
Traim datorita ei. Tot datorita ei ne bucuram de toate placeriile vietii. Iubim datorita ei. Iertam datorita ei.
Dar cum o rasplatim?
Traim datorita ei. Tot datorita ei ne bucuram de toate placeriile vietii. Iubim datorita ei. Iertam datorita ei. Dar cum o rasplatim? O lasam sa duca ea tot greul acestei vieti, sau ii venim in ajutor atunci cand se resimte dupa agitatia la care o supunem? Cel mai bine ar fi sa o menajam, sa o ferim de poveri inutile,
de orice ii poate face rau. Caci si-un gand rau indreptat asupra altuia revine ca un bumerang inspre noi si, mai intai, trece prin inima, caci despre ea vorbim acum. Un organism sanatos, poseda și o inima pe masura. Un organism macinat de boli trupesti dar si de cele sufletesti, nu va functiona niciodata asa cum trebuie. Chiar si o depresie usoara macina incet, dar sigur inima. Se spune si chiar ar trebui sa se respecte vorba ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. La fel fel stau lucrurile si in cazul inimii. Din pacate, Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Iar bolile cardio-vasculare sunt cauza principala, la nivel mondial, a mortalitatii.
- Foloseste alimentatia in favoarea, nu in defavoarea ta!
Sunt multi romanii care se hranesc prost, sunt sedentari, nu le pasa catusi de putin de armonia in familie, de buna intelegere cu cei din jur. Suntem rai cu noi insine. Avem pretentia ca atunci cand suntem bolnavi, medicii sa faca totul in locul nostru, sa ne trateze ca sa ne vindece in timp ce noi continuam sa avem acelasi stil impropriu de viata, aceeasi existenta haotica ce a declansat problema sau problemele cu care ne confruntam. Baza pentru o inima mai sanatoasa si mai fericita o constituie o alimentatie sanatoasa. Pe scurt, iata care sunt cele mai prietenoase alimente cu inima: fructele, vegetalele, legumele, nuci, seminte (consumate in stare naturala, nu prajite), carnea slaba, lactate cu continut redus de grasimi. Alege „slow-food-ul” in defavoarea „fast-food-ului”. Acesta din urma iti aduce doar calorii fara nicio valoare nutritionala iar consumul regulat de astfel de produse nu va face decat sa-ti degradeze starea de sanatate, nu doar a inimii, ci a intregului organism. Evita sa pui prea multa sare in mancare, ocoleste uleiurile de floarea soarelui, porumb, margarina, mezelurile, faina alba, zaharul, sucurile carbogazoase. Citeste articolul despre importanta hidratarii si nu uita ca inima noastra este 79 – 82% apa!
- Inima iubeste sportul!
Pentru a-ti multumi inima nu este nevoie sa alergi la vreun ultramaraton, insa nici sa te afunzi pe canapea, cu telecomanda in mana, si sa astepti ca starea de bine sa cuprinda fara ca tu sa nu faci nimic sa o aduci in viata ta! Inima iubeste sportul, iubeste plimbarile lungi prin natura, alergarea usoara prin parc, mangaierea razelor de soare, adierea vantului… in orice anotimp. Cu cat suntem mai activi, cu atat inima noastra va fi mai sanatoasa. Sunt suficiente intre 15 si 30 de minute de miscare in fiecare zi. Exercitiile fizice zilnice sunt indicate tuturor persoanelor, indiferent de varsta, asadar, incurajati-i si pe cei mici sa va urmeze exemplul. Nu numai ca se vor dezvolta armonios, dar vor fi si mult mai sanatosi.
- „Draga mea inima, a venit vremea sa-ti prezint cativa buni prieteni: antioxidantii!”
Da, a venit vremea sa va imprieteniti inimile cu antioxidantii. Atentie: nu trebuie sa faceti acest lucru doar atunci cand suferiti de vreo afectiune cardiaca. Nu uitati ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Faceti-le cunoastinta inimilor cu antioxidantii, acesti prieteni de nadejde care ne protejeaza intregul organism de atacul radicalilor liberi. Cele mai multe fructe si legume au proprietati antioxidante si ar fi ideal sa le includem in alimentatia zilnica.
Dar cel important antioxidant natural ramane turmericul, acest condiment-medicament adorat si folosit in bucataria indiana, dar care a devenit nelipsit si in cea europeana. Turmericul poate fi adaugat in mancarurile care au la baza lintea, nautul, orezul, carnea de pui, dovleacul (supa de dovleac cu turmeric este un adevarat festin pentru papilele gustative si o incantare pentru privire, gratie culorii sale aurii). Pe langa neutralizarea radicalilor liberi din organism, turmericul este si un puternic antiinflamator, imbunatateste activitatea ficatului, lupta impotriva dezvoltarii si extinderii celulelor canceroase, intareste sistemul imunitar prin prevenirea infectiilor. Ca sa beneficiem de proprietatile sale, atunci cand il folosim in bucatarie, este ideal sa-l combinam cu piper, care, datorita piperinei – componeta sa principala – va stimula absorbtia turmericului.
Nu doar pentru o inima sanatoasa, ci pentru bunastarea intregului organism, exista capsule care contin extract de radacina de Curcuma Longa, si anume curcumin. Turmericul (faina de turmeric) pe care-l achizitionam de la plafar nu este acelasi lucru cu curcuminul continut de capsulele Iana Life Extract95 Curcumin&Bioperine. Curcuminul se regaseste in compozitia turmericului in proportie de 3 – 5%, fiind responsabilul direct penrtu beneficiile pe care condimentul turmeric le are asupra sanatatii organismului uman. Pentru a beneficia la maximum de efectele turmericului, ar trebui sa consumam zilnic un gram de curcumin. Daca ar fi sa ne folosim doar de faina de turmeric, ar trebui sa inghitim zilnic pana la 35 de grame din acest condiment ca sa ne asiguram acel un gram de curcumin. Ori acest lucru este cam greu de obtinut. Aici intervine rolul capsulelor Iana Life extract 95 Curcumin&Bioperine, pentru ca, in compozitia lor se regaseste extractul de turmeric, care contine un procent de 95% de substanta activa. Fiecare capsula contine 499 mg substanta activa. Bioperine este cea care ii favorizeaza absorbtia, desavarsindu-i rolurile pe care le are.
- Fara tutun si… sa nu abuzam nici de alcool!
Stiati ca fumatul creste de doua ori riscul pentru infarctul miocardic si de 10 ori riscul de cancer pulmonar? Veti spune „Da, dar bunicul din partea mamei, a trait 95 de ani si-a fumat de la 12!” Haideti sa nu facem o regula din aceste exceptii, sa retinem ca pe vremea strabunicilor si bunicilor nostri poluarea nu era chiar atat de pregnanta, legumele, fructele, pasarile din gospodarie erau crescute cat mai bio, eco (fix aceste idealuri la care viseaza omul secolului XXI), bunicul poate ca pipa tigari rulate cu manuta dumnealui, cu tutun cultivat in batatura, uscat pe andrele, frecat intre mainile-i batatorite, poate combinat si cu un pic de matase de porumb. Azi, tigara din care foarte multi romani trag cu nesat, combinata cu stilul de viata dezordonat, cu poluarea care parca ne-a acaparat intru totul, este boala sigura pentru organism. Intr-un articol viitor vom vorbi mai pe larg despre cum ne putem lasa de fumat si care sunt multiplele beneficii ale acestei renuntari.
Cat priveste alcoolul, nu spune nimeni sa nu gustam un paharel la o masa in familie sau la o intalnire cu prietenii. Insa nu trebuie sa abuzam de licorile bahice. Se spune despre vinul rosu (cel natural, bineinteles, nu cel „pastilat”) ca este medicament si aliment deopotriva. Exista si o a treia caracteristica, si anume toxicitatea. Daca se consuma un pahar de vin intr-o cantitate egala cu greutatea dar exprimata in mililitrim atunci vinul este medicament. De exemplu, un barbat cu greutatea de 70 de kilograme, va bea 70 de mililitri de vin (dar nu pe stomacul gol), iar in acest sens vinul are calitatea de medicament. Daca se consuma 2×70 ml, asadar 140 ml, atunci vinul este aliment. Daca se consuma 3×70 ml sau peste aceasta cantitate, vinul devine toxic.