
In cazul celor care sufera de talasemie situatia nu este deloc roz: fiind o maladie a sangelui, o maladie ereditara, exista permanenta frica de a o transmite mai departe. Organismul bolnavilor de talasemie produce prea putina hemoglobina. Acesta ajuta globulele rosii sa distribuie oxigenul in toate celulele organismului. Din cauza unui nivel scazut de hemoglobina, inevitabil isi va face aparitia anemia, manifestata prin stari de oboseala si slabiciune. In randurile urmatoare vom descrie mai pe larg ce este talasemia, cum se manifesta, care sunt complicatiile care pot surveni, dar si cum actioneaza curcuminul in cazul in care are de infruntat aceasta maladie severa.
Ce este si cum se manifesta talasemia
Pe scurt, talasemia este o boala hematologica ereditara severa care afecteaza capacitatea de a produce hemoglobina, rezultand anemia cronica. Cauza talasemiei este un defect la nivelul uneia sau mai multor gene. Asadar, talasemia se transmite genetic. Daca ambii parinti sunt purtatori de gena patologica, exista 25% sanse ca aceasta sa fie transmisa copilului sub forma unei anemii severe in urma careia va avea nevoie de transfuzii de sange regulate.
In functie de tipul de lant de hemoglobina afectat exista doua tipuri de talasemie: alfa si beta. Aceasta din urma este forma intalnita mai des: un purtator are o gena buna si una cu talasemie, in toate celulele corpului.
Cat priveste formele prin care se manifesta talasemia, acestea depind de severitatea ei. Astfel, talasemia usoara este asimptomatica, in vreme ce formele mai severe prezinta: oboseala accentuala, anemie, culoare galbena a tegumentului, urina inchisa la culoare, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, dureri abdominale, tiuit in urechi, dureri in piept, febra, limba cu sensibilitate crescuta.
Copiii carora li se pune diagnosticul de anemie Cooley sau beta talasemie majora prezinta semne de anemie inca din primele luni de viata. Primele semne care apar sunt icterul, problemele de alimentatie, febra si diareea acestea fiind corelate cu un deficit de dezvoltare. Daca tratamentul nu este instaurat din timp apar complicatii majore sau chiar decesul.
Care sunt complicatiile ce pot aparea in urma talasemiei
Complicatiile asociate talasemiei sunt de natura endocrina (tulburari de crestere, hipogonadism, hipotiroidism, infertilitate, osteoporoza), cardiaca (cardiomegalie, tulburari de ritm cardiac), hepatica (ciroza, hepatita B si C), infectioasa (parvovirusuri, infectii bacteriene, infectii fungice).
Diagnosticare si tratament
Diagnosticul se stabileste prin examenul fizic si antecedentele personale: simptome, apartenenta etnica, problemele medicale ale parintilor, rezultatele analizelor sanguine. Printre testele in urma carora se poate stabili tipul de talasemie se numara: numaratoarea elementelor figurate si frotiu colorat, testele genetice, testele care determina cantitatea de fier din sange, electroforeza hemoglobinei.
In caz de talasemie, tratamentul depinde in mare parte de severitatea acesteia (moderata, usoara sau severa). In forma sa usoara, talasemia nu presupune vreun tratament. Intr-o forma moderata talasemia este tratata cu acid folic, suplimente de fier si vitamina C, uneori transfuzii de sange. In cazul talasemiei severe se poate recurge la indepartarea chirurgicala a splinei, transplant de maduva osoasa, transplant de celule stem.
Beneficiile curcuminului
Nu sunt multe studii care atesta utilitatea curcuminului in ceea ce priveste talasemia, insa cele deja existente sunt foate concludente. Ingredientul bioactiv al turmericului – curcuminul – precum si alti curcuminoizi existenti in turmeric sunt considerati a fi excelenti antioxidanti. Acestia, precum si chelatorii de fier, sunt cunoscuti a avea un important rol terapeutic in talasemie, inlaturand efectele nocive ale stresului oxidativ precum si excesul de fier. Iata care sunt trei dintre efectele benefice ale curcuminului:
-
Suplimentele cu curcumin imbunatatesc statusul antioxidant al pacientilor cu talasemie
Un studiu clinic din martie 2013 a investigat efectele pe care suplimentele cu curcumin le are asupra anumitor proteine exprimate in talasemie. Zece pacienti care sufereau de beta talasemie au fost tratati cu 500 mg de curcumin/zi timp de 12 luni.
Numarul proteinelor implicate in mentinerea echilibrului de fier si responsabile cu activitatea coagulanta a trombocitelor este mai mic in plasma pacientilor cu talasemie. In urma tratamentului cu curcumin nivelul acestor proteine a crescut ceea ce a dus la reducerea “incarcaturii” de fier. De asemenea, au fost semnalate reducerea stresului oxidativ si imbunatatirea enzimelor antioxidante.
Un alt studiu clinic a demonstrat eficacitatea curcuminului in problema talasemiei. 21 de persoane cu beta talasemie au primit cate doua capsule cu continut de 250 mg de curcumin timp de 12 luni. In tot acest timp le-au fost efectuate teste de sange pentru a se obseva, stabili si nota efectele tratamentului administrat.
Nivelurile crescute ale anumitor enzime cum ar fi superoxid dizmutaza si malonildialdehida indicau prezenta stresului oxidativ la pacientii cu talasemie. In urma administrarii capsulelor cu curcumin, nivelul acelor enzime a fost redus la o limita normala, acceptabila.
Astfel, imbunatatirea apararii antioxidante si eliminarea excesului de fier au fost facilitate de catre curcumin. Din pacate, cei care au intrerupt tratamentul cu curcumin, s-au reintors la situatia de dinainte.
-
Curcuminul poate fi de folos in formarea hemoglobinei
Cercetari intreprinse in Tailanda au identificat curcuminoizi si compusi similari care au un rol terapeutic in beta talasemie. Proteina de hemoglobina este formata din patru lanturi. In functie de lanturile afectate se stabilesc tipurile de talasemie (alfa sau beta). Productia de gama globulina poate ajuta in diminuarea severitatii bolii deoarece se combina cu alfa globulina pentru a forma hemoglobina fetala. Aceasta din urma este diferita de hemoglobina adulta deoarece se leaga mult mai bine de oxigen. Este prezenta in fetus pe perioada gestatiei si este inlocuita la sase luni dupa nastere.
Aceasta forma de hemoglobina atenueaza severitatea talasemiei. Studiul din Tailanda a demonstrat ca curcuminoizii, in special bidemetoxicurcuminul si compusii sai inruditi au indus formarea gama globulinei, astfel fiind sugerata eficacitatea terapeutica a curcuminului in beta talasemie si tulburarile asociate acesteia.
-
Curcuminul are grija de surplusul de fier din talasemie
Surplusul de fier este un efect secundar comun aparut in urma mai multor transfuzii de sange. De obicei, medicii prescriu chelatori de fier cum ar fi desferioxamina sau deferiprona insa acestea nu inlatura surplusul de fier asa cum ar trebui.
Transferina este o proteina care se leaga de proteinele plasmatice de fier si il ajuta sa fie transportat prin circulatia sanguina. Acea parte din fier care nu este legata de transferina se depoziteaza pe diferite organe ceea ce cauzeaza pagube insemnate.
In urma unui studiu a fost demonstrat faptul ca curcuminul se poate lega de fier, astfel formand un complex care poate fi eliminat din organism. Curcuminul s-a dovedit a fi mai eficient decat chelatorii de fier conventionali, iar atunci cand a fost administrat in combinatie cu deferipron (tot un chelator de fier), rata de chelatizare a fierului a crescut. Studiile pe animale au aratat ca, prin legarea de fier, curcuminul faciliteaza indepartarea excesului acestuia si protejeaza anumite organe (cum ar fi inima) de daunele care pot aparea in urma surplusului de fier.
Administrate zilnic, capsulele Extract95 Curcumin&BioPerine actioneaza ca un puternic antioxidant si veritabile chelatoare de fier fiind de mare ajutor persoanelor care au talasemie.