
In ultimii 30 de ani, 25 de milioane de oameni au murit din cauza infectarii cu virusul HIV. Statisticile exista si la nivelul tarii noastre si, conform unui raport al Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania din cadrul Institutului National de Boli Infectioase „prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti, se prezinta in felul urmator: la sfarsitul anului 2015 existau 13.766 persoane infectate cu HIV in viata dintr-un total cumulativ de 21.263 incepand cu anul 1985. Tot in anul 2015 au fost depistate in Romania 698 de noi cazuri HIV/SIDA. Cat priveste numarul de decese, acesta a fost de 168.
Infectarea cu HIV nu este nici pe departe banala precum o raceala si s-ar zice ca metodele de prevenire si informare ar fi trebuit sa stopeze inmultirea cazurilor. Ca sa nu mai vorbim de incercarile de a gasi un leac pentru SIDA, ca doar traim intr-o societate moderna care evolueaza rapid si continuu. Insa nu, inca nu exista leac pentru aceasta infectie asimptomatica. Caci da, la inceput, infectia cu HIV nu prezinta simptome insa, cand se declanseaza si progreseaza, simptomele si evolutia pot fi devastatoare.
Lamuriri importante: HIV vs. SIDA
Virusul Imunodeficientei Dobandite (HIV) este, de fapt, un retrovirus care nu poate fi indepartat niciodata din organism. Principala sa caracteristica este aceea de a-si inscrie propriul codul in codul genetic al celulei gazde.
Sub actiunea virusului HIV, celulele albe (limfocitele T CD4) care au menirea de a proteja organismul impotriva infectiilor sunt victime sigure. Celulele atacate devin producatoare ale virusului si, in timp, mor. Apoi virusul isi cauta o alta celula gazda si, treptat, numarul limfocitelor scade pana cand organismul ramane fara protectie.
Astfel, HIV ataca sistemul imunitar slabind toate mecanismele de aparare ale organismului, facandu-l vulnerabil in fata tututoror bolilor. Perioada sa de incubare poate sa dureze cinci, 10 ani, sau chiar mai mult iar in momentul declansarii sale, HIV este responsabil de aparitia SIDA.
SIDA – Sindromul Imunodeficientei Dobandite – este o afectiune a sistemului imunitar cauzata de virusul HIV, caracterizata prin infectii, neoplasme, disfunctii neurologice, etc. Odata declansata, SIDA evolueaza continuu. Se impune terapia medicamentoasa si, uneori, cea chirurgicala (in functie de complicatiile aparute). Pentru o persoana bolnava de SIDA cea mai banala raceala poate fi fatala.
Care sunt principalele simptome si complicatii ale HIV/SIDA?
Dupa cum spuneam anterior, infectarea cu HIV este asimptomatica, dar doar o perioada. Cel mult, persoana infectata poate prezenta, in primele saptamani de la infectare, simptome asemanatoare unei raceli: febra, eruptii pe piele, dureri de cap insotite de oboseala. Aceasta este faza acuta sau primara a bolii. Dupa disparitia simptomelor, persoana in cauza se va simti bine. Dar virusul este acolo, pandind din umbra, inactiv dar transmisibil. Dupa cativa ani buni (putem vorbi si de 15 ani), virusul se reactiveaza in forta, se multiplica si acum este momentul cand apare SIDA.
In cazul pacientilor bolnavi de SIDA apar felurite afectiuni oportuniste sau maligne: infectii micotice, bacteriene, virale, tumori maligne, toate fiind insotie de urmatoarele simptome: febra, transpiratii nocturne, tulburari gastro-intestinale, tulburari neurologice, iritatii ale pielii, infectii repetate si limfoame, diaree cronica, marirea ganglionilor limfatici, etc.
Cum poate fi de folos CURCUMINUL intr-o afectiune imposibil de tratat?
Curcuminul nu elimina virusul din organism, insa ajuta corpul sa faca fata atacului acestuia. Toate randurile de mai sus au avut scopul de a constientiza daunele pe care infectarea cu HIV le poate provoca. In continuare, este important de subliniat ca extractul de turmeric, curcuminul, trebuie sa se regaseasca printre suplimentele administrate pacientilor cu HIV/SIDA. Iata 8 dintre efectele sale benefice in aceasta situatie:
-
Proprietati antimicrobiene si antivirale
In urma unui studiu s-a demonstrat ca curcuminul este un agent antimicrobian eficient care combate bacteriile, fungii si infectiile virale, acest efect avand o valoare deosebita in infectia cu HIV (mai ales ca sistemul imunitar poate fi afectat de o serie de infectii). Curcuminul actioneaza prin inhibarea activitatii enzimelor care favorizeaza infectarea cu HIV, inhiba activitatea proteinei TAT care este esentiala in producerea genelor virale, inhiba activitatea enzimelor necesare pentru replicarea virusului, induce activitatea enzimei HO-1 care inhiba replicarea virusului HIV-1.
Curcuminul este unul dintre principalii compusi naturali recomandati in tratamentul infectiei cu HIV. Un grup de enzime numite acetiltransferaze histone sunt esentiale pentru reglarea genelor vitale. Cercetatorii indieni au raportat ca curcuminul inhiba activitatea acestor enzime si aceasta constatare sugereaza ca curcuminul poate servi drept un compus principal in terapiile combinate anti-HIV.
Nanoparticulele de curcumin sunt foarte bine absorbite de celule si se dovedesc a fi extrem de eficiente in inhibarea replicarii HIV-1. In cadrul unei cercetari realizate acum multi ani, se nota ca, in cazul persoanelor infectate cu HIV care luau 2,5 grame curcumin/zi (in asociere cu alte medicamente virale sau singure) s-a constatat o scadere lenta a activitatii virale si o imbunatatire a numarului de celule T.
-
Efect imunomodulator
Curcuminul influenteaza sistemul imunitar prin modularea activitatii celulelor, scaderea productiei de chimicale inflamatorii si inactivarea factorului nuclear kappa-B, implicat in procesul de inflamatie.
-
Agent antiinflamator si antioxidant
Proprietatile antiinflamatorii si antioxidante sunt doua dintre cele mai mari caracteristici ale curcuminului ceea ce il recomanda drept cel mai bun agent terapeutic natural. Curcuminul sporeste numarul enzimelor antioxidante si reduce actiunea stresului oxidativ care sta la baza multor complicatii. Actiunea curcuminului poate reduce simptomatologia din cadrul infectiei cu HIV (durerile de cap, oase si musculatura, febra, etc.)
-
Actiune gastroprotectoare
Inca din cele mai vechi timpuri, curcuminul a fost utilizat in tratarea diferitelor maladii gastro-intestinale. O imunitate foarte scazuta, corelata cu consumul de antibiotice, favorizeaza disconfortul abdominal si aciditatea. Simptome precum diareea sau voma sunt des intalnite in disfunctiile gastrice iar curcuminul are abilitatea de a le preveni si/sau eradica. In plus, curcuminul preintampina aparitia ulcerului, reduce dispepsia si simptomele sindromului de colon iritabil.
In cadrul unui studiu s-a dovedit eficienta curcuminului in cazul diareei asociata cu prezenta virusului HIV. Pacientii au primtit 1862 mg de curcumin pe zi timp de 41 de saptamani. Dupa 13 zile de tratament, peristaltismul intestinal s-a normalizat. Sapte din opt pacienti au castigat in greutate (4,5 kg) si aproape toti cei care au participat la studiu au observat o reducere a durerilor abdominale si a balonarii. In afara de curcumin pacientii nu au primit si o alta terapie antiretrovirala.
-
Protejeaza sistemul cardiovascular
Infectia cu HIV lasata netratata poate afecta inima si intregul sistem vascular. Printre complicatiile aparute si care au legatura cu HIV se numara ateroscleroza si endocardita. Curcuminul are proprietati cardioprotectoare. Pentru ca este un bun antioxidant natural, curcuminul reduce daunele cauzate de speciile reactive de oxigen care fac atat de mult rau tesutului cardiac. Curcuminul relaxeaza vasele de sange care sunt afectate de nivelurile ridicate ale colesterolului.
Ritonavir, un medicament antiretroviral, are efecte adverse provocand complicatii cardiovasculare. Un studiu de laborator a demonstrat ca administrarea ritonavirului afecteaza functia vasculara – capacitatea arterelor de a transporta sangele in mod corespunzator – iar atunci cand s-a administrat curcumin, acesta a stopat in mod eficient aceste reactii.
-
Efect neuroprotector dovedit
Tulburarile neurologice asociate infectarii cu HIV afecteaza pana la 20% dintre pacienti si circa 60% dintre pacientii cu SIDA. Curcuminul este un veritabil agent neuroprotector acest lucru fiind relevant in multe dintre maladiile neurodegenerative. Una dintre proteinele virale ale HIV este GP120 care provoaca apoptoza celulelor creierului, rezultand leziuni grave ale sistemului nervos. Mai multe studii au demonstrat ca, datorita actiunii sale antioxidante, curcuminul poate preveni astfel de leziuni.
Infectia cronica si tratamentele pe termen lung pot duce la depresie si curcuminul reprezinta un sprijin eficient in terapia antidepresie.
-
Actiune chemopreventiva
Persoanele infectate cu HIV aflate intr-un stadiu avansat al bolii sunt predispuse la a dezvolta sarcomul Kaposi (boala a vaselor de sange) sau limfom. Una dintre cele mai importante proprietati ale curcuminului este cea anticancerigena. Cercetarile si documentarile amanuntite au concluzionat ca curcuminul poate preveni sau intarzia aparitia si dezvoltarea cancerului, prin manipularea unui numar impresionant de cai biochimice si gene cu scopul eliminarii celulelor cancerigene.
-
Un posibil contraceptiv natural
Curcuminul este de ajutor in prevenirea si tratarea bolilor cu transmitere sexuala. Perturbarea celulelor mucoasei tractului genital feminin este una dintre modalitatile prin care infectia cu HIV patrunde in organism. Un studiu recent de laborator arata ca tratamentul preventiv cu curcumin al mocoasei genitale poate proteja de infectia cu HIV si de inflamatie.
Cercetatorii de la „University of California”/San Diego au descoperit ca curcuminul poate fi folosit ca un inedit contraceptiv intravaginal. Mai multe informatii despre aceasta descoperire pot fi descoperite citind intregul studiu: “Curcumin: a potential vaginal contraceptive”.
Stiati ca…
… la data de 1 decembrie 1981 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat SIDA ca boala de sine statatoare cu aspect de pandemie?
… OMS a declarat ca anual, la nivel mondial, se infecteaza cu HIV peste patru milioane de persoane?
(surse: http://www.turmericforhealth.com/, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/)