
Ti s-a intamplat si tie ca, dupa o zi agitata petrecuta in zgomotul orasului, sa ajungi acasa sau la birou, sa pornesti radioul sau sa-ti pui muzica preferata si sa simti cum te cuprinde un val de relaxare? Muzica nu este doar balsam si magie pentru urechile noastre ci si o forma de terapie pentru trup si suflet, o terapie care exista inca de acum mii de ani.
A asculta muzica, a face muzica, a vorbi despre muzica, a dansa pe muzica – toate acestea ne fac bine!
Inca din cele mai vechi timpuri muzica a avut un rol tamaduitor. In trecut, oamenii erau mult mai rabdatori si intelegatori decat azi si acordau o importanta mai mare procesului de vindecare, chiar daca acesta se desfasura intr-un ritm mai lent. Acum ne dorim ca lucrurile sa se petreaca cu viteza luminii, inclusiv refacerea, vindecarea. Avem alte asteptari. Poate ca de aceea terapia prin muzica a pierdut teren in fata altor forme de vindecare. Insa, in ultima vreme, se pare ca este imbratisata de catre tot mai multi oameni care-si doresc o minte relaxata, un tonus bun, un organism mai in forma.
Concret, la ce e folosita terapia prin muzica
Ascultam muzica pentru a ne relaxa, pentru a ne imbunatati calitatea vietii si a infrunta mai usor problemele de sanatate cu care ne confruntam. Insa muzica este mai mult decat atat. Muzica este un ajutor de necontestat in cazul mai multor afectiuni, printre care se numara:
- atacurile de panica si diferitele fobii;
- deficitul de atentie;
- Alzheimer si Parkinson;
- depresia, melancolia, anxietatea;
- autismul;
- insomniile;
- stresul si starile de oboseala;
- calmarea durerilor de diferite tipuri;
- accident vascular cerebral.
Stiai ca…
…. muzica stimuleaza emotiile pozitive si interactiunile sociale, avand un rol benefic asupra moralului pacientilor?
La baza beneficiilor pe care muzica le aduce in vietile noastre stau cateva studii de specialiate. Iata cateva dintre acestea:
-
Reducerea stresului in cazul femeilor insarcinate
In anul 2008, intr-un studiu publicat in „Journal of Clinical Nursing” se mentiona ca muzica are rolul de a reduce stresul asociat sarcinii. La studiu au participat 236 de femei insarcinate sanatoase, iar tratamentul a constat in ascultarea unei muzici linistitoare, cate o jumatate de ora de 2 ori pe zi timp de 2 saptamani. In comparatie cu grupul de control, femeile insarcinate care au ascultat muzica au aratat semne clare de reducere a stresului si depresiei.
-
Muzica invinge depresia
Intr-un raport din 2008 publicat in „Cochrane Database of Systematic Reviews” se mentiona ca pacientii care au participat la sedintele de terapie prin muzica au semnalat o reducere a simptomelor in comparatie cu cei care nu au beneficiat de acest fel de terapie. Rezultate excelente au fost observate acolo unde muzica a fost imbinata cu lectura, pictura sau cantecul improvizat.
-
Sunetele linistitoare alina durerile
Exista studii care noteaza ca muzica reduce durerea femeilor care au suferit o mastectomie, a pacientilor cu arsuri, precum si a celor care sufera de cancer si urmeaza sedinte de chimioterapie.
-
Asculti muzica si ai o imunitate mai buna
Muzica vesela, cea pe care poti dansa, are un rol foarte important in sporirea imunitatii. Cercetatorii sunt de parere ca, daca ascultam 50 de minute pe zi de muzica vesela, nivelul de anticorpi creste iar hormonii de stres sunt redusi. Medici din Anglia si Germania spun ca acest tip de muzica este de folos pentru recuperarea mai rapida a pacientilor aflati in stare de convalescenta.

Relaxing in a garden
„Starea de placere in care ne poate induce muzica duce la schimbari in corpul omenesc in ce priveste reducerea stresului si cresterea imunitatii.” (dr. Ronny Enk – institutul Max Planck)
Stiai ca…
… anumite melodii au efect asupra scaderii tensiunii arteriale, a frecventei batailor inimii si a reducerii anxietatii fiind benefice pentru pacienti care sufera din pricina bolilor de inima?
Muzica – un limbaj universal
Terapia prin muzica este folosita in recuperarea motorie, in cazul persoanelor care sufera de Parkinson si Alzheimer, dar si in stimularea copiilor cu diverse dizabilitati, a celor autisti sau care au intarzieri in dezvoltare, a celor cu sindrom Down, etc.
Natura iti canta, te incanta si te vindeca
Ai observat cat de bine te simti atunci cand esti in mijlocul naturii si auzi adierea vantului printre crengile copacilor, ciripitul pasarilor, cantecul greierilor, clipocitul vreunui paraias sau rapaitul ploii pe frunzele copacilor? Natura este o scena pe care zilnic se desfasoara cate un concert de mare clasa! Iar noi suntem spectatorii privilegiati.
Asadar, daca esti in cautarea relaxarii, incearca terapia prin muzica. Fie ca optezi pentru sunetele naturii, fie ca preferi linistitoarele acorduri de harpa, vioara, pian, tumultul si agitatia vietii vor fi calmate si echilibrate cu ajutorul muzicii!