
Intr-adevar, e bun la toate. Si, pe buna dreptate a fost numit un compus „all in one”, in sensul ca intruneste o multime de beneficii esentiale pentru sanatatea organismului uman. Este ca si cum, in loc sa folosim 10 medicamente diferite pentru tot atatea afectiuni, ne-am axa doar pe utilizarea curcuminului sau l-am folosi ca adjuvant in cadrul unui tratament mai complicat, in scopul de a-i spori efectele. Iti prezentam in continuare cele mai importante motive pentru care este bine sa folosesti curcuminul, fie ca o faci in scop preventiv, fie ca doresti ameliorarea unei conditii nu tocmai bune de sanatate:
-
Curcuminul este cel mai puternic antiinflamator natural
Aproape orice afectiune are la baza un proces inflamator. Intr-o cantitate echilibrata, inflamatia are un rol pozitiv si grabeste vindecarea insa, in exces, ea contribuie de aparitia bolilor. Curcuminul exercita o actiune antiinflamatorie inhiband activitatea factorului nuclear kappa-B – o proteina care controleaza procesul inflamator. De asemenea, actioneaza si asupra altor agenti pro-inflamatori cum sunt factorul de necroza tumorala (TNF – alfa) si interleukinele, inhiba activitatea enzimelor inflamatorii COX si LOX, etc. Despre inflamatie si cum o combate curcuminul poti citi mai pe larg si in cele doua parti ale articolului “Inflamatia, la granita dintre bine si rau”.
-
Curcuminul este si un important antioxidant
Stresul oxidativ reprezinta un dezechilibru intre agentii prooxidanti si cei antioxidanti din organism. Cele mai multe afectiuni (diabetul, obezitatea, leziunile hepatice) sunt influentate de stresul oxidativ. Curcuminul este un puternic antioxidant natural care inhiba producerea daunatoarelor specii reactive de oxigen care produc leziuni tisulare. Practic, prin aceasta abilitate a curcuminului, sistemul nostru imunitar este incurajat si sustinut sa faca fata cu brio atacului radicalilor liberi.
-
Curcuminul este analgezic natural
Datorita proprietatii antiinflamatorii amintita mai sus, curcuminul este de mare ajutor in ameliorarea durerilor. Aceasta actiune a sa a fost deseori comparata cu cea a antiinflamatoarelor nesteroidiene. Un important studiu a scos la iveala faptul ca curcuminul poate fi de folos in ameliorarea durerilor postoperatorii si a durerilor provocate de arsuri.
Durerea neuropatica este caracterizata prin senzatii de amorteala si intepaturi/furnicaturi. Cercetarile arata ca curcuminul ajuta la ameliorarea acestui tip de durere in special in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat.
-
Curcuminul este un agent antimicrobian
Studiile intreprinse de oamenii de stiinta au relevat si calitatea antimicrobiana a curcuminului acesta inhiband actiunea diverselor bacterii, virusuri, fungi si paraziti (Stafilococ auris, E.coli, bacili, Helicobacter pylori, etc.). Curcuminul poseda o activitate antibacteriana sinergica cu antibioticele in cazul tulpinilor de virusuri/bacterii rezistenti la medicamente.
Curcuminul exercita o activitate antivirala impotriva multor virusuri printre acestia numarandu-se virusul gripal, virusul papilloma uman si virusul imunodeficientei umane. De asemenea, este un puternic agent anticandida.
-
Curcuminul este un agent imunomodulator
In doze reduse, curcuminul stimuleaza raspunsurile imune contra infectiilor. In doze ridicate reduce raspunsurile nefavorabile ale sistemului imunitar ceea ce ajuta la reducerea inflamatiei sau a eventualelor reactii autoimune. Curcuminul previne migrarea celulelor imune la locul inflamatiei si elimina productia de citokine inflamatorii.
-
Curcuminul amelioreaza reactiile autoimune
Curcuminul joaca un rol terapeutic in bolile autoimune, impiedicandu-le sa ia amploare prin inhibarea producerii de agenti inflamatori (interleukinele) si intervenind in caile biochimice care au legatura cu bolile respective. Scleroza multipla, lupusul, uveita, boala inflamatorie a intestinului, toate acestea si multe altele pot fi prevenite si/sau ameliorate prin administrarea suplimentelor cu curcumin. Proprietatea sa imunomodulatoare contribuie si la activitatea antialergica fiind de folos in controlul alergiilor si al astmului.
-
Curcuminul este un agent chemopreventiv
Daca nu sunt tratate din stadiile incipiente, leziunile precanceroase duc la instalarea cancerului in organism. Un astfel de fenomen este remarcat in fibroza orala submucoasa care progreseaza la stadiul de cancer oral, leziunile HPV care dezvolta cancer de col uterin, etc.
A fost realizat un studiu clinic cu scopul de a evalua efectele curcuminului ca agent chemopreventiv. La studiu au participat pacienti suferind de leziuni precanceroase ale pielii, gurii, cervixului, stomacului, vezicii urinare. Timp de trei luni de zile, acestia au primit o doza de 8 gr. curcumin/zi. La sase din 25 de pacienti s-au constatat imbunatatirea leziunilor. Doar doi dintre pacientii prezenti la studiu au dezvoltat tumori maligne.
Curcuminul este un excelent agent chemopreventiv in cancerul de colon, de san, de plamani si cervical.
-
Curcuminul are proprietati anticancerigene si antitumorale
Un studiu care trebuie parcurs in acest sens este “Potentialul anticancerigen al curcuminului si modul sau de actionare”. Curcuminul isi exercita activitatea anticangerigena prin:
- prevenirea proliferarii celulelor canceroase;
- inhibarea metastazarii si raspandirii cancerului;
- oprind alimentarea cu sange a tumorilor;
- apoptoza celulelor canceroase;
- inhibarea dezvoltarii celulelor stem canceroase;
- potentand activitatea tratamentului conventional anticancer.
-
Curcuminul influenteaza celulele stem
In afara de faptul ca actioneaza asupra celulelor bolnave, curcuminul actioneaza asupra cauzei principale care a dus la imbolnavirea celulelor stem. Acestea sunt un tip de celule care inca nu s-au diferentiat pentru a indeplini o functie distincta. In cazul in care orice stare patologica afecteaza celulele stem, atunci vorbim de nasterea unor celule bolnave.
De exemplu, in cazul in care cancerul afecteaza celulele stem, atunci apar celulele canceroase. Curcuminul poseda o natura selectiva, fiind toxic doar pentru celulele stem canceroase si nu afecteaza in niciun fel celulele sanatoase.
-
Curcuminul este benefic pentru sanatatea creierului
Studiile de laborator au demonstrat existenta proprietatii neuroprotectoare a curcuminului. Acesta poate reduce acumularea beta amiloidului fiind de ajutor in tratamentul impotriva maladiei Alzheimer. Curcuminul reduce stresul oxidativ si inflamatia de la nivelul creierului in cazul bolii Parkinson, reduce riscurile de dementa asociata cu inaintarea in varsta si este de folos in vindecarea unei traume suferita la nivel cerebral. Singur sau in combinatie cu antidepresive, curcuminul alina anxietatea si depresia.
-
Curcuminul protejeaza stomacul
Studii ample subliniaza faptul ca curcuminul protejeaza stomacul de aparitia ulcerelor cauzate de gastrite si de tratamentele cu antiinflamatorii nesteroidiene. De asemenea, este eficient si impotriva bacteriei H.pylori si amelioreaza simptomele in cazul sindromului de colon iritabil.
-
Curcuminul imbunatateste si protejeaza functiile hepatice
Functia hepatoprotectoare face parte din arsenalul de baza al curcuminului. Practic aceasta este relevanta pentru orice afectiune, deoarece consumul excesiv de medicamente poate provoca o toxicitate indusa la nivelul ficatului. Componentele antioxidante ale curcuminului protejeaza ficatul si ridica nivelul enzimelor antioxidante. O supradoza de paracetamol, de exemplu, poate provoca inflamatie la nivelul ficatului. Curcuminul protejeaza ficatul de diverse afectiuni prin reducerea stresului oxidativ, cresterea nivelului enzimelor antioxidante si reducerea inflamatiei.
-
Curcuminul este bun pentru sanatatea inimii
Proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si imunomodulatoare contribuie la protejarea sistemului cardiovascular facandu-l benefic in caz de ateroscleroza, hipercolesterolemie, aritmie, infarct, etc.
-
Curcuminul protejeaza oasele si articulatiile
Prin activitatea sa antioxidanta si prin faptul ca reduce stresul oxidativ, curcuminul protejeaza sistemul osos si influenteaza cresterea anumitor celule osoase. Osteoclastele sunt celule osoase care absorb tesutul osos vechi iar osteoblastele sunt celulele care formeaza tesutul osos. Rolul curcuminului este de a asigura populatii echilibrate din acest tip de celule, astfel incat sa nu existe nicio pierdere de minerale osoase.
Curcuminul are un potential terapeutic in artrita reumatoida, osteoartrita, osteoporoza, pierderea de masa osoasa indusa de medicamente si pierderea osoasa post-menopauza. De asemenea, curcuminul este de ajutor in vindecarea rapida a fracturilor.
-
Curcuminul este benefic in bolile de piele
Curcuminul actioneaza in mod benefic asupra sanatatii pielii prin urmatoarele cai: reduce inflamatia si dermatitele, imbunatateste apararea antioxidanta la nivelul tegumentului, reduce durerea, inhiba aparitia infectiilor, grabeste procesul de vindecare, protejeaza impotriva aparitiei cancerului de piele, reduce eczemele si mancarimile.
Despre beneficiile pe care curcuminul le are asupra pielii poti afla si parcurgand urmatoarele materiale: “Ai grija de pielea ta! Numarul de cazuri de cancer de piele este in continua crestere!”, “O piele sanatoasa este asemenea unei carti de vizita cu o grafica impecabila”, “Sanatatea se citeste pe piele”.
-
Curcuminul protejeaza sistemul respirator
Curcuminul si-a dovedit potentialul terapeutic in tratamentul afectiunilor pulmonare acute si cronice (boala pulmonara obstructiva cronica, astm, fibroza pulmonara, etc.).
-
Curcuminul grabeste vindecarea organismului
Se stie ca procesul de vindecare in urma unei operatii chirurgicale este destul de anevoios. Curcuminul actioneaza ca un excelent antiinflamator, amtimicrobian, analgezic, protejand organismul de infectii si complicatii postoperatorii. Un articol amplu in acest sens, care merita parcurs, este “Ai suferit o interventie chirurgicala? Curcuminul iti grabeste recuperarea!”
-
Curcuminul reduce dependenta de medicatia conventionala
In urma studiilor s-a aratat ca curcuminul are un efect analgezic si proprietati antiinflmatorii similare cu cele ale antiinflamatorarelor nesteroidiene (indometacic, diclofenac, aspirina). Curcuminul reduce si dependenta de morfina. In plus, actioneaza sinergic cu antibioticele, antidepresivele, antiepilepticele si medicatia folosita in chimioterapie, sporind eficienta tratamentului.
Daca pana acum nu ai incercat o cura cu curcumin, speram ca acest articol sa te inspire in luarea celei mai potrivite decizii pentru sanatatea ta.
Pentru a afla cele mai noi informatii despre curcumin urmareste zilnic site-ul nostru www.curcumin95.ro, precum si pagina de facebook . De asemenea, te invitam sa intri si pe link-urile recomandate in cadrul articolelor sau sa dai click pe cuvintele evidentiate, astfel putand citi studiile care stau la baza recunoasterii curcuminului ca fiind un remediu bun la toate!
Buna seara, va rog să-mi spuneți și mie cu ce trebuie luat curcuminul în combinație pentru scleroza multipla,multumesc
Curcuminul poate ajuta in scleroza multipla, sunt mai multe studii publicate pe acest subiect. De asemei pot fi utile si urmatoarele suplimente – Vitamina D3, Vitamina C, magneziul si Omega 3. Este indicat si un regim alimentar cu reducerea/eliminarea din alimentatie a carbohidratilor simpli – zahar, paine, fainoase, cartofi, orez, dulciuri, prajituri, sucuri, cereale. De asemeni, evitarea alimentelor procesate, care contin glutamat de sodiu sau alti potentatori de gust, precum si a grasimilor de tip „trans” (margarina sau alte produse de hidrogenare). In plus, evitarea uleiurilor nesaturate tip floarea soarelui sau porumb (inlocuiti cu ulei de masline, cocos sau palmier). Evitarea produselor lactate (cu exceptia laptelui batut si kefirului, care sunt chiar recomandabile).