Curcumin si diabetul

7Diabetul, o afectiune metabolica cronica, afecteaza aproximativ 5% din populatia globului. Si exista riscul ca aceasta cifra sa creasca semnificativ in urmatorii ani.

Dincolo de simptomele sale neplacute pentru multi dintre bolnavii de diabet – dureri, furnicaturi, senzatie de amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor și al mainilor –, aceasta afectiune este de-a dreptul periculoasa pentru starea generala de sanatate.

Diabetul creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral; este una dintre principalele cauze de insuficienta renala, poate sa afecteze vederea. Pagubele produse de nivelurile ridicate de zahar din sange se produc incet, de-a lungul timpului.

Printre cauzele care conduc la aceasta afectiune se numara si lipsa educatiei medicale si a informarii cu cu privire la riscurile si complicatiile pe care le poate genera in timp dar si privind mijloacele de preventie si tratament.

Numeroase cercetari au dovedit eficienta utilizarii curcuminului in preveniera si tratarea diabetului zaharat si a complicatiilor sale.

Studii stiintifice, unele in curs de desfasurare, indica faptul ca nivelul de zahar din sange poate sa fie reglementat de catre curcumin. Acesta poate fi capabil sa opreasca cresterea si proliferarea celulelor adipoase, si sa ajute organismul sa-si restabilieasca un metabolism sanatos.

Ce este si de ce apare diabetul

Zaharul din sange actioneaza ca un combustibil pentru diferite activitati celulare. Insulina, un hormon produs de pancreas, este aceea care controleaza nivelul zaharului si il transfera din sange catre muschi, grasime si celulele hepatice, unde este utilizat drept combustibil ori doar stocat.

In diabetul zaharat, fie prea putina insulina, fie rezistenta la insulina impiedica aceasta transformare, ceea ce afecteza in mod negativ intregul organism. Exista trei tipuri principale de diabet: de tip 1, ce apare ca urmare a unei insuficente producerii de insulina de catre pancreas; de tip 2, cauzata de incapacitatea celulor de a reactiona corect la insulina; si diabetul gestational ce apare in timpul sarcinii, din cauza nivelului ridicat de glucoza din sange.
Diabetul de tip 1 s-a aratat pana acum a nu fi tratabil. In schimb, cel de tip 2 poate fi vindecat  prin medicamentatie, cu sau fara insulin – si prin modificarea stilului de viata.

Un fenomen important in evolutia acestei afectiuni poate fi si ciclul diabet-obezitate.

Tesutul adipos nu reprezinta doar o problema de stocare a energiei inestetice. Acesta este in esenta un organ endocrin in sine, care elibereaza citokine (niste proteine care actioneaza asupra celulelor), ca raspuns la factorii de stres, inclusiv la amenintarile imunitare si inflamatii.

Dietele bogate in grasimi pot creste nivelul de markeri (macromolecule) inflamatorii in organism. De fapt, inflamatia este chiar unul dintre factorii cheie care cauzeaza diabetul de tip 2. Din cauza acestor markeri, creste rezistenta la insulina. Creste nivelul de zahar din sange, care apoi este stocat tocmai in tesuturile adipoase, in grasimi.

De aceea, este important sa se opreasca expansiunea celulelor adipoase, astfel incat acestea sa nu poata continua mai departe dezechilibrul zaharului din sange si cresterea in greutate, in acelasi timp. Din fericire, curcuminul poate ajuta.

Curcuminul reduce nivelul acelor markeri inflamatorii, ii opreste din a provoca rezistenta la insulina si face mai putin probabil ca zaharul din sange sa fie stocat sub forma de grasime, in loc de a fi folosit drept „combustibil” in muschi.

Rolul pe care Curcuminul poate sa-l joace in diabetul zaharat

 

Cercetarile arata ca acest supliment natural poate sa “reseteze” capacitatea organismului de a arde zaharuri, sa opreasca productia de grasimi, imbunatatind metabolismul alimentar si creste statusul antioxidant al celulelor pancreatice.

Eficacitatea curcuminului in modularea nivelului de zahar din sange la subiectii umani cu diabet zaharat a fost demonstrata cu aproape 35 de ani in urma, in 1972, de catre echipa de cercetatori Srinivasan, 1972.

Ani mai tarziu, in 2004, s-a demonstrat ca administrarea de curcumin imbunatateste starea metabolica in conditii de diabet zaharat, iar alte cercetari au aratat ca o cura de curcumin poate induce hipoglicemie in organismele cu diabet – Mahesh et al.

Intr-un alt studiu, (El-Moselhy MA, Taye A, Sharkawi SS), curcuminul a fost comparat cu medicamentul rosiglitazona (Avandia®), si s-a constatat a fi la fel de eficace in reducerea rezistentei la insulina a markerilor inflamatorii si grasimilor, in fluxul de sange.

Si alte cercetari (de exemplu: Seo KI, Choi MS, Jung UJ et al.).au demonstrat rezultate similare: imbunatatirea raspunsului la insulina si reducerea nivelurilor glucozei din sange. In plus, alte asemenea studii stiintifice (ex.: Gupta SK, Kumar B, Nag TC, et al., din 2011) au constatat ca acelasi supliment natural, Curcuminul poate asigura protectie impotriva diferitelor probleme asociate cu diabetul: distrugerea tesutului ochiului, posibile leziuni cerebrale, dureri ale nervilor (neuropatie), si boli de inima.

Desi unii cercetatori considera ca sunt necesare cantitati prea mari de curcumin pentru efecte notabile, alte studii clinice au aratat rezultate pozitive chiar si la niveluri mai mici ale dozelor administrate si au mentionat potentialele beneficii ce ar putea fi reconfirmate prin studii suplimentare.

Mecanismul prin care curcuminul imbunatateste starea metabolica in diabetul zaharat consta probabil in influenta sa in scaderea colesterolului si natura antioxidanta care ii da acestuia capacitatea de eliminare a radicalilor liberi.

 

Curcumin95-cumpara acum

6 Comments
  1. Popescu Adriana

    Buna ziua, am 49 de ani si am glicemia un pic marita ( 100/114 dimineata la trezire), daca mai si beau o cafea deja ajunge la 122, Din cate am citit in prezentarea dvs. acest antiinflamator poate normaliza si glicemia, As dori sa stiu cam cate capsule pe zi ar fi necesare si cam care ar fi perioada de tratament? Va multumesc

    • Iana Life

      Cred ca o doza de preventie de 2 capsule pe zi este suficient. Incercati macar pentru 2-3 luni. Efectul de normalizare a glicemiei este doar unul din foarte multe efecte pozitive pe care Curcuminul le are asupra organismului.

  2. Alexandru ion

    Am 58 de ani .Am diabet zaharat tip 2,hiper tensiune arteriala oxcilanta și alte afecțiuni ce deriva de la diabet tip 2 prinț care și infecție la tracul urinar și pietre la rinichi cea mai mari de 4 milimetri. Ce fel de capsule sa iau și cit pe zi.Mulțumesc.

    • Iana Life

      Curcuminul poate fi de mare ajutor in diabetul zaharat de tip II, atat prin efectele sale directe de normalizare a glicemiei cat mai ales prin faptul ca este cel mai eficient agent de protectie impotriva complicatiilor diabetului – neuropatie, vasculopatie, nefropatie, retinopatie, cardiopatie etc diabetica. Poate fi de folos de asemen in infectiile urinare prin actiunea directa antibacteriana impotriva multor tulpini patogene, dar si prin faptul ca impiedica bacteriile sa se ataseze de peretele tractului urinar si sa colonizeze. Are de asemeni efect dovedit de impiedicare a formarii si cresterii calculilor biliari (insa nu de reducere a celor deja existenti). Dozele uzual recomandate sunt de 3-4 capsule pe zi, luate impreuna cu mesele principale. Cum nu are efecte secundare negative, poate fi luat pe termen nelimitat.

  3. Adriana Ban

    Pentru diabet 2 trebuie Curcumin95 cu Bio Perine?Multumesc

    • Iana Life

      Nu stiu daca “trebuie” este cel mai indicat cuvant – insa poate ajuta, alaturi de un regim alimentar cu eliminarea din alimentatie a carbohidratilor simpli – zahar, paine, fainoase, cartofi, orez, dulciuri, prajituri, sucuri, cereale. De asemeni, evitarea alimentelor procesate, care contin glutamat de sodiu sau alti potentatori de gust, precum si a grasimilor de tip „trans” (margarina sau alte produse de hidrogenare). In urma unui astfel de regim, tensiunea arteriala scade in cca. 3 saptamani, iar valorile glicemiei se pot normaliza in 2-3 luni.

Adaugati comentarii

Adresa de email nu este facuta publica! Campurile marcate * sunt obligatorii

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sterge totTrimite