
Boala Parkinson, alaturi de maladia Alzheimer, reprezinta una dintre cele mai frecvente tulburari neurologice care afecteaza indeosebi persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Cel care a descris pentru prima oara aceasta afectiune a fost medicul englez James Parkinson, in anul 1817. Nu e greu de recunoscut un bolnav cu Parkinson si asta din cauza tremorului caracteristic bolii. Dar Parkinson inseamna mult mai mult decat un tremurat necontrolat. Boala Parkinson evolueaza in mod progresiv iar simptomatologia sa se dezvolta in timp. In circa 20% dintre cazurile de imbolnavire se instaleaza dementa iar in alte situatii apar depresiile severe si/sau halucinatiile vizuale.
Cum se manifesta boala Parkinson
Simptomele bolii Parkinson sunt asociate cu un nivel scazut de dopamina (neurotransmitator) care este implicata in controlul miscarilor. Lipsa dopaminei apare cand celulele nervoase care o produc se deterioreaza sau se distrug. Cauza deteriorarii acestor celule nu este cunoascuta. Nu toti cei bolnavi prezinta aceeasi simptomatologie. Cer este ca, printre cele mai frecvente simptome se numara tremorul mainii, al bratului sau piciorului. De obicei, tremorul apare atunci cand bolnavul este treaz si sta in picioare sau in sezut. Pe langa tremor apare rigiditatea musculara insotita de durere care afecteaza musculatura membrelor inferioare, a fetei si gatului si poate duce la anchilozare si oboseala musculara.
Pentru cei care sufera de Parkinson, vorbirea si inghitirea pot fi destul de dificile din cauza slabirii muschilor fetei si gatului. Pierderea capacitatii de contractie a muschilor fetei poate duce la ceea ce poarta denumirea de masca Parkinsoniana. Pe langa toate acestea pot aparea si dificultatile mersului si mentinerea echilibrului.
Care este rolul curcuminului?
La baza aparitiei bolii Parkinson stau, pe langa factorul genetic si factorii de mediu cum sunt chimicalele, substantele poluante, medicamentele neuroleptice, substantele care blocheaza receptorii de dopamina, intoxicatia cu monoxid de carbon sau cu mangan, hidrocefalia, tumorile craniene, tulburarile idiopatice degenerative.
Curcuminul, principalul polifenol al turmericului, lupta impotriva multor procese implicate in declansarea bolii Parkinson. Principala caracteristica morfopatologica a bolii este pierderea de neuroni dopaminergici in substanta neagra. Stresul oxidativ contribuie si el la moartea neuronilor in substanta neagra. Fiind un puternic antioxidant si antiinflamator, curcuminul este candidatul perfect in stoparea actiunii factorilor declansatori ai Parkinsonului.
Iata cele mai importante concluzii la care s-a ajuns in urma consultarii a peste 50 de studii cu referire la beneficiile pe care curcuminul le are in boala Parkinson:
-
Protejeaza celulele creierului de moartea celulara
Moartea neuronilor care sunt responsabili cu producerea dopaminei, este caracteristica bolii Parkinson si afecteaza, in acelasi timp, functiile motorii. Aceasta degradare neuronala apare ca rezultat al disfunctiei mitocondriale. Curcuminul are rolul de a proteja celulele creierului. Nivelurile reduse de antioxidanti duc si ele la degradarea celulelor creierului. Curcuminul si derivatii acestuia protejeaza impotriva acestui tip de degradare.
-
Previne formarea corpilor Lewy
Alfa-sinucleina este o proteina intalnita in celulele creierului. In boala Parkinson, aceasta proteina trece prin niste schimbari la nivel structural care conduc inspre moartea celulara si formeaza agregate proteice numite corpi Lewy. S-a demonstrat ca curcuminul inhina productia de alfa-sinucleina si previne mutatiile sale prin stoparea dezechilibrului dintre antioxidanti si prooxidanti.
-
Inhiba enzima MAO/monoamina oxidaza
Celulele gliale inconjoara neuronii oferindu-le protectia necesara. In boala Parkinson, acestea produce o cantitate anormala de enzime (monoamina oxidaza) care sta la baza stresului oxidativ si duce catre moartea celulara. Inhibarea acestei enzime prin administrarea de curcumin poate fi de mare ajutor in tratarea bolii Parkinson.
-
Protejeaza capacitatea de perceptie si remediaza depresia
Diferite studii pe animale au scos la iveala faptul ca curcuminul previne deficitul de memorie (si de perceptie) corelat cu varsta inaintata. Un test desfasurat pe perioada unui an intreg noteaza ca principalul polifenol al turmericului imbunatateste memoria, sporeste atentia, creste buna dispozitie si tine la distanta dementa.
-
Imbunatateste functiile motorii
Dupa cum spuneam si la inceputul materialului, unul dintre principalele simptome ale boli Parkinson este dificultatea cu care pacientul se misca. Acumularile de alfa-sinucleina duce la ”intepenirea” si rigiditatea miscarilor. Vestea buna este ca curcuminul actioneaza pe o cale benefica si in aceasta directie. Un studiu recent, publicat anul acesta (2016) in publicatia ”Farmacologie, Comportament si Biochimie” demonstreaza ca curcuminul atenueaza deficitul functional in cazul animalelor cu Parkinson prin sporirea nivelului enzimelor antioxidante.
De asemenea, curcuminul protejeaza tesutul cerebral de elefectele diverselor leziuni acute suferite la nivelul capului. Traumatismele cresc stresul oxidativ si modificarile inflamatorii timpurii la nivel cerebral. Curcuminul poate combate aceste efecte daunatoare. In urma unui studiu s-a constatat ca, atunci cand animalele de laborator primeau suplimente cu curcumin inainte de a suferi vreo rana, nivelul stresului oxidativ era mult mai mic.
In unul dintre studiile publicate de-a lungul timpului, se vorbeste despre rolul neuroprotector pe care il are curcuminul in tulburarile neurologice, traversand bariera hematoencefalica. In plus, dupa cum am mentionat si mai sus, curcuminul protejeaza si sustine functia mitocondriilor, adevarate “centrale electrice” intracelulare care elibereaza energie.
S-a demonstrat ca curcuminul protejeaza tesutul cerebral impotriva efectelor leziunilor acute la nivelul capului. Traumatismele produc sporirea stresului oxidativ si modificari inflamatorii precoce la nivel cerebral acestea reprezentand factori de risc pentru boala Alzheimer, de exemplu. Vestea buna este ca curcuminul poate combate aceste efecte daunatoare. In urma unui studiu s-a constatat ca, atunci cand animalele de laborator primeau suplimente cu curcumin inainte de a suferi vreo rana, nivelul stresului oxidativ era mult mai mic.