
Eficienta curcuminului este dovedita nu doar in lupta cu kilogramele in plus ci si in combaterea bolilor asociate cu obezitatea!
Daca am pune in balanta persoanele care sufera din pricina kilogramelor in plus si persoanele care sufera din pricina malnutritiei (la nivel mondial vorbind), balanta s-ar inclina in favoare celor supraponderale si obeze. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, in intreaga lume, exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale si in jur de 800 de milioane de persoane malnutrite.
Obezitatea nu este doar o problema de ordin estetic. Daca vizualul mai poate fi educat, nu acelasi lucru se poate spune si despre sanatate, pentru care trebuie sa ne luptam acerb ca sa nu fie ingenunchiata de surplusul exagerat de kilograme. Caci greutatea excesiva reprezinta un risc major pentru mai bine de 75% dintre bolile contemporane. Poate parea greu de crezut, insa un roman din patru sufera de obezitate. Asta inseamna ca in tara noastra peste 3,5 milioane de persoane sunt obeze. Ce e trist si ingrijorator, in acelasi timp, este ca doar 10% din aceasta cifra se prezinta la un control medical si doar un procent este inclus intr-un program national de educatie impotriva obezitatii.
Daca ar fi sa dam o definitie obezitatii, aceasta ar suna cam asa: cea mai frecventa boala metabolica, asociata adesea cu alte boli cronice severe (boli cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn) care este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in functie de indicele de masa corporala (IMS) – calculat prin raportul greutate/inaltime la patrat, obezitatea este impartita in trei: obezitate de gradul 1 (IMS intre 30 – 34,9 kg/m2), obezitate de gradul 2 (IMS intre 35 – 39.9 kg/m2), obezitate de gradul 3 (IMS egal sau peste 40 kg/m2). Cat priveste persoanele care au un indice de masa corporala cuprins intre 25 si 29,9 kg/m2 acestea sunt incadrate ca fiind supraponderale.
XXL nu este la moda!
Cand treci de la masura S (sau M) la XXL atunci ai o problema, generata de excesul de kilograme. In acest sens, XXL nu este la moda si se pune problema unei schimbari de 360 de grade in majoritatea aspectelor vietii, in special in cele care au legatura directa cu statea de sanatate. Pentru ca, in mare parte, riscul de obezitate este direct proportional cu calitatea vietii – aici intrand dietele, activitatea fizica, gestionarea stresului, etc. – vom lucra pentru imbunatatirea acesteia.
Pe scurt, iata trei aspecte majore de care trebuie sa retinem atunci cand ne referim la obezitate:
- Factorii care influenteaza aparitia obezitatii:
- Consumul excesiv de calorii;
- Lipsa activitatii fizice;
- Odihna insuficienta;
- Substantele poluante din mediu care interactioneaza cu metabolismul lipidic;
- Consumul ridicat de medicamente care au ca efecte adverse cresterea in greutate (antipsihoticele atipice);
- Factorul genetic;
- Factorul social.
- Efectele obezitatii asupra sanatatii:
- Afectiuni cardiovasculare;
- Diabet de tip 2;
- Osteoartrita;
- Astm;
- Cresterea nivelului de colesterol;
- Cancer;
- Steatoza hepatica nealcoolica;
- Stigmatizarea sociala;
- Reducerea sperantei de viata;
- Abordarea terapeutica a obezitatii:
- Regim dietetic;
- Activitate fizica regulata;
- Chirurgia bariatrica.
O parte din acest al treilea punct face de fapt subiectul randurilor care urmeaza pentru ca, atunci cand ne raportam la un regim dietetic, cu un aport caloric scazut dar bine cotat din punct de vedere nutritional, integram in imaginea de ansamblu a alimentatiei sanatoase si suplimentele naturale care ne pot fi de folos in eliminarea kilogramelor nedorite.
Extract95 Curcumin&BioPerine: prietenul siluetei!
Nutritionistii ne sfatuiesc sa utilizam cat de mult posibil plantele aromatice, nu doar pentru savoarea lor, cat mai ales pentru efectele benefice pe care acestea le au asupra sanatatii. Toate plantele aromatice sunt deosebite insa, dintre ele, cea mai cercetata in ultimii ani este radacina de Curcuma longa sau turmericul, binecunoscut condiment indian, renumit pentru culoarea sa deosebita dar si pentru compusii sai importanti pentru sanatatea organismului uman.
Cel mai important compus al turmericului este curcuminul, pe care, alaturi de extractul de piper negru – BioPerine – il regasim in suplimentul alimentar natural Extract95 Curcumin&BioPerine.
Un studiu destul de recent arata ca curcuminul poate fi de mare ajutor persoanelor obeze favorizand arderea caloriilor si modificand compozitia celulelor grase. Organismul nostru are un tesut adipos bun si unul rau. In functie de stilul de viata al fiecaruia dintre noi, de conditiile de mediu, de dieta, de activitatea fizica, va exista un anumit raport intre cele doua tesuturi iar de acest raport va depinde si starea noastra de sanatate.
Tesutul cel bun, sau brun, se gaseste in jurul vaselor mari si al organelor toracice, fiind specializat in consumul de energie. Acesta are un rol cheie in procesul de termogeneza (adipocitele brune ard grasimea). Adipocitele care intra in componenta sa contin un numar mare de mitocondrii care ii confera culoarea specifica. De cealalta parte, tesutul rau sau tesutul alb constituie rezervorul energetic cel mai important al organismului. Este situat sub piele si in profunzimea abdomenului, daca ne referim la barbati, iar in cazul femeilor este prezent in zona feselor si a coapselor. Acest tesut adipos are o capacitate mare de expansiune iar acumularea excesiva de grasime este strans legata de tulburarile de metabolism.
Celulele adipoase din componenta tesutului alb produc hormonul denumit adinopectina care face ca ficatul si muschii sa fie sensibili la actiunea insulinei, scazand riscul aparitiei diabetului sau a bolilor cardiovasculare. In cazul unei persoane obeze, productia de adinopectina scade si astfel se declanseaza bolile grave. De aceea este necesar ca cele doua tipuri de tesuturi sa fie echilibrate.
Aici intervine rolul curcuminului pentru ca el este capabil sa transforme adipocitele in celule brune, in felul urmator:
- Creste expresia genelor specifice tesutului adipos brun, aceasta fiind o forma de modificare epigenetica nutrigenimica adica un nutrient este capabil sa modifice structura unei gene de expresie din exterior in interior ceea ce duce la schimbari semnificative in structura si functionarea celulelor implicate;
- Stimuleaza producerea de noi mitocondrii;
- Creste nivelul de lipaza intracelulara hormonsensibila si acetil CoA carboxilaza – doi markeri ce joaca un rol major in lipoliza si lipogeneza;
- Creste activitatea protein-kinazei AMP, ceea ce duce la imbunatatirea homeostaziei metabolice care este in dezechilibru in cazul persoanelor obeze.
“European Journal of Nutrition” noteaza beneficiile pe care curcuminul le poseda in tratamentul dar si in prevenirea obezitatii, precum si legatura acestuia cu procesele inflamatorii asociate obezitatii si tulburarilor metabolice. Curcuminul este recunoscut ca fiind un puternic antiinflamator si se stie ca inflamatia cronica este semnul distinctiv al celor mai multe maladii cronice (diabet, artrita, bolile de inima).
Insa multi oameni nu sunt constienti de faptul ca obezitatea contribuie la agravarea inflamatiei cronice din organism care poate duce la declansarea gravelor tulburari de metabolism, cum ar fi rezistenta la insulina si diabetul de tip 2. Rolul curcuminului este acela de a modula mai multe cai de transductie celulara care contribuie la acest proces nedorit si daunator.
“Aceste descoperiri ar putea permite noi strategii de tratamente fitochimice precum si folosirea curcuminului in practica clinica pentru tratamentul si prevenirea bolilor cronice care au legatura cu obezitatea. In plus, costul relativ scazut al curcuminului, siguranta si eficacitatea dovedite, il recomanda cu incredere ca fiind parte dintr-o dieta sanatoasa.” (studiu www.ncbi.nlm.nih.gov – rolul antiinflamator al curcuminului in obezitate si tulburarile de metabolism legate de obezitate)
Stiati ca…
… grecii au fost primii care au recunoscut obezitatea ca fiind o afectiune medicala? “Obezitatea nu este o boala in sine, ci si premergatoare altor boli” spunea Hipocrat.
… a fost o vreme in care obezitatea era privita ca un semn de bunastare si prosperitate? Acest lucru se intampla in perioada Evului Mediu si a Renasterii.
… in comparatie cu persoanele cu greutate normala, cele obeze prezinta cele mai ridicate rate de absenteism la locul de munca si au concedii medicale prelungite?