
Am uitat cum este sa traim in calm si liniste, in armonie cu noi si in pace cu ceilalti. Ne-am obisnuit sa ne traim viata pe repede inainte, asemenea unor robotei integrati intr-un sistem haotic si, fara sa privim in stanga si-n dreapta, fara sa fim constienti de momentul prezent, ne imprietenim, fara sa vrem, cu boala. Cu siguranta este momentul sa punem capat acestui stil de viata, sa reintroducem in vocabular cuvantul ”echilibru”, si sa privim la nevoile proprii. Caci haosul care defineste lumea moderna are repercusiuni severe asupra starii noastre de bine. Favorizandu-l nu facem decat sa ne provocam rau. Invatand sa jonglam cu el, sa-l temperam, ne protejam si ne ferim de asa numitele boli moderne care ne pandesc din umbra.
Cele mai multe dintre statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii ne arata ca, printre cele mai des intalnite boli moderne, se numara cancerul, obezitatea, bolile cardiovasculare, cele pulmonare, toate acestea provocand, la nivel mondial, peste 60% din decesele anuale. Adaugam pe lista stresul, oboseala acumulata, Alzheimer, diabetul si marim tabloul grotesc pe care in niciun caz nu l-am putea privi cu placere.
Nu e greu sa ghicim care sunt factorii care duc la aparitia bolilor secolului XXI. Alimentatia dezechilibrata, sedentarismul, stresul, fumatul se numara printre ele. Trist este ca lasam toti acesti factori sa ne influenteze fiecare pas, fiecare decizie pana in momentul cand randamentul nostru scade, ne simtim vlaguiti, bolnavi si semnele de intrebare cu privire la ”ce ni se intampla” se amplifica pe zi ce trece. Asa intervine banuiala ca am putea ”avea ceva”. Iata de ce, ca sa nu ajungem in punctul de a fi nevoiti sa ne tratam de vreo afectiune severa, cel mai bine este sa avem grija de noi, de organismul nostru, prin adoptarea unui stil de viata echilibrat, armonios, bazat pe o alimentatie sanatoasa si mult respect si afectiune fata de tot ce este in jurul nostru.

Stiai ca unul dintre generatorii celor mai grave boli este POLUAREA? In orasele poluate exista foarte multe persoane cu afectiuni pulmonare si cardiace, cancer si boli de piele.
Care-i treaba cu radicalii liberi? Și daca sunt dusmanii nostri, cum ii putem invinge?
Atunci cand se afirma ca radicalii liberi sunt periculosi pentru sanatate, nu se exagereaza. Contactul cu substantele poluante, expunerea la soare in ore nepotrivite (pranz, amiaza), hrana dezechilibrata, cu prea putine substante nutritive, fumul de tigara, toate acestea creeaza spatiul propice actiunii radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt adevarati ”hoti de tinerete”, caci favorizeaza nu doar imbolnavirea, ci si imbatranirea organismului.
Din fericire avem posibilitatea sa ne aparam de acesti ”hoti de tinerete” si putem face asta folosindu-ne de puterea antioxidantilor. Stim ca plantele, prin procesul de fotosinteza, se protejeaza in mod natural de invazia radicalilor liberi, insa noi nu avem aceasta posibilitate. Asa ca, apelam tot la plante de unde imprumutam antioxidantii pe care acestea ni-i pot furniza.

Plantele aromatice si condimentele sunt veritabile surse de antioxidanti, si se afla la indemana oricui isi doreste sa se reimprieteneasca cu SANATATEA!
Antioxidantii sunt donatori de electroni si au capacitatea de a rupe reactia in lant a radicalilor liberi, prin sacrificarea propriilor electroni. Asadar, cu ajutorul antioxidantilor, organismul devine mai rezistent in lupta cu bolile moderne.
Surse zilnice de antioxidanti
Sanatatea este nepretuita si sta in puterea noastra sa o pastram. Ne luam portia zilnica de sanatate din alimentatie, din apa, din aer, din atitudine.
Stiai ca…
…plantele aromatice, legumele si fructele organice reprezinta o valoroasa resursa de antioxidanti?
“Una din caracteristicile cele mai evidente ale plantelor este marea lor varietate de culori vii. Culorile rosu, verde, galben, mov si portocaliu ale alimentelor vegetale sunt ispititoare si foarte sanatoase. Aceasta legatura intre alimentele de origine vegetala atat de frumos colorate si exceptionalele lor beneficii pentru sanatate a fost remarcata de foarte multi oameni, dovedind ca in spatele acestei legaturi intre culoare si sanatate exista o realitate frumoasa, solida din punct de vedere stiintific. Plantele isi creeaza propriile scuturi de antioxidanti, iar acestea le dau o frumusete aparte si acele culori minunate care le fac sa para atat de apetisante. Acestea ne fac sa fim atrasi de plante, sa le consumam si sa imprumutam astfel scuturile lor din antioxidanti pentru propria noastra sanatate.” (T. Colin Campbell in “Studiul China”)

„Alimentatia corecta nu numai ca previne boala, dar genereaza in acelasi timp o stare de sanatate si de bunastare fizica si mentala.” (dr. T. Colin Campbell)
In alimentatia noastra zilnica ar trebui sa se regaseasca usturoiul, cuisoarele, scortisoara, ghimbirul, turmericul, busuiocul, cimbrul, rozmarinul. Fructele de padure reprezinta si ele surse de antuioxidanti, continand fitochimicale puternice care inhiba in mod direct legarea AND-ului de diversi carcinogeni. De trecut pe lista de alimente sanatoase sunt si nucile si semintele, dar consumate crude, nu coapte sau, si mai rau, prajite.
Curcuminul = aliatul de baza impotriva bolilor moderne
Condimentul cu cel mai puternic efect antioxidant ramane turmericul, folosit de mii de ani in medicina ayurvedica, dar si in bucataria asiatica.
Medicii l-au studiat indeaproape, de fapt i-au analizat in amanunt beneficiile pe care acesta le are asupra organismului uman, si au ajuns la concluzia ca, pentru a ne mentine sanatatea, ar trebui sa consumam trei grame de turmeric in fiecare zi. In cazul in care suferim de vreo afectiune, pentru insanatosire se recomanda consumul a 25 de grame pe zi.
Pentru ca turmericul nu este un condiment des folosit in bucataria europeana si ar fi cam dificil sa introducem in alimentatie cele 25 de grame/zi, solutia cea mai buna vine de la Iana Life, prin suplimentul Extract 95 Curcumin&Bioperine. O singura capsula ne asigura necesarul zilnic de antioxidanti, iar trei capsule pe zi ne acopera necesarul in cazul diferitelor afectiuni.
Capsulele Extract95 Curcumin&Bioperine contin curcumin, principalul component al turmericului, extrem de bogat in polifenoli antioxidanti, care ii furnizeaza turmericului deosebita sa nuanta galben-portocalie. Pentru a putea fi absorbit de organismul uman se recomanda asocierea curcuminului cu extractul de piper negru (BioPerine) – element pe care Extract95 il contine.
Nu uita:
„Alimentatia corecta nu numai ca previne boala, dar genereaza in acelasi timp o stare de sanatate si de bunastare fizica si mentala.” (dr. T. Colin Campbell)
Pentru a fi si sanatos si informat iti recomandam urmatoarele articole:
Chiar e bun la toate? Este! 10 beneficii pe care curcuminul le are asupra sanatatii noastre
Fructe, legume, miscare si curcumin ca sa scazi colesterolul!