
Tot auzim vorbindu-se despre sistemul imunitar, insa stim cu exactitate care este rolul lui si cum trebuie sa-l protejam pentru ca, la randul sau, sa ne ofere protectia atat de necesara unei vieti fericite si sanatoase? Te invitam sa urmaresti doua articole ample despre sistemul imunitar, in care sunt cuprinse informatii pe care trebuie sa le cunosti daca vrei sa-ti protejezi sanatatea. Iata ce vei afla:
- Ce este sistemul imunitar
- 3 lucruri foarte interesante despre sistemul imunitar pe care, poate, nu le cunosteai
- Extract95 Curcumin&BioPerine – un extraordinar remediu pentru intarirea imunitatii (de ce sa alegem cea mai eficienta formula cu curcumin din Romania si care sunt beneficiile pe care le aduce sanatatii noastre)
- 11 sfaturi de urmat in orice sezon despre cum sa-ti fortifici corect imunitatea (alimentatie, sport, suplimente, odihna/relaxare, gandire pozitiva, pasiuni – toate acestea au legatura directa cu starea ta de bine)
Ce este sistemul imunitar
Sistemul imunitar este similar cu scut protector sau, mai bine zis, cu o armura. Da, putem sa ne gandim la el ca la un cavaler medieval al carui unic tel este acela de a-si apara castelul de invaziile dusmanilor.
Sistemul nostru imunitar functioneaza ca o arma impotriva bolilor, identificand mai intai bacteriile si virusurile, ciupercii si parazitii care ne pandesc organismul si abia apoi trimitandu-si trupele, adica celulele albe, sa distruga invadatorii si sa refaca tesuturile afectate.
Daca te-ai intrebat vreodata care este cel mai complex mecanism al organismului, atunci afla ca raspunsul este tocmai sistemul imunitar. Insa, atunci cand isi pierde din forta, apar felurite afectiuni. Sta in puterea noastra sa controlam sistemul imunitar, deoarece el este influentat, in primul rand, de activitatile noastre de zi cu zi, de intregul stil de viata, de alimentatie, de gandire.
Stiai ca cea mai veche referinta cu privire la sistemul imunitar dateaza de acum doua milenii?
Sunt foarte multe lucruri de spus despre sistemul imunitar si nu e drept fata de el sa ne rezumam doar la a-l defini drept protectorul organismului. Iata 3 lucruri foarte interesante despre sistemul imunitar pe care, poate, nu le stiai:
- Se crede ca cea mai veche referinta despre sistemul imunitar dateaza de acum doua milenii.
Potrivit unul articol publicat in “Jurnalul bolilor infectioase” din 1998, in timpul ciumei din Atena (430 i. Chr.) grecii au realizat ca oamenii care anterior au supravietuit variolei, nu se mai imbolnaveau si a doua oara. In secolul al III-lea, vracii chinezi insuflau in narile pacientilor sanatosi o pulbere obtinuta din macinarea crustei de pe bubitele aparute in urma variolei. Acestia contractau o forma usoara a bolii iar cei care scapau deveneau imuni in fata virusului. Practica respectiva poarta numele de inoculare sau variolizare si, in anii 1700, s-a raspandit si in Europa.
- Nu toate bacteriile ne sunt potrivnice!
Cand iti vine in minte cuvantul bacterie, cu ce il asociezi? “Cu boala, cu scaderea imunitatii…” vor spune multi dintre voi. De probiotice ati auzit? Acestea sunt bacterii prietenoase cu sistemul nostru imunitar, recunoscute drept antibiotice naturale, cu rol protector si care impiedica – prin productia de acid lactic sau peroxid de hidrogen – dezvoltarea bacteriilor nocive.
Bacteriile bune provin din familiile Lactobacillus si Bifidobacteria si au rolul de a tine sub control bacteriile daunatoare, care stau la baza imbolnavirilor si produc o serie de substante toxice. Ne putem proteja sistemul imunitar si sanatatea daca din alimentatia noastra zilnica fac parte probioticele, fie sub forma de alimente fermentate (kefir, iaurt, legume murate), fie sub forma de suplimente.
Probioticele au devenit cunoscute datorita savantului rus Mecinikov care a elaborat o teorie potrivit careia, la baza imbatranirii organismului sta o bacterie toxica aflata in intestine. Solutia oferita de Mecinikov pentru a combate respectiva bacterie si a prelungi durata de viata a fost acidul lactic. Se spune ca nu trecea nicio zi fara ca savantul rus sa nu consume o cana cu lapte acru! Cercetarile sale cu privire la bacteriile acidului lactic au fost continuate de savantul japonez Minoru Shirota.
- Cat de vechi este sistemul nostru imunitar? Ne lamureste…steaua de mare!
Sistemul imunitar poseda doua aspecte extrem de importante: imunitatea innascuta sau nespecifica si imunitatea dobandita/adaptativa sau specifica. Sistemul imunitar innascut este format din celule si proteine care sunt gata oricand sa lupte cu microorganismele de la locul infectiei, fiind in prima linie de aparare a organismului, dar fara a asigura o protectie de lunga durata. Acest sistem imunitar este specific plantelor si animalelor (organismele unicelulare au si ele imunitate innascuta!)
Atunci cand agentii patogeni reusesc sa treaca peste armata sistemului imunitar innascut, intalnesc, in flancul al doilea, aparatorii sistemului imunitar dobandit/adaptativ. In general, nevertebratelor le lipseste acest sistem imunitar. Insa, la finele secolului al XIX-lea, savantul rus pe care l-am mentionat mai sus – Illia Ilici Mecinikov – a descoperit ca, totusi, nevertebratele au si ele un sistem de aparare, pe cel innascut.
Cum a ajuns Mecinikov la aceasta concluzie? In 1882, in laboratorul sau din Messina, cercetatorul a strapuns o stea de mare cu un spin de trandafir. A doua zi, cand a examinat-o, a descoperit o multime de celule foarte mici care incercau sa devoreze spinul (acest proces poarta numele de fagocitoza si este caracteristic sistemului imunitar innascut). Mecinikov a fost primul care a si-a dat seama ce importanta au celulele cand vine vorba de apararea imunitatii.
Cum ne dam seama ca avem probleme cu imunitatea?
Tot ce trebuie sa facem este sa ne ascultam organismul, sa fim atenti la semnele pe care ni le indica, la simptomele pe care ni le prezinta: oboseala accentuata, infectii repetate, eruptii herpetice, candidoza, inflamarea ganglionilor limfatici. Desi sistemul imunitar este cel capabil sa lupte impotriva infectiilor, poate face acest lucru doar daca este ingrijit in mod corespunzator, Atunci cand viata noastra este cladita pe stres, sedentarism, alimentatie deficitara, conditii de mediu nefavorabile, etc. sistemul imunitar devine din ce in ce mai slabit iar noi vom cadea prada bolilor.
Alege suplimente alimentare naturale care sustin sistemul imunitar si, implicit, sanatatea intregului organism!
Consumul de vitamine, minerale si antioxidanti este vital pentru sistemul imunitar. In articolul “Cat de importante sunt suplimentele nutritive in sustinerea organismului?” am explicat pe larg de ce trebuie sa luam suplimente nutritive si la ce ne ajuta. Un remediu foarte important pentru imunitate este Extract95 Curcumin&BioPerine.
Un complex de vitamine si minerale are misiunea de a acoperi anumite carente si de a revigora organismul, insa nu poseda actiunea complexa si nici beneficiile capsulelor Extract95 Curcumin&BioPerine.
De cand a inceput sa faca subiectul tot mai multor cercetari de laborator, curcuminul – componentul principal al turmericului si cea mai cercetata substanta naturala din lume – a fost considerat a fi, printre altele, un puternic agent imunomodulator cu rol in influentarea activitatii celulelor T, B, celulelor macrofage si dendritice. Prin inhibarea factorului NF-Kappa B, curcuminul poate reduce expresia citokinelor proinflamatorii (TNF, IL-1, IL-2, IL-6, IL-8, IL-12) si chemokinelor. Curcuminul si-a dovedit eficienta in ameliorarea alergiilor, in astm, ateroscleroza, boli de inima, diabet, cancer, la baza efectelor sale stand tocmai capacitatea de a modula sistemul imunitar.
Iana Life detine cea mai eficienta formula cu continut de curcumin din Romania. Unicitatea produsului Extract95 este atribuita nu doar cantitatii optime de curcumin ci si BioPerinei (extract de piper negru) care are rolul de a spori biodisponibilitatea curcuminului cu pana la 2000%.
Bineinteles, alaturi de utilizarea capsulelor Extract95, pentru a avea un sistem imunitar puternic, mai trebuie sa recurgi la cateva trucuri. Despre alte metode prin care sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa te bucuri de o viata super sanatoasa, afla in partea a doua a materialului!
-va urma-