
Simpla sa rostire ne face sa ne infioram. De teama ca se poate dezvolta in organismul nostru, de spaima ca cineva drag ar putea suferi din pricina lui, de neputinta si indignare ca, in unele cazuri, este descoperit prea tarziu. Cancerul, caci despre el este vorba, continua sa faca victime in intreaga lume. In tara noastra, cancerul de san, de plamani, de prostata si cel colo-rectal sunt cel mai des intalnite in randul pacientilor care sufera teribil din pricina acestei grave afectiuni. E drept ca nu suntem fruntasii Europeri in ceea ce priveste numarul bolnavilor de cancer, insa in Romania boala este depistata, de cele mai multe ori, in stadii finale, cand tratamentele par a nu mai da roade. De exemplu, in urma unui sondaj realizat de GfK s-a observat ca 70% dintre pacientii diagnosticati cu cancer la plamani, ajung la medic in stadiul patru al bolii, cand sansele de vindecare deja scad vertiginos.
Ce este si cum se dezvolta cancerul
Nu exista o definitie standard pentru cancer. In orice caz, termenul se refera la acel grup de afectiuni care sunt caracterizate prin cresterea anormala si necontrolata a unui grup de celule care invadeaza tesuturile inconjutaroare si care se pot raspandi si in alte zone, la distantade tesutul sau organul de origine (se metastazeaza).
Denumirea afectiunii provine din grecescul “karkinos” care inseamna ”crustaceu”.
Cancerul se dezvolta in urma multiplicarii dezordonate a celulelor. Organismul nostru este format din tesuturi iar fiecare dintre acestea este alcatuit din milioane de celule, dispuse intr-o maniera ordonata. Fiecare tesut poseda propria sa structura si arhitectura celulara. In unele dintre ele celule se pierd din cauza uzurii generale fiind inlocuite in urma procesului de diviziune celulara. Diviziunea si moartea celulara sunt procese normale controlate prin mecanisme specifice. Cat priveste celulele canceroase, acestea de divid haotic, in mod necontrolat, numarul lor crescand pana cand tumora devine vizibila la controlul medical (nu toate sunt canceroase, ci doar tumorile maligne).
Ce reprezinta metastazele
Metastazele sunt focarele de celule maligne provenite dintr-o tumora primara existente intr-un alt organ sau tesut din organism. De exemplu, o metastaza la plamani care are ca sursa principala un cancer la san, nu se numeste cancer de san ci cancer de san metastatic (metastazele sunt formate din aceleasi tipuri de celule ca si tumora primara). Cele mai frecvente metastaze sunt cele pulmonare, osoase si hepatice.
Un cancer in stadiu metastatic trebuie sa fie abordat prin prisma unui tratament complex, combinat: radioterapie, chirurgie, hormonoterapie, chimioterapie, terapie biologica. In ultimii ani, in urma numeroaselor studii realizate de importanti cercetatori care pun mai presus de orice sanatatea oamenilor, s-a demonstrat ca componenta principala a radacinii de Curcuma longa (turmeric) si anume polifenolul curcumin este util in tratamentul folosit impotriva metastazelor (ca adjuvant al tratamentelor conventionale).
Turmericul este un condiment deosebit, prin aroma si culoarea sa oferind preparatelor culinare un gust si un aspect deosebite. Din cele mai vechi timpuri, medicina ayurvedica a folosit proprietatile turmericului in tratarea multor afectiuni. Ceea ce face acest condiment sa fie si un puternic medicament natural este tocmai principala sa componenta, ingredientul activ cunoscut sub denumirea de curcumin. Acesta, pe langa proprietatile antibacteriene, antifungice, antioxidante, antiinflamatorii, are si proprietati anticancerigene, fiind de folos la inhibarea genelor implicate in migrarea celulelor si angiogeneza, doua proprietati importante ale tumorilor maligne. In plus, curcuminul ajuta la activarea proteinelor care sunt implicate in procesul care previne diviziunea celulara necontrolata.
Iata 7 moduri prin care, cu ajutorul curcuminului, aparitia metastazelor poate fi evitata:
- Curcuminul induce stoparea ciclului celular si creste apoptoza (moartea celulelor)
Apoptoza reprezinta un proces natural si necesar in metabolismul celular insa celulele tumorale maligne ignora semnalele de apoptoza prin activarea oncogenelor si inactivarea genelor supresoare tumorale. Cercetarile au aratat ca unul dintre motivele metastazelor pulmonare ale cancerului de san este supraexprimarea oncoproteinei Aurora-A. Oncoproteinele sunt proteine anormale cu rol decisiv in transformarea celulelor normale in celule maligne. Aurora-A este alcatuita dintr-o “familie de kinaze” – enzime care catalizeaza transferul gruparii fosfat – fiind esentiala proliferarii celulelor.
In urma studiilor efectuate de cercatatori, s-a demonstrat ca pe langa tratamentul conventional folosit pentru stoparea cancerului de san, utilizarea capsulelor cu curcumin a dus la inhibarea metastazelor prin reducerea nivelurilor oncoproteinei Aurora-A, in paralel cu oprirea ciclului celular.
- Curcuminul inhiba metastazele osoase
Metastaza osoasa este cauzata in special de cancerul de san, de prostata si de cel pulmonar. Unele celule canceroase contin proteine care permit aderarea la anumite parti ale corpului, unele dintre acestea fiind oasele. De asemenea, cu cat unele tumori sunt mai mari si se afla in apropierea ganglionilor limfatici se maresc sansele aparitiei metastazelor osoase.
Glandele paratiroide secreta hormonul cu structura polipeptidica denumit PTH – parathormon, care actioneaza asupra oaselor mentinand in limite fiziologice raportul calciu/fosfor. Acest hormon, legat de o proteina, poate cauza hipercalcemie (cresterea nivelului de calciu din sange). Hipercalcemia provoaca o serie de probleme de la slabiciune generala, constipatie si deshidratare la coma si chiar deces. Cercetarile au aratat ca principalul compus din turmeric, si anume curcuminul, inhiba secretia hormonului paratiroidian legat de o proteina, reducand astfel posibilitatea aparitiei metastazelor osoase.
- Curcuminul inhiba alimentarea cu sange a noilor celule canceroase
Dintre diferitele tipuri de cancer intalnite la nivelul glandei tiroide, cancerul papilar este cel mai des intalnit. Una dintre cele mai comune caracteristici ale tumorilor maligne este angiogeneza sau dezvoltarea de noi vase de sange pentru a alimenta cu sange noile celule. Printre diversele proteine implicate in angiogeneza, metaloproteinazele matriceale (MMP) joaca un rol important in natura invaziva si maligna a tumorilor, aducandu-si contributia in procesul de angiogeneza. Studiile au aratat ca curcuminul are capacitatea de a preveni invazia cancerului si malignitatea celulelor tumorale papilare prin reglarea expresiei metaloproteinazelor matriceale.
- Curcuminul joaca un rol major in inactivarea produsilor genetici care provoaca metastazele
NF- κβ este un factor de transcriere implicat in progresia cancerului prin activarea diverselor gene care ar putea duce la o crestere celulara necontrolata. Cercetarile au aratat ca principalul polifenol din turmeric, curcuminul, inhiba activarea NF- κβ si a genelor produse de acest factor care sunt asociate cu proliferarea celulara, supravietuirea ci metastazarea celulelor canceroase.
- Curcuminul impiedica invazia celulelor canceroase prin activarea proteinelor de soc termic
Proteinele de soc termic – HSP/heat shock proteins – denumite “chaperone” au un rol important in supravietuirea si repararea leziunilor celulare. Ele se manifesta ca raspuns la variatiile de temperatura.
Unele studii au aratat ca dereglarea exprimarii proteinelor de soc termic este implicata in diverse forme de cancer si joaca un rol crucial in proliferarea tumorala, matastazarea si progresia cancerului. Cercetarile au demonstrat ca curcuminul activeaza evolutia corecta a proteinelor de soc termic, acestea jucand un rol important in imunitatea tumorala.
- Curcuminul inhiba proteinele implicate in migrarea celulelor
Una dintre proteinele implicate in migrarea celulara este cortactina si, in cazul celulelor canceroase s-a dovedit ca nivelul de exprimare a acesteia era unul superior celui normal. Astfel, supraexprimarea acestei proteine a fost atribuita migrarii celulelor canceroase. Curcuminul are rolul de a bloca aceasta proteina si de a impiedica formarea metastazelor.
- Curcuminul inhiba exprimarea oncogenelor micro-RNA
“Micro-RNA sunt fragmente de ARN non-codant, bine caracterizate si bine conservate de-a lungul evolutiei speciilro, al caror rol esential consta in reglarea expresiei genetice.” (revistachirurgia.ro) Nivelurile anormale ale micro-RNA sunt prezente in cancer, infectii virale, boli autoimune. Un astfel de micro-RNA, si anume miR-21 este asociat cu cancerul colo-rectat (nivelul crescut de miR-21). Administrarea curcuminului inhiba exprimarea miR-21 si, implicit, aparitia metastazelor.
De unde luam acest curcumin atat de necesar?
Atentie! Nu confundati curcuminul cu faina de turmeric! Bineinteles, asocierea dintre cele doua exista pentru ca turmericul contine curcumin, numai ca este intr-o concentratie destul de mica (3 – 5%). Pentru a ne folosi asa cum se cuvine de puterea vindecatoare a curcuminului se recomanda utilizarea capsulelor cu continut sporit de curcumin in combinatie cu extractul de piper negru, BioPerine, care are rolul major de a creste biodisponibilitatea curcuminului. Puterile acestor ingrediente au fost combinate si ne sunt oferite de capsulele IanaLifeExtract95 Curcumin&BioPerine, acestea fiind un remediu de neocolit pentru numeroase afectiuni.