
Pe site-ul nostru gasesti foarte multe informatii importante pentru sanatatea ta, majoritatea fiind conturate in jurul ideii ca trebuie sa iei curcumin daca suferi de anumite afectiuni (in cazul carora acesta are un efect pozitiv). Vestea buna este ca nu e nevoie sa iei curcumin doar atunci cand esti bolnav, ci si atunci cand esti sanatos!
E dificil sa te lasi convins ca, fiind o persoana sanatoasa, ai nevoie de un ajutor care sa te mentina asa mult timp de aici inainte? Iata cateva motive care te vor face sa te razgandesti:
- curcuminul este un excelent antioxidant; in plus, te ajuta extrem de mult cand vine vorba de detoxifierea organismului;
- preintampina aparitia cancerului, fiind un excelent chemopreventiv;
- mareste capacitatea de concentrare, atenueaza stresul si simptomele depresiei;
- protejeaza stomacul de infectii si toxicitate;
- scade colesterolul si reduce riscurile aparitiei problemelor cardiace.
Esti incantat de motivele expuse anterior dar inca nu te-au convins ca e bine sa iei curcumin chiar daca nu ai nicio boala serioasa? Probabil ca studiile din randurile urmatoare te vor ajuta sa te razgandesti.
6 motive super serioase pentru care si o persoana sanatoasa trebuie sa ia curcumin
Medicul Roberto DiSilvestro si colaboratorii sai au studiat efectul pe care suplimentele cu curcumin le au asupra persoanelor sanatoase, toate amanuntele studiului fiind stranse sub denumirea “Efectele diverse ale dozelor mici de curcumin la persoanele sanatoase de varsta mijlocie”.
Baza acestui studiu este cladita pe faptul ca, pana acum, eficacitatea curcuminului a fost demonstrata in studii experimentale care implicau culturi de celule si animale; atunci cand este vorba de factorul uman, problema majora era cea a absorbtiei. Alte studii au examinat efectele dozelor ridicate in cazul indivizilor care sufereau din pricina diverselor afectiuni. Prin urmare, acest studiu a examinat efectele unei doze relativ mici, de doar 80 mg curcumin/zi administrate timp de o luna la persoanele sanatoase. La studiu au participat barbati adulti si femei aflate la menopauza, cu varste intre 40 si 60 de ani. Niciunul dintre participanti nu suferise de vreo afectiune grava si nici nu aveau in istoricul familial cazuri de cancer sau afectiuni cardiovasculare.
19 dintre ei au primit capsule cu curcumin, in timp ce alti 19 capsule placebo. Teste de sange si de saliva au fost efectuate inainte de demararea studiului si la patru saptamani de la inceperea acestuia. Iata care au fost concluziile:
-
Efectele curcuminului asupra nivelurilor de colesterol
Administrarea suplimentelor cu curcumin scade nivelul trigliceridelor plasmatice (acestea fiind precursoarele colesterolului). In studiul citat mai sus, nu s-au observat efecte considerabile asupra nivelului de colesterol. Insa, in studiile experimentale, s-a demonstrat ca curcuminul reduce colesterolul. Ce trebuie sa retinem este ca, in timpul studiilor respective, nivelurile colesterolului au fost crescute intentionat, printr-o strategie alimentara.
Studiile realizate pe oameni au aratat rezultate mixte ceea ce ingreuneaza stabilirea unei doze exacte care ar putea reduce colesterolul. S-a concluzionat ca curcuminul poate influenta scaderea colesterolului numai in conditii de stres sau boala avand un efect pozitiv si asupra lipidelor din sange.
Intr-un alt studiu despre curcumin si colesterol se noteaza ca 500 mg curcumin luate timp de sapte zile, reduc nivelul colesterolului la persoanele sanatoase. Intr-o cercetare axata pe efectul antioxidant al curcuminului si pe colesterol se afirma ca „suplimentul cu curcumin este potrivit pentru oamenii sanatosi atunci cand vine vorba de reducerea colesterolului seric si a numarului de trigliceride”. Cu toate acestea, rezultatele finale ale studiului au concluzionat ca suplimentarea alimentatiei cu curcumin imbunatateste sistemul de aparare al organismului – prin efectul antioxidant – si scade nivelurile de colesterol.
-
Efectele pozitive ale curcuminului in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara
Suplimentele cu curcumin ridica nivelurile de oxid nitric din sange, ceea ce are un efect extrem de benefic asupra tensiunii arteriale. Oxidul nitric dilata vasele de sange iar sangele circula cu mai multa usurinta. De asemenea, reduce nivelul moleculei sICAM care a fost legata de aparitia aterosclerozei.
Dr. Akazawa si echipa sa de cercetatori au efectuat un studiu in care au evaluat efectul curcuminului asupra functiei endoteliale la femeile aflate la menopauza. Functia endoteliala este caracterizata printr-un cumul de parametri care au legatura cu sanatatea inimii si a vaselor de sange care, odata cu inaintarea in varsta au tendinta sa scada.
32 de femei aflate la menopauza au fost incluse intr-un program in urma caruia, unora li s-a administrat curcumin (timp de opt saptamani) iar altele au fost puse sa faca diverse activitati fizice (aerobic moderat timp de opt saptamani). Atat in cazul celor care au luat curcumin, cat si al celor care au facut miscare s-a constatat o imbunatatire a presiunii si calitatii fluxului sanguin.
Concluzia: suplimentul cu curcumin administrat persoanelor sanatoase previne aparitia bolilor de inima!
-
Efectele curcuminului asupra sistemului imunitar
Administrarea de curcumin duce la cresterea nivelurilor de plasma mieloperoxidaza – un marker inflamator care duce la activarea sistemului imunitar. Cu toate acestea, curcuminul nu ridica nivelul altor markeri inflamatori. Cercetatorii au determinat ca acest lucru este mai degraba un indicator al consolidarii sistemului imunitar, decat activarea unei reactii inflamatorii.
Concluzia: curcuminul imbunatateste functionarea sistemului imunitar in cazul oamenilor sanatosi.
-
Efectele curcuminului asupra sanatatii metabolice
Curcuminul reduce nivelurile din sange ale transaminazei alanine, un marker al leziunilor hepatice. Acest rezultat este similar cu cel al studiilor de laborator care sugerau ca curcuminul protejeaza sanatatea ficatului in conditii nefavorabile. Sase grame de curcumin administrate persoanelor sanatoase s-au dovedit a fi benefice asupra productiei de insulina, putand servi ca supliment functional in prevenirea diabetului zaharat.
Un studiu clinic in cadrul caruia au fost administrate, pe cale orala, curcumin (6 grame) si glucoza (75 de grame) a urmarit determinarea efectului curcuminului asupra glicemiei. S-a observat ca curcuminul nu a afectat glucoza din sange, dar a crescut nivelul de insulina. Cercetatorii au declarat ca curcuminul a avut acest efect prin stimularea celulelor beta pancreatice, care sunt responsabile pentru producerea de insulina.
-
Efectele curcuminului asupra sanatatii creterului
Curcuminul scade concentratia proteinelor beta-amiloide, ceea ce sugereaza ca poate preveni aparitia si dezvoltarea maladiei Alzheimer. De asemenea, curcuminul reduce si nivelurile amilazei salivare, un marker de stres al activitatii sistemului nervos simpatic. Diversi cercetatori au aratat ca suplimentarea alimentatiei cu curcumin la persoanele varstnice duce la imbunatatirea memoriei, a atentiei si starii de spirit intr-un interval scurt de timp.
-
Curcuminul si protectia antioxidanta
Curcuminul ofera intregului organism o protectie antioxidanta, luptand impotriva radicalilor liberi care sunt responsabili de aparitia a numeroase boli, provoaca daune oxidative si distrug tesuturile.
Doza ta zilnica de curcumin!
Chiar daca suntem sanatosi, pericolele ne pandesc la tot pasul: alimentatia deficitara, poluarea, sedentarismul, stresul, oboseala acumulata, etc. ne pot pune bete-n roate. De aceea trebuie sa adoptam un stil de viata echilibrat, sa mancam sanatos, sa nu ne mai stresam din orice si sa facem miscare in fiecare zi. In plus, doua-trei capsule/zi de Extract95 Curcumin&BioPerine intregesc acest tablou al sanatatii. Cat de eficienta este o cura cu acest produs poti afla citind materialele noastre din sectiunea “Articole”! Dupa ce ai incercat acest minunat supliment, te asteptam sa ne spui cum te simti!
(surse: http://www.turmericforhealth.com/, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/)