
Cele mai noi cercetari realizate in cadrul „University of Arizona Steele Children`s Research Center” au identificat unul dintre mecanismele prin care curcuminul – o molecula bioactiva derivata din condimentul turmeric – poate preveni metastazarea in cazul cancerului de colon prin blocarea proteinei cortactin.
Deseori, cortactina, o proteina esentiala in deplasarea celulara, este supraexprimata in cazurile de cancer, in acest fel facilitand metastazarea celulelor canceroase la alte organe din corp.
In Statele Unite, cancerul de colon este a doua cauza de deces in cazul persoanelor bolnave de cancer si a treia cea mai comuna afectiune canceroasa atat in randul barbatilor, cat si al femeilor. Cand cancerul se metastazeaza la alte organe, sansele de supravietuire ale pacientului sunt reduse considerabil. Asadar, gasirea de noi cai concrete pentru prevenirea metastazarii ramane o prioritate.
Ce spun cercetatorii
Rezultatele cercetarilor intreprinse cu sprijinul „National Institutes of Health” au fost publicate in „PLoS One” (publicatie stiintifica). Studiul a fost condus de: prof. dr. Fayez K. Ghishan, sef al Departamentului de Pediatrie al „University of Arizona” (UA) si director al „Steele Children`s Research Center”; Pawel Kiela – profesor asociat al Departamentului de Pediatrie din cadrul UA; Vijay Radhakrishnan – cercetator asistent in cadrul Departamentului de Pediatrie al UA. Studiul a fost derulat in colaborare cu Jesse Martinez, profesor la „UA Center” si Eugene Mash, profesor la Departamentul de Chimie si Biochimie din cadrul UA.
Despre turmeric si compusul sau principal, curcuminul, am discutat in numeroaselor articole publicate pe www.curcumin95.ro . Turmericul intra in compozitia binecunoscutului curry, daruindu-i culoarea aurie si aroma unica, de neegalat. Mai stim ca face parte din familia ghimbirului si, alaturi de acesta, a fost utilizat de mii de ani pentru ameliorarea feluritelor afectiuni: raceli, inflamatii, artrita si, mai nou, cancer. Curcuminul este ingredientul activ al turmericului si a fost studiat in amanunt pentru a i se demonstra eficienta in tratamentul diverselor tipuri de cancer. Este dovedit faptul ca are un efect chemopreventiv si poseda abilitatea de a preveni aparitia cancerului sau de a suprima dezvoltarea acestuia.
„Aspectele noi ale cercetarii noastre fac referire la identificarea mecanismelor prin care curcuminul poate preveni metastazarea cancerului de colon” a specificat dr. Fayez K. Ghishan. Echipa de cercetatori a descoperit ca partea activa a proteinei cortactin, cunoscuta sub numele de fosfo tirozina 421 (pTyr421) este hiperactivata in tumorile maligne ale colonului.
„Am demonstrat ca proteina cortactin a fost hiperactivata din cauza unui proces numit fosforilare excesiva” a spus Pawel Kiela. Fosforilarea este o transformare metabolica in adaugarea unei grupari fosfatice la un compus organic si este responsabila pentru transformarea proteinelor (alterarea functiilor si activitatilor acestora). Prea multa cortactina si activarea acesteia prin fosforilare, are o legatura stransa cu agresivitatea cancerului.
Cercetatorii au tratat celulele tumorale ale cancerului de colon cu curcumin
„Am descoperit ca curcuminul opreste forma activa a cortactinei” a marturisit Vijay Radhakrishnan care a condus experimentele din laborator. „Astfel, cand activitatea cortactinei este intrerupta, celulele canceroase isi pierd abilitatea de a se deplasa si nu se pot metastaza in alte parti din corp.” Mai precis, curcuminul opreste cortactina prin interactiunea si activarea enzimei PTPN1. Aceasta enzima actioneaza ca o fosfataza pentru a indeparta gruparile fosfatice din proteina cortactin – proces ce poarta numele de „defosforilare”.
„Acest efect, cunoscut mai ales sub numele de defosforilarea cortactinei, este corelat cu capacitatea redusa de a migra a celulelor canceroase ale colonului” a specificat Pawel Kiela. „Acest fapt sugereaza ca curcuminul reduce abilitatea celulelor canceroase de a se deplasa, ceea ce inseamna ca avem de-a face cu un cancer care nu se poate metastaza!”
„Prin identificarea mecanismului de actiune – prin care curcuminul activeaza enzima PTPN1, care apoi opreste componeta activa a cortactinei pTyr421 – noi credem ca medicamentele sau suplimentele chemopreventive pot fi dezvoltate pentru a actiona impotriva cortactinei din celulele canceroase cu scopul de a preveni metastazarea cancerului” a adaugat Vijay Radhakrishnan.
„Tratamentele care vizeaza suprimarea metastazelor raman o necesitate terapeutica de urgenta” a subliniat dr. Fayez K. Ghishan. „Descoperirile noastre au pus bazele umor cercetari viitoare cu scopul de a dezvolta tratamente pe baza de curcumin pentru a preveni raspandirea cancerului si la alte organe.”
Din pacate, si in Romania cancerul de colon este in top
Conform unor statistici ale Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, in tara noastra, cel mai frecvent tip de cancer este cel pulmonar, urmat indeaproape de cel de colon. Daca depistarea acestuia s-ar face de timpuriu, sansele de vindecare ar creste considerabil. Varsta inaintata, factorul ereditar, bolile inflamatorii intestinale, o alimentatie dezechilibrata bogata in grasimi si saraca in fibre, consumul excesiv de alcool, obezitatea, sunt doar cativa dintre factorii de risc care conduc la aparitia cancerului de colon. In completarea acestui articol, pe site-ul nostru poti citi un material foarte interesant (in doua parti) despre cum poti preveni dar si trata cancerul de colon cu ajutorul curcuminului: “Cercetatorii au concluzionat: curcuminul previne si trateaza cancerul colorectal”.
(sursa: www.medicalxpress.com)
Buna ziua ! Am fost operata de tromboza superficiala la piciorul drept si mi sa scos vena safena , mai am si hemoroizi neoperati ma ajuta acest medicament curcumin imi sp va rog
Curcuminul are efect antiagregant plachetar si antiinflamator, ambele sunt foarte utile atat in tromboflebita cat si in hemoroizi, merita incercat.
Foarte bun. Luat cu consecventa si încredere da rezultate!