
Sanatatea sistemului digestiv este influentata de alimentele pe care le consumam in fiecare zi. Un rol cheie in sanatatea intregului sistem ii revine ficatului. Daca ficatul nostru este sanatos, atunci si celelalte organe sunt in regula.
Prin functiile sale multiple, ficatul influenteaza conditia inimii, sistemul circulator, rinichii, sistemul limfatic. Poseda functia de stocare, filtrare si purificare a sangelui, intervine in inactivarea unor substante toxice, are un rol esential in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor, este un depozit pentru minerale si vitamine. Produsul de secretie al ficatului, asupra caruia ne vom indrepta atentia in randurile care urmeaza, este bila (fierea), depozitata in vezica biliara de unde este eliminata in perioada digestiei pentru a emulsiona lipidele.
Chiar si bila se mai poticneste cateodata…
Vezica biliara, acest organ in forma de para (8-10 cm), este alcatuita dintr-un strat de celule musculare si se afla chiar sub ficat, fiind legata de acesta prin ductul hepatic. Potrivit lucrarii “Fiziologie umana” (Ioan Haulica), “din interiorul ficatului porneste canalul hepatic comun ce se continua cu canalul cistic, care ajunge in vezica biliara. Din canalul cistic porneste canalul biliar comun ce se deschide in duoden. Bila formata in interiorul ficatului este captata de canalul hepatic comun si se varsa in vezica biliara prin canalul cistic. Dupa ce este concentrata si digestia alimentelor a inceput, vezica biliara se contracta si bila ajunge din canalul cistic in canalul biliar comun. In acest mod bila ajunge in duoden, unde poate sa-si indeplineasca rolurile.”
Bila are rolul de a interveni indirect in digestia si absorbtia grasimilor prin emulsionarea acestora dar si de a favoriza contractile intestinale sau peristaltismul intestinal (prin producerea, uneori, a efectelor laxative).
Bila contine saruri biliare, colesterol, lecitina, acizi grasi, mucina, pigmenti biliari, bicarbonati, fosfati.
Cele mai des intalnite probleme care apar la nivelul vezicii biliare sunt colelitiaza, colecistita, dischinezia biliara. Factorii de risc ce favorizeaza aparitia problemelor sunt: obezitatea, constipatia, diabetul, hipotiroidismul, fumatul si consumul de alcool, diete bogate in grasimi saturate, alimente rafinate si zaharuri dar sarace in fibre, factorul ereditar, etc.
Cu siguranta ati auzit vorbindu-se despre “bila lenesa”, cum i se spune in popor afectiunii denumita medical dischinezie biliara hipotona. Aceasta se manifesta prin dureri serioase in partea dreapta, sub coaste, balonare, gust amar in gura, varsaturi, dureri de cap. Aceste simptome sau crize biliare pot aparea dupa ce am consumat alimente grase, prajeli, sau brusc, in orice moment al zilei, putand dura zile sau saptamani intregi. Stresul este si el unui dintre motivele pentru care bila este “data peste cap”.
Alimentatia zilnica a celor care se stiu suferinzi din cauza problemelor vezicii biliare nu ar trebui sa fie solicitanta pentru bila. Astfel, se vor evita grasimile animale, sosurile, tocaturile, mezelurile, ouale, bauturile carbogazoase si energizantele, alcoolul, cafeaua, tutunul. Se pot consuma: fructe si legume crude, supe de legume si/sau de carne de pui/vita, peste (dar nu prajit), cartofi copti/fierti, branza de vaci, iaurt semidegresat.
Sanatatea din plante
Turmericul (Curcuma longa) este cunoscut in intreaga lume gratie beneficiilor sale antioxidante si antiinflamatorii iar acestea ar putea ajuta cu succes pacientii care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul vezicii biliare. In India, turmericul este utilizat si pentru proprietatile sale vindecatoare in cazul durerii si oboselii.
Potrivit portalului turmericforhealth.com unui grup format din 50 de pacienti care au fost operati de colecist i s-a oferit curcumin (extras din radacina de Curcuma longa), vreme de trei saptamani. Pacientii au fost sfatuiti sa mentina o atenta evidenta a episoadelor dureroase, a oboselii sau altor simptome care ar fi putut aparea dupa operatie. Pacientii au fost controlati amanuntit la intervale periodice de timp dupa interventia chirurgicala. Dupa primele doua saptamani de administare a curcuminului, pacientii au declarat ca durerile si strarile de oboseala s-au diminuat iar dupa cea de-a treia saptamana durerile au disparut. Potrivit medicilor, curcuminul a dat rezultate mai bune decat cele ale analgezicelor.
O combinatie de turmeric, papadie, ulei esential de rozmarin si anghinare este adesea utilizata pentru a trata diferite afectiuni hepatice si biliare. Dintre majoritatea produselor naturale, turmericul este cel mai eficient in protejarea vezicii biliare si ficatului impotriva stresului oxidativ. De asemenea, si papadia si anghinarea si-au dovedit eficienta.
Pentru ca in India turmericul este utilizat in bucataria traditionala, incidenta calculilor biliari si a problemelor la nivelul ficatului este mult mai mica decat in alte tari.
Un ajutor important in protejarea vezicii biliare si in sustinerea functiilor hepatice este produsul IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine. Curcuminul creste solubilitatea bilei, ceea ce ajuta la impiedicarea formarii calculilor biliari. Curcuminul are efect coleretic si colagog adica stimuleaza secretia biliara si favorizeaza evacuarea acesteia din vezica biliara in duoden.
Se impune insa o remarca pentru cei care sufera de litiază biliară (pietre la fiere): acestia nu ar trebui sa ia suplimente pe baza de curcumin pentru ca acesta din urma creste mobilitatea vezicii, avand ca efect mobilizarea calculilor (pietrelor) ceea ce poate genera blocajul canalului biliar, in acest fel boala acutizandu-se.
Stiati ca…
… circulatia naturala a bilei ajuta functiile digestive ale stomacului si ale splinei?
… in medicina orientala, vezica biliara este asociata cu luarea deciziilor? Cand vezica biliara nu functioneaza asa cum trebuie, se instaleaza durerile de cap, incetineala, poticneala si indeciziile.