
*11 sfaturi de urmat in orice sezon despre cum sa-ti fortifici corect imunitatea
In prima parte a articolului am asemanat sistemul imunitar cu un cavaler in armura sau cu o armata. Care sunt principalii pioni din aceasta armata? Celulele albe – care identifica inamicii si lupta impotriva infectiilor, maduva spinarii care produce celulele albe, ganglionii care produc si stocheaza in organism celulele care lupta impotriva infectiilor, splina care controleaza cantitatea de sange din organism si ajuta la eliminarea celulelor vatamate.
Dar, pe cat de puternica pare aceasta armata, pe atat este de vulnerabila. Cum poti sa-ti intaresti zilnic imunitatea? Iata 11 sfaturi de urmat in orice sezon:
- Este foarte important sa iti hranesti corect sistemul imunitar. Asadar, ce asezi pe farfurie?
Nu trebuie sa te mire faptul ca exista o stransa legatura intre alimentatie si imunitate. Prin calitatea sa, alimentatia influenteaza in mod pozitiv sistemul imunitar. O alimentatie sanatoasa ajuta la crearea unui sistem imunitar solid, care poate face fata oricarei provocari. Astfel, din alimentatia zilnica nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, proteine de calitate, fitonutrienti, acizi grasi esentiali omega 3.

Daca ai avea de ales intre fructele si legumele gustoase, aromate, bogate in vitamine si un hamburger de la cel mai apropiat fast-food, care nu-ti aduce niciun aport nutritiv, pentru ce ai opta?
Din dieta menita sa sustina imunitatea nu trebuie excluse proteinele complete, cum ar fi ouale, carnea de peste, crustaceele care, alaturi de anumite legume ne ofera un aport proteic sanatos. Studiile arata ca sistemul imunitar este compromis daca reducem cu pana la 25% aportul zilnic al proteinelor de calitate. Proteinele sunt compuse din 20 de aminoacizi de care corpul are nevoie pentru a se dezvolta dar si pentru a se reface in urma anumitor dezechilibre. De exemplu, aminoacizii denumiti glutamina si arginina au un rol important in terapia nutritionala a pacientilor aflati in stare pre-operatorie, datorita abilitatii lor de a stimula sistemul imunitar.
Iata ce trebuie sa mancam pentru a ne fortifica imunitatea: nuci si seminte neprajite (contin acizi grasi esentiali omega 6, vitamina E), migdale, ciuperci, legume si fructe proaspete, iaurt cu rol probiotic, usturoi si ceapa (contin sulfurati care stimuleaza activitatea limfocitelor si cresc rezistenta la imbolnavire), condimente/plante aromate (piper, turmeric, ghimbir, rozmarin, busuioc, cimbru, etc.)
- Ai aflat ce iti face bine, dar stii de ce trebuie sa te feresti din punct de vedere nutritional?
Pe zi ce trece timpul se comprima si se transforma in cel mai mare dusman al nostru. Nu mai avem timp nici macar pentru a ne hrani sanatos si preferam sa ne cheltuim banii pe produse cu continut nutritiv zero (produse de patiserie, fast-food, etc.) Iti doresti sa ai un organism sanatos? Bineinteles, cine nu-si doreste acest lucru! Atunci este momentul sa scoti din cosul zilnic de cumparaturi produsele de la fast-food, mezelurile, carnea grasa, margarina, cornurile si covrigeii, cipsurile, dulciurile, sucurile cu acid, etc. Toate alimentele procesate afecteaza sistemul digestiv si slabesc imunitatea.
- Esti optimist, in consecinta, esti si sanatos!
„Stim ca inteligenta emotionala detine cheia cresterii coerentei interioare si a echilibrului unei persoane. Nu mai exista indoieli asupra faptului ca starile noastre emotionale ne afecteaza creierul si abilitatea acestuia de a procesa informatia.” (Bruce Cryer)
Sistemul imunitar trebuie hranit si spiritual; un om sanatos este un om al carui suflet este plin de iubire, care nu simte ura si nici ranchiuna, un om guvernat de ganduri pozitive, incarcat cu planuri optimiste si avand la purtator multe, multe zambete sincere! Alimentatia sanatoasa dar si hrana spirituala intregesc imaginea unui sistem imunitar puternic. Cu siguranta atitudinea fata de propria persoana, fata de ceilalti si fata de tot ceea ce te inconjoara iti va influenta in bine starea de sanatate.
Echilibrarea balantei sentimentelor, gasirea unei cai de mijloc intre emotiile pozitive si cele negative, controlul asupra gandurilor, asupra stresului de peste zi te pot ajuta in intarirea imunitatii.
- Socializeaza! Iti va prinde bine!
Socializarea nu inseamna doar a avea o viata mai activa si mai interesanta, ci si a beneficia de un sistem imunitar mai solid. Atunci cand intri in contact cu mai multe persoane, intri in contact si cu numeroase bacterii si astfel ii dai de lucru sistemului tau imunitar si il mentii activ pentru a lupta impotriva celulelor daunatoare.

O intalnire cu prietenii este oricand binevenita, timpul petrecut alaturi de oameni dragi fiind un timp valorificat cu folos!
De asemenea, timpul petrecut in compania prietenilor este foarte important si menit sa te incarce cu energie poizitiva.
- Pune-ti articulatiile si musculatura la treaba.
Nu mai este un secret pentru nimeni ca activitatea fizica intareste sistemul cardiovascular, reduce semnificativ stresul si antreneaza activitatea celulelor. Este important sa iti creezi o rutina zilnica in care sa incluzi exercitii fizice dar sa nu iti fortezi corpul daca acesta nu este pregatit pentru exercitii mai complexe.
- Relaxeaza-te si odihneste-te asa cum trebuie.
„Yoga este calea catre libertate. Prin practicarea ei constanta ne putem elibera de frica, tulburare si singuratate.” (Indra Devi)
Stresul este nociv pentru sistemul imunitar, slabindu-l si favorizand anxietatea si inhibarea activitatii celulelor. O plimbare in mijlocul naturii, cateva minute de meditatie, yoga, te pot ajuta sa te relaxezi iar sistemul tau imunitar iti va multumi.
Cat priveste odihna, somnul este un excelent sustinator al imunitatii si trebuie sa-i acordam atentia cuvenita. Ar fi ideal daca am asculta sfatul academicianului Ovidiu Bojor si am urma regula celor „trei de opt”: opt ore de activitate, opt ore de odihna activa si opt ore de somn!
Cel mai bun medicament este odihna! Un om odihnit este un om sanatos. Odihna are un rol decisiv in mentinerea sanatatii. Stiai ca o ora de somn inainte de miezul noptii echivaleaza cu trei ore de somn dormite dupa miezul noptii?
- Asculta muzica preferata pentru a te binedispune.
Ai observat ca atunci cand auzi acordurile preferate parca totul in jur capata nuante vesele, viata este mai frumoasa, te simti relaxat si eliberat de orice grija? Aceste lucruri minunate se intampla pentru ca muzica este un adevarat medicament pentru trup si suflet.
- Igiena este importanta, asa ca nu o neglija!
Nu omite sa faci lucruri care par banale dar de care sanatatea ta depinde foarte mult: spala-te pe maini inainte si dupa masa, dupa ce folosesti un mijloc de transport in comun, dupa ce mergi la toaleta, stranuti sau tusesti. Esti intr-o zona unde nu ai in momentul respectiv o sursa de apa? Asigura-te ca ai la tine un gel antibacterian pe baza de alcool sau ulei de lavanda si foloseste-l pentru a-ti dezinfecta mainile.
Este indicat sa dezinfectezi periodic, cu o solutie speciala (de preferat una bio, fara chimicale, sau una creata de tine pe baza de ulei din arbore de ceai) suprafetele din locuinta: biroul, blatul din bucatatie, masuta de cafea etc. In plus, mentine aerul curat in locuinta: aeriseste bine toate incaperile pentru ca celulele din corpul nostru au nevoie de aer curat pentru a functiona.
- Razi!
„Incearca odata o metoda noua. Nu te costa nimic si totusi e eficienta: zambeste. Aceasta metoda porneste din inima omului, este vorba de zambetul care vine dintr-o pace interioara, din bucuria unei inimi bune. Acest zambet il face frumos pe fiecare om.” (Phil Bosmans)
Rasul iti intareste sistemul imunitar, in vreme ce supararea il slabeste. De asemenea, rasul stimuleaza circulatia sangelui, digestia, si reduce tensiunea musculara.
- Bucura-te de soare!
Corpul tau are nevoie de soare pentru ca razele lui ajuta la producerea vitaminei D, atat de necesara pentru intarirea sistemului imunitar.
- Hidrateaza-te!
Hidratarea corecta este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Apa iti oxigeneaza sangele si ajuta la eliminarea toxinelor din organism, ajuta la digerarea alimentelor si la mentinerea sanatatii bucale.
Opteaza pentru o apa enzimatica: umple o carafa cu doi litri de apa plata, apoi adauaga o lamaie (fara coaja) taiata felii si un pumn de plante (proaspete sau uscate) din care, de regula, faci ceai (menta, tei, sunatoare, galbenele, etc.) Dupa cateva ore, strecoara continutul si bea acea apa enzimatica pe tot parcursul zilei! Este mult mai sanatoasa decat apa de la robinet. Si nu uita: a te hidrata nu inseamna a bea sucuri, bere si cafea! Hidratarea corecta are la baza lichidul vital: apa!
Tinand cont de aspectele prezentate in acest articol, dar si in prima sa parte, ai acum controlul absolut asupra imunitatii tale. Depinde doar de tine cum alegi sa ai grija de propria sanatate!