
Femeia este frumoasa indiferent de varsta. Cu toate acestea, uneori, frumusetea ii este umbrita de anumite suferinte si framantari. Si cand acestora li se adauga simptomele unei stari perfect normale pentru o anumita varsta, femeile sunt asociate cu vestitoarele Apocalipsei! Nimeni nu mai reuseste sa le intre in gratiile, sunt imbufnate mai tot timpul, se plang din pricina migrenelor, sunt cuprinse de valuri de caldura – desi zilele caniculare sunt o iluzie indepartata… Toate acestea poarta un singur nume: menopauza. Sau, mai bine zis, spaima oricarei femei si cosmarul celor care vor fi in preajma atunci cand ii va veni vremea! In articolul precedent am amintit despre rolul benefic pe care minunatul condiment auriu, turmericul, si ai sai compusi il au asupra sanatatii organismului feminin influentat de premenopauza, menopauza si postmenopauza. Lista calitatilor pozitive pe care turmericul le poseda continua in randurile urmatoare:
- Turmericul si complicatiile postmenopauzei
In afara de simptomatologia prezentata in prima parte a articolului, menopauza si perioada care urmeaza dupa instalarea ei sporesc sansele de imbolnavire a organismului. Imbatranirea este un alt aspect care are legatura cu aceste manifestari. De aceea se recomanda administrarea turmericului care, datorita principiilor sale curative, are abilitatea de a preintampina afectiunile care pot aparea o data cu inaintarea in varsta.
Imunitatea precara este un motiv de ingrijorare in perioada de postmenopauza. In urma unei revizuiri facuta asupra unui numar de studii s-a demonstrat ca scaderea nivelurilor de estrogen duce, implicit, la scaderea imunitatii si cresterea vulnerabilitatii sistemului imunitar in fata bolilor (diabet, ateroscleroza, boli cardiovasculare). Menopauza indusa chirurgical este si ea legata de scaderea raspunsului imunitar iar terapia hormonala poate ameliora aceasta conditie. Asta inseamna ca turmericul, ca fitoestrogen, poate ajuta organismul remediind raspunsurile imune. Turmericul actioneaza ca un motor in ceea ce priveste “repunerea in functiune” a sistemului imunitar.
Pentru indieni, de exemplu, consumul turmericului este ceva obisnuit, multe dintre retelele traditionale avand la baza acest pretios condiment. In plus, in caz de stare febrila, in India, se bea pe nerasuflate un pahar cu lapte cald in care s-a adaugat praf de turmeric. Insa noi, europenii, nu suntem prea obisnuiti cu gustul acestuia. Ne place sa-l folosim, insa nu exagerat si nu in cantitati prea mari. De aceea, capsulele cu continut crescut de curcumin, asociat cu extractul de piper negru – BioPerine – sunt benefice pentru intarirea sistemului imunitar dar si pentru reducerea inflamatiilor si a reactiilor care duc la instalarea bolilor autoimune.
In concluzie, turmericul poate echilibra si restaura imunitatea (care poate fi compromisa din pricina nivelului scazut de estrogen).
- Turmericul tine la distanta kilogramele nedorite
Tranzitia organismului inspre perioada menopauzei nu se limiteaza doar la problemele hormonale, la absenta menstruatiei, la echilibrul imunitar, ci se raporteaza si la greutatea corporala. Greutatea este afectata din cauza schimbarilor hormonale iar principala problema cu care se confrunta doamnele este depunerea grasimii pe abdomen ceea ce duce la formarea “colaceilor” inestetici.
Studiile arata ca terapia de substitutie hormonala poate reduce din greutatea acumulata. Dar daca ar exista si o alta optiune, mai sanatoasa si mai sigura? Da, despre turmeric este vorba. Principalul sau polifenol, curcuminul, utilizeaza efectele sale anti-obezitate in mai multe feluri: regleaza metabolismul grasimilor, inhiba formarea grasimilor si dezvoltarea tesutului gras, reduce riscul aparitiei bolilor care au legatura cu obezitatea (cancer de colon, de san sau renal).
- Turmericul, protectorul inimilor
Doamnele aflate in perioada de postmenopauza sunt mult mai predispuse decat barbatii in a suferii un atac de inima. Nivelul scazut de estrogeni duce la instalarea palpitatiilor dar si a altor probleme cardiace. Curcuminul este recunoscut pentru rolul sau pozitiv in astfel de situatii, fiind unul dintre polifenolii alimentari recomandati pentru efectele benefice pe care le are asupra sanatatii cardiovasculare si imbatranirii organismului. Proprietatile sale antitrombotice, antioxidante si antiinflamatorii reduc riscul aterosclerozei, infarctului si aritmiei. Odata cu inaintarea in varsta, vasele de sange se ingusteaza si isi pierd elasticitatea. Acest lucru impiedica buna circulatie a sangelui si deschide calea catre o serie de probleme cardiace dintre care cele mai frecvente sunt atacul de cord si accidentul vascular cerebral.
Un studiu coordonat de o echipa de cercetatori din Japonia a dovedit ca suplimentele cu curcumin imbunatatesc circulatia sanguina si functionarea optima a vaselor de sange. Rezultatele studiului au demonstrat ca suplimentele cu curcumin sunt o alternativa potrivita pentru cei care nu pot face niciun fel de exercitii fizice.
Combinat cu exercitiile fizice moderate, consumul de curcumin reduce stresul cardiac in perioada postmenopauzei. De asemenea, curcuminul este benefic si pentru cei care au suferit un infarct, avand un rol important in restaurarea functiilor cardiace.
- Turmericul ajuta la pastrarea sanatatii oaselor
Estrogenul este esential pentru mentinerea densitati osoase iar in lipsa acestuia osatura devine fragila si este predispusa fracturilor. Un studiu condus de cercetatorii coreeni a demonstrat ca problemele oaselor avand la baza deficient de estrogen pot fi ameliorate prin administrarea curcuminului. In urma cercetarilor intreprinse a rezultat ca curcuminul creste densitatea osoasa datorita proprietatilor sale antioxidante.
Universitatea din Arizona (SUA) a testat (pe cobai) efectul de protectie a turmericului in ceea ce priveste osteoporoza instalata in postmenopauza. Cobaii au fost supusi unei operatii de indepartare a ovarelor si apoi tratati cu extract de turmeric in diferite cantitati si compozitii (cu 41 %, respective 94% concentratie de curcumin). Tratamentul cu un continut de 94% de curcumin a redus cu 50% pierderea densitatii osoase cauzata de ovariectomie.
Asa cum am mentionat anterior, scaderea cantitatii de hormoni feminini duce la scaderea imunitatii iar acest lucru poate duce la debutul unei artrite reumatoide. Insa si de data aceasta ne putem baza pe turmeric, datorita proprietatilor sale terapeutice pe care le are impotriva acestei afectiuni. De exemplu, un amestec format din radacina de ghimbir si radacina de turmeric se dovedeste a fi mai eficient decat indometacinul in reducerea inflamatiilor si a altor factori de risc ce stau la baza artritei. S-a dovedit ca turmericul reduce inflamatia si, in acelasi timp, activeaza sistemul de aparare antioxidant pentru a reduce debutul si progresia artritei reumatoide.
- Turmericul reduce riscul aparitiei cancerului de san
Hormonii feminii dar si inaintarea in varsta joaca un rol important in determinarea cancerului mamar – o afectiune des intalnita la femeile in varsta de peste 50 de ani. Fitoestrogenii au un efect pozitiv in ceea ce priveste prevenirea si tratarea cancerului de san. Deoarece curminoidele prezente in turmeric au efecte dovedite anticancerigene, sunt utilizate pentru a stopa dezvoltarea celulelor canceroase. De cele mai multe ori, in tratamentul cancerului mamar, pe langa terapiile conventionale (chimioterapia) se recurge la administrarea suplimentelor cu curcumin.
Este adevarat ca menopauza, cu al sau arsenal de efecte nedorite, pare cea mai ingrozitoare si ingrijoratoare perioada din viata unei femei insa, cu o dieta adecvata constand in consumarea alimentelor proaspete, fructelor si legumelor, cu miscare zilnica, inconjurata de oameni dragi si pozitivi si optand pentru terapii care au la baza produse din natura, fiecare femeie poate sa depaseasca cu succes acest obstacol iminent.