
Exercițiu de imaginație:
Îți petreci o zi obișnuită: aceiași oameni, același loc de muncă, aceeași mâncare; te copleșesc aceleași situații stresante dintotdeauna. Brusc, inima îți stă în loc. Coboară de la locul ei, îți cuprinde chipul cu mâinile-i roșiatice și calde, te privește adânc în ochi și spune: ”Oare când vei înceta să mă încarci cu toate presiunile și negativismul zilelor obișnuite? Oare când vei începe să mă iubești și mă prețuiești așa cum merit? Eu bat numai și numai pentru tine iar tu… Ai grijă de mine, de noi!” Pentru a asculta glasul inimii până și timpul a stat în loc, preț de câteva secunde. Clipești buimac și te simți ca și cum inima ți-ar fi sărit din piept. Apeși palma dreaptă pe partea stângă a pieptului și simți viața cum te cuprinde și cum te responsabilizează – prin bătăi regulate, ca un ticăit de ceas elvețian – să o apreciezi neîncetat. Acum știi ce ai de făcut?
Despre inimă s-au scris milioane, poate chiar miliarde de pagini, unele mai romanțate, pline de iubire și alte sentimente înălțătoare, altele mai tehnice, o înșiruire de studii medicale care au disecat și-au analizat funcțiile organului denumit și ”motorul vieții”.
Statisticile arată că, peste tot în lume, insuficiența cardiacă se numără printre principalele cauze de deces. În România, peste 60% dintre decese se datorează bolilor cardiovasculare, frecvența acestora crescând alarmant în ultimii 15 ani, ceea ce ne situează pe locul patru din Europa la acest trist capitol.
Care sunt cauzele unei inimi bolnave?
În mod sigur boala nu se instalează fără o cauză anume. Iar când vorbim de afecțiunile cardiace, acea cauză se multiplică: de la fumatul și consumul de alcool în exces, până la dietele defectuoase, sedentarismul și modul de viață dezechilibrat. Să nu uităm de stres care, în ultimii ani, a stat – și stă în continuare – la originea multor afecțiuni (și nu doar a celor cardiace).
Să ne imaginăm că organismul nostru este un mecanism complex compus din motorașe, felurite piese, șurubele, canale, țevi sau conducte, toate legate între ele cu o precizie uimitoare. Să zicem că, prin conducte, curge un lichid care pune în funcțiune întregul mecanism. În timp, pe interiorul acestor conducte se depun reziduuri care le îngustează pereții, astfel lichidul vital circulând cu dificultate. Dacă aceste conducte ar crăpa, ce s-ar întâmpla cu mecanismul? Ar mai funcționa? Conductele sunt de fapt arterele noastre, iar îngroșarea pereților arteriali se definește, în termeni medicali, prin ateroscleroză. Aceasta este responsabilă pentru majoritatea bolilor cardiovasculare și este prima boală ”rostită” de-o inimă suferindă.
Un tratament pe placul inimii
O inimă sănătoasă și fericită dăruiește și primește iubire, susține și revigorează întregul organism, nu ne dă palpitații, ci doar emoții pozitive! De aceea, haideți să ”ne luăm inima-n dinți” și să fim mai responsabili cu noi înșine. Știm cu toții că este mai bine să prevenim decât să tratăm. Dacă am alunecat deja pe o pantă greșită (a se citi mod de viață defectuos), mai avem timp să ne redresăm! Pentru acest lucru sunt necesare:
- adoptarea unei diete adecvate, pentru alcalinizarea organismului (reducerea acidității); un organism asupra căruia tronează aciditatea, este un organism predispus bolilor. Consumați fructe, legume, ceaiuri din plante, sucuri de fructe și legume (proaspăt stoarse), hidratați-vă corespunzător (cu apă!), excludeți din alimentație alimentele procesate, prăjelile, zahărul, pâinea, grăsimile polinesaturate (uleiuri vegetale de floarea soarelui, porumb, rapiță), grăsimile saturate (margarina), reduceți cantitatea de sare, etc.; că tot au fost aduse în discuție grăsimile, cele bune de consumat sunt grăsimile saturate naturale (untul, untura sau uleiul de cocos, etc.).
- renunțarea la fumat; fumatul este inimicul numărul 1 al inimii și, alături de grăsimi (ambele cresc aciditatea) sunt surse de radicali liberi. ”Un nivel crescut de radicali liberi poate conduce la diferite boli, de la probleme cardiovasculare la diabet și de la depresii la alergii. În fața acestei amenințări, cea mai bună apărare a organismului o reprezintă antioxidanții, o categorie aparte de substanțe care luptă împreună, alcătuind un soi de rețea de protecție, pentru a contracara efectele negative produse de radicalii liberi, în scopul de a reduce stresul oxidativ.” notează Bryce Wylde în lucrarea sa ”Antioxidanții, rețetă pentru viață”.
- exercițiile fizice; sănătatea inimii se menține și prin sport; mersul pe jos într-o atmosferă plăcută, în aer curat, o alergare lejeră, câteva minute de gimnastică sau aerobic, sunt un real balsam pentru inimă;
- administrarea de curcumin (substanța activă extrasă din turmeric) în combinație cu bioperină
(extractul de piper negru care-i favorizează absorbția) sub forma capsulelor Iana Life Extract 95 Curcumin & Bioperine. Mai multe studii au concluzionat că curcuminul are un efect benefic împotriva bolilor cardiovasculare (ischemia miocardică, hipertrofia cardiacă, etc.);
- reducere stresului; vorba ceea: dacă le-am pune pe toate la inimă, ce-ar mai rămâne din ea? Toxinele nu se regăsesc doar la nivel fizic, ci și la nivel spiritual așa că, se impune o detoxifiere a sufletului dacă ne dorim o inimă sănătoasă și fericită.
Să ne aducem mereu aminte că inima este centrul sentimentelor, al plăcerilor și bucuriilor, al necazurilor și suferințelor. Ea le gestionează pe toate!