
Oboseala cronica si starile de epuizare sunt adevarate maladii ale vremurilor moderne. De cele mai multe ori, acestea sunt puse pe seama stresului, lipsei de odihna si deficitului nutritional. La ora actuala, circa 2% din populatia adulta sufera din pricina unei epuizari persistente. Din pacate, aceasta are repercusiuni asupra calitatii vietii. Daca te numeri printre ce care sufera din pricina epuizarii, iti dam o veste buna: exista solutii care dau rezultate in aceasta problema!
Ce te suprasolicita atat de tare sau ce se afla cu adevarat in spatele oboselii
Ritmul alert al vietii de zi cu zi si solicitarile de la serviciu corelate cu cele de acasa stau la baza accentuarii starii de oboseala. Cum stai cu organizarea timpului? Dar cu managementul stresului? Modul in care iti stabilesti obiectivele personale si profesionale si selectarea mijloacelor prin care le poti indeplini sunt foarte importante pentru starea ta de bine. Un efort excesiv repetat si tensiunile emotionale te vor consuma treptat. Aceasta consumare devine din ce in ce mai vizibila pana cand se instaleaza oboseala cronica.
Stiai ca…
… oboseala cronica mai este cunoscuta si sub denumirea de sindromul burn-out sau sindromul arderii complete si este caracterizata prin senzatie de oboseala care nu cedeaza nici dupa repaus?
Trebuie sa stii ca in spatele epuizarii pot sta si diferite boli, cum ar fi cele metabolice (diabet, hipotiroidism), cardio-vasculare, infectioase, psihice, deficitul de vitamine si minerale/anemia, cancerul, etc.
Ne ține pe loc, iar asta nu e bine deloc!
Desi poate aparea si la varste tinere, oboseala cronica se intalneste frecvent la persoanele cu varste intre 40 si 50 de ani.
Daca te regasesti pe lista celor care sufera de pe urma oboselii accentuate, atunci e bine sa iei in seama urmatoarele 5 solutii:
- Dieta echilibrata si hidratare corespunzatoare – traim in era fast-food-ului, asta stim deja. E mult mai comod sa comandam o pizza si mult mai complicat sa ne alocam doua ore pe zi pentru a gati ceva sanatos si mult mai gustos. Am uitat cum e sa vizitam pietele si producatorii locali in cautarea legumelor si fructelor atat de necesare alimentatiei zilnice. Nu mai avem timp pentru nimic, nici macar pentru a ne hrani sanatos. Aceste obiceiuri trebuie sa inceteze!
Orienteaza-te catre alimentele, plantele si suplimente anti-oboseala. Iata cateva dintre acestea: nucile si semintele (sunt bogate in magneziu, fier si fosfor, complexul de vitamine B), iaurtul, fasolea verde (contine magneziu, potasiu, fosfor, vitamina C), toate fructele si legumele, fulgii de ovaz, macesele, catina, busuiocul, cimbrul, salvia. Inlocuieste cafeaua de dimineata cu ceaiul verde. Acesta este bogat in antioxidanti, distruge radicalii liberi, previne imbatranirea timpurie a organismului si este super revigorant. Hidratarea este foarte importanta, asa ca nu uita de cei doi litri de apa care trebuie savurati in fiecare zi!
Suplimentul Extract95 Curcumin&BioPerine combate oboseala cronica
Faptul ca principalul component al turmericului – curcuminul – este considerat a fi bun la toate, nu este un mit, ci o realitate. O realitate dovedita prin studii clinice sustinute care, printre altele, au decis ca curcuminul reduce semnificativ simptomele oboselii cronice. Alimentatia sanatoasa, combinata cu administrarea curcuminului si quercetinului, impreuna cu alti nutrienti benefici, au redus simptomele oboselii cronice la 24 din 41 de pacienti care au participat la un studiu desfasurat pe o perioada cuprinsa intre 10 si 14 luni. Cercetatorii au mentionat ca efectele antiinflamatorii si antioxidante ale curcuminului sunt cele care-l scot in evidenta si-l recomanda ca fiind un aliat excelent in lupta contra oboselii cronice.
Odihna – spune ”Stop!” stresului fizic si psihic. Ia o pauza! Odihneste-te! Gaseste echilibrul intre starea de veghe si cea de somn, modereaza activitatile de peste zi astfel incat sa ai timp si pentru tine, sa-ti relaxezi mintea citind sau meditand. Dormi 8 ore pe noapte si, de preferat, culca-te inainte de 12 noaptea pentru ca acele ore de somn iti vor fi extrem de benefice.
- Exercitii fizice (aerobic, yoga, etc.) – este cunoscut faptul ca exercitiile fizice induc o stare de bine si dau roade si in cazul oboselii cronice. Nu, practicarea lor nu e generatoare de oboseala. Nu si daca luam lucrurile treptat si crestem gradual nivelul de intensitate al acestora. Aerobicul – o data la doua zile, mersul pe jos, sesiunile zilnice de yoga, pot face minuni atunci cand vine vorba de oboseala accentuata.
- Tehnici de relaxare (meditatia) – determina-ti mintea sa ia o pauza, sa se elibereze de stres. Practica meditatia, dar numai intr-un mediu sau cadru propice acesteia (natura, incaperi aerisite, luminoase, cu muzica ambientala in surdina, etc.). Combina meditatia cu aromoterapia si vei obtine o stare de relaxare extraordinara!
- Consiliere psihologica – aceasta etapa se recomanda pentru a putea afla care sunt gandurile sau sentimentele negative generatoare ale starii de oboseala. Scopul terapiei este de a spori increderea in sine, de a elimina pesimismul, negativismul si a indrepta persoana in cauza inspre autocunoastere.
In loc de concluzie, noteaza si retine:
- oboseala este caracterizata de lipsa de energie si motivatie;
- nu confunda oboseala cu starea de somnolenta, nu sunt sinonime. Cand oboseala persista o perioada mai mare de timp vor aparea tulburari care ne vor influenta intregul organism;
- cele mai frecvente tulburari care apar sunt: organismul devine mai vulnerabil la infectii, apar tulburarile de tranzit intestinal, ulcerul, gastrita, constipatia, nu ne mai putem concentra asupra sarcinilor zilnice, apar durerile de cap, ametelile, tulburarile de somn, irascibilitatea, etc;
- nu face greseala sa ignori aceste semnale. Iata ce poti face: usureaza-ti sarcinile de zi cu zi impartindu-le cu ceilalti; organizeaza-ti timpul in mod eficient; nu te supraaglomera; respecta orele de somn precum si un regim alimentar sanatos; fa sport si hidrateaza-te din plin; opteaza pentru vitaminizarea si mineralizarea suplimentara: magneziul iti este de mare ajutor, acizii grasi Omega 3/6/9, curcuminul atat de bogat in antioxidanti.