitatea intregului organism, uneori fiind chiar fatale. Pielea noastra serveste drept bariera impotriva microbilor; prin urmare, orice incizie la nivelul ei poate fi o cale prin care infectia isi face loc in organism. Infectarea inciziei duce la acumularea de sange si puroi.
Una dintre infectiile asociate cu procedurile invazive (interventii chirurgicale) este infectia MRSA. Infectiile pielii cu stafilococi, inclusiv MRSA, incep ca niste mici umflaturi rosiatice, similare ciupiturii de paianjen care se transforma rapid in abcese profunde si dureroase care pot necesita drenaj chirurgical. Un grup de cercetatori din Coreea de Sud a testat proprietatile curcuminului in ceea ce priveste activitatea sa impotriva MRSA. Rezultatele au indicat ca curcuminul nu doar elimina infectia dar actioneaza si ca o bariera, impiedicand bacteriile sa patrunda in celulele sanatoase.
- Curcuminul trateaza ranile
Ranile chirurgicale se refera la inciziile practicate in cadrul interventiilor chirurgicale. Marimea acestora variaza in functie de tipul operatiei iar refacerea acestora se clasifica in primara (rana este suturata) si secundara (rana este lasata deschisa urmand a se vindeca pe cale naturala). Prin proprietatile sale antioxidante, curcuminul ajuta la refacerea rapida a ranilor. Celulele sunt deteriorate de prezenta speciilor reactive de oxigen care se combina cu grasimile prezente in membrana celulara, modificand structura naturala a membranei si provocand moartea celulelor. Acest proces poarta numele de peroxidare lipidica iar curcuminul il poate preveni.
- Curcuminul – agent anticoagulant
Cheagurile de sange sunt o masa solida de celule sanguine acumulate. Ele sunt benefice in cazul unei accidentari doarece pot preveni sangerarea insa pot fi si daunatoare atunci cand obstructioneaza fluxul sanguin in vasele de sange sanatoase. Tromboza venoasa profunda este una dintre complicatiile severe postoperatorii. Simptomatologia include umflarea, inrosirea si incalzirea zonei afectate. Administrarea de curcumin previne formarea cheagurilor de sange (are proprietarea de „a subtia” sangele) prin cresterea timpului de coagulare a sangelui si inhibarea producerii de trombina – enzima responsabila cu coagularea sangelui.
- Curcuminul si complicatiile cardiovasculare
Cateva dintre problemele cardiace care pot aparea dupa o interventie chirurgicala au legatura cu cresterea tensiunii arteriale si cu ischemia miocardica. Numeroase cercetari au demonstrat existenta proprietatilor cardioprotectoare ale curcuminului bazate pe faptul ca acesta este un excelent agent antiinflamator si antioxidant.
- Curcuminul si complicatiile respiratorii
Complicatiile respiratorii aparute in urma unei interventii chirurgicale au drept cauza reducerea senzatiei de tuse si acumularea de secretii la nivelul gatului. Respiratia este ingreunata si de faptul ca o respiratie profunda provoaca disconfort la nivelul ranei chirurgicale (mai ales daca aceasta este la nivelul abdomenului/toracelui). In ameliorarea tusei si eliminarea sputei foarte eficient este uleiul volatil de turmeric.
- Un bun antidepresiv!
Depresia postchirurgicala este asociata cu anestezia, medicatia, durerea, starea de constipatie (din cauza medicamentelor) si o stare generala alterata. Curcuminul este foarte eficient in starile depresive.
- Reduce oboseala postoperatorie
De regula, la peste 30% dintre pacientii care au suferit interventii chirurgicale, oboseala postoperatorie dureaza o luna. Nutritia, lipsa de miscare, stresul pre si post chirurgical, durerea, toate acestea cauzeaza starea de oboseala. Curcuminul se dovedeste a fi un excelent agent imunomodulator: reduce inflamatia, imbunatateste imunitatea organismului si reduce oboseala postoperatorie.
O buna si corecta recuperare postoperatorie este vitala in procesul de vindecare. In general, pacientii sunt nerabdatori sa scape de interventie si, o data eliminat raul, tind sa isi neglijeze sanatatea. Dupa orice interventie chirurgicala, organismul este fragil, sensibil si tinde sa se obisnuiasca cu schimbarea survenita. Tocmai de aceea are nevoie de ingrijire suplimentara si de toata atentia pentru a se recupera in mod corespunzator si a reveni la stadiul normal. Curcuminul, prin minunatele sale calitati, nu doar ca il va ajuta in recuperare dar va sustine si consolidarea intregului sistem imunitar.